Техніка безпеки в готелі, Санітарні умови праці в закладі, Протипожежна безпека в готелі - Сучасні технології організації готельного та ресторанного обслуговування

Для забезпечення необхідного режиму по охороні праці та техніки безпеки передбачені наступні заходи:

    - заземлення електричного обладнання, - обладнання приміщень припливно - витяжною вентиляцією, - природне освітлення й штучне освітлення, прирівняне до сонячного; - приміщення зі штучним освітленням обладнаються озонаторами, які насичують приміщення киснем, очищають і освіжають повітря; мають бактерицидну дію, убивають віруси, грибки, нейтралізують негативний впливу електричних і антенних сигналів; - над тепловим обладнанням встановлені місцеві вентиляційні відсмоктувачі;

Група виробничих процесів по професіях:

    - працівників підприємств громадського харчування - 4; - працівників підприємств по реалізації промислових товарів, технічного персоналу - 1, - працівників підприємств побутового обслуговування - 2.
Санітарні умови праці в закладі

У готелі дотримуються санітарно-гігієнічних норм і правил, що встановлені органами епідеміологічного нагляду зокрема з чистоти приміщень, стану сантехнічного обладнання, видалення відходів, ефективного захисту від комах і гризунів, обробки білизни. Усе газове, водопровідне і каналізаційне обладнання встановлене й експлуатується відповідно до "Правил технічної експлуатації готелів та їхнього обладнання". Усі приміщення готелю, де працює персонал, є просторими, мають досить високі стелі, оснащені природною або примусовою вентиляцією, що забезпечує нормальну циркуляцію повітря і виключає проникнення сторонніх запахів.

Гігієна праці розглядає питання, пов'язані з умовами роботи і їхнім впливом на людський організм; розробляє гігієнічні і лікувально-профілактичні заходи, спрямовані на поліпшення і збереження здоров'я працівників, підвищення працездатності і продуктивності праці. Існують декілька гігієнічних критеріїв оцінки умов праці:

    - забруднення повітря; - температура, вологість і швидкість руху повітря; - рівень шуму; - освітленість; - санітарний стан; - особиста гігієна співробітників.

Температура, вологість і швидкість руху повітря - ці параметри мають сильний вплив на стан людини, її працездатність і регулюються за допомогою системи опалення. Температура повітря в приміщеннях знаходиться не нижче 18 °С, вологість повітря в теплий період року 30-60%, у холодний - не більш 70%, швидкість руху повітря в холодний період - до 0,3 м/с, у теплий - до 0,5 м/с.

У готелі повинні дотримуються протишумні правила, до яких відносяться наступні. Підлоги в коридорах, холах і вітальнях покриваються звукопоглинаючими килимами або покриттями, що їх замінюють. Телевізори встановлюються лише в номерах або спеціальних приміщеннях, а телефон загального користування - удалині від житлових кімнат у спеціальних кабінах або під акустичним ковпаком. Для зменшення шуму в житлових і громадських приміщеннях використовують спеціальні звукоізолюючі вікна і двері, звукоізолюючу обробку стін.

У приміщеннях наявне природне (не менш одного вікна) і штучне освітлення, що забезпечує освітленість цілодобово при лампах розжарювання - 100 лк (у люменах), при люмінесцентних лампах - 200 лк, у коридорах - природне і штучне освітлення. Кожне робоче місце досить освітлене, але освітлення при цьому не справляє сліпучої дії. Існує також аварійне освітлення на випадок евакуації.

У приміщеннях щодня проводиться вологе прибирання, видаляється пил і павутина, пилососяться килими і килимові покриття, протираються вікна, двері. По закінченні роботи приміщення ретельно прибирають і залишають в повному порядку. Періодично прибирають приміщення з використанням мильно-лужного розчину, хлорного вапна, проводять генеральні прибирання, дезінфекцію й дезинсекцію (заходи боротьби з комахами). Інструкція з санітарного утримання вимагає від персоналу особливої уваги до постільної білизни проживаючих та їхньої своєчасної заміни. У білизняній повинна бути ідеальна чистота. Чиста і брудна білизна має зберігатися в різних приміщеннях, окремо одна від одної. Після прийому брудної білизни необхідно вимити руки і змінити халат. Прання білизни проживаючих здійснюється покоївками в спеціально обладнаних приміщеннях.

Інструкція з санітарного утримання включає також вимоги до стану території, що прилягає до готелю. Територія повинна бути прибрана, озеленена, облагороджена. Для збору побутових відходів на території двору встановлюються сміттєзбиральники. Вторинна сировина і макулатура має збиратися і складатися окремо.

Усі працівники готелю не рідше одного разу в рік проходять медичний профогляд у поліклініці і подають на роботі довідки про стан свого здоров'я. Співробітники, що не пройшли медогляд, до роботи не допускаються.

У випадку, якщо занедужає проживаючий, адміністрація готелю викликає лікаря. У випадку інфекційного захворювання працівники СЕС проводять у номері дезінфекцію. Прибирання номерів, у яких знаходяться хворі, проводиться з застосуванням розчину хлорного вапна.

На кожному поверсі готелю є пам'ятки про надання першої допомоги й аптечки з набором необхідних медикаментів.

Протипожежна безпека в готелі

Важливе завдання інженерної служби - забезпечення пожежної безпеки. Пожежа - досить поширене явище в готельному бізнесі. Основні причини пожежі в готелі: курці, несправне електричне та кухонне обладнання, хімікати на складі, загоряння сміття. Система пожежної безпеки включає в себе систему пожежної сигналізації в усіх приміщеннях готелю, засоби пожежогасіння (пожежні рукави, вогнегасники і т. д.), засоби евакуації (пожежні драбини), а також регулярні заходи щодо навчання персоналу. Всі номери забезпечені схемами евакуації при пожежі. Всі співробітники готелю твердо знають свої дії у випадку пожежі. Перше, що повинен робити будь-який співробітник при виявленні пожежі - натиснути кнопку пожежної сигналізації. Далі дії за регламентом: хтось гасить, хтось евакуює постояльців. У всіх випадках потрібно зберігати спокій, не створювати паніку, не бігти, а йти, не користуватися ліфтом, а тільки сходами; якщо шляхи евакуації відрізані, закрити двері приміщення, завісити його мокрим ковдрою і у вікно подавати сигнали пожежником.

Похожие статьи




Техніка безпеки в готелі, Санітарні умови праці в закладі, Протипожежна безпека в готелі - Сучасні технології організації готельного та ресторанного обслуговування

Предыдущая | Следующая