Специфіка організації Spa - послуг в засобах розміщення - Еволюція готельного бізнесу в Україні

Гарний СПА-салон також важливий для готелю, як затишний, комфортабельний номер або відповідає рівню ресторану.

Вимоги, які пред'являються до СПА-салону в готелі, сильно відрізняються від вимог до міського салону краси. Причому формують їх клієнти, які, поїздивши по світу і отримавши досвід проживання в першокласних готелях, пред'являють підвищені вимоги до стандартів сервісного обслуговування [8.c.60].

Існує вже сталий стандарт додаткового сервісу, що дозволяє готелю позиціонувати себе як "Готель зі SPA". До складу центру повинна входити термальна зона громадського відвідування, басейн, парова баня і сауна, зона відпочинку, масажний кабінет, міні-бар, два-три кабінети для індивідуальних SPA-процедур, салон краси та тренажерний міні-зал.

Мінімально необхідний набір послуг повинен включати вільне відвідування термальної зони з можливістю додаткових послуг масажиста і тренажерного залу, де можна отримати консультацію чергового тренера.

Асортимент додаткових платних послуг повинен включати класичні послуги салону краси, масаж, і щонайменш, один або два кабінети для повноцінних SPA-процедур - таласотерапії, "Хаммам Расул" для банних ритуалів, східний кабінет для екзотичних масажів, "ванну Клеопатри". І хоча б один з кабінетів готельного SPA повинен бути розрахований на процедури для двох.

Особливу увагу при створенні в готелі SPA-центру слід приділити дизайну приміщень і вибору косметичних засобів, які можуть стати істотним джерелом додаткового прибутку.

Спираючись на ці дані, можна з великою часткою впевненості стверджувати, що необхідна площа для SPA становить близько 350 м2.

Що стосується максимуму, то це залежить від позиціонування готельного SPA по відношенню до клієнтів з міста. У невеликих містах обласного чи районного масштабу, де готель психологічно сприймається населенням як один з центрів культури, є великою, а іноді і цілком виправданий, спокуса зробити на базі готелю клубний SPA-центр преміум-класу або велнесc-клуб, які будуть залучати заможних городян. В цьому випадку оптимальної слід вважати площу в межах 1500 м2.

Основа готельного SPA - термальний комплекс, і бажано високого рівня. Тому головне питання: хто і як буде робити басейн і лазні. Участь у проекті спеціалізованої компанії хоч і здорожує проект, проте дозволяє гарантувати очікуваний кінцевий результат.

Клієнти з середніми доходами, які бажають отримати готельні послуги категорії 5 * також потребують комфорту й уваги. Традиційно СПА-центр у готелі 5 * "Золотий стандарт гостинності" розташовується на першому поверсі (іноді займаючи і цокольний поверх) на просторі приблизно 250 кв. м

Наявність басейну (або джакузі), а також салону краси - обов'язкова умова для готелів, які бажають отримати офіційну акредитацію і статус готелю категорії не менше 3 *.

Площа деяких функціональних зон може змінюватись як в сторону збільшення, так і в сторону зменшення. Все залежить від конкретного готелю. У середньому інвестиції на оснащення технологічним обладнанням і меблями СПА-центру середнього рівня можуть становити приблизно 1000 $ / кв. м.

Річний прибуток СПА-центру готелю становитиме $ 395 000 при средньоплановому завантаженні в 34%. При цьому вартість послуг спортивно-оздоровчого блоку буде входити у вартість проживання, що в свою чергу, дозволить готелі трохи збільшити вартість проживання (на 5-6%) і рік від року буде збільшувати приплив клієнтів безпосередньо в готель.

Планова завантаження готелю з СПA-центром збільшується за кожен рік за рахунок припливу нових клієнтів Термін окупності середньостатистичної готелю становитиме трохи більше 3,5 років, при загальних інвестиціях в $ 430000.

Навіть на цьому прикладі можна зробити висновок, що наявність додаткових послуг - СПА-центру в готелі 5 * вигідний і гостям, і готелю.

Таким чином, створення СПА-центру при готелі створює наступні переваги для клієнта:

    - можливість провести свої вільний час із користю для душі і тіла; - додаткові послуги (відвідування басейну і тренажерного залу) "без додаткової оплати"; - широкий спектр послуг в одному місці; - економія часу; - розслаблення після стресової навантаження; - рішення естетичних питань (стрижка, укладання, манікюр / педикюр, косметологія); - задоволення від проживання в готелі та від відвідування СПА-центру.

Слід виділити наступні переваги для готелю, в тому числі СПА-центру:

    1. Підвищення іміджу готелю. 2. Розширення спектра додаткових послуг. 3. Обгрунтованість збільшення вартості проживання за рахунок включення додаткових послуг. 4. Залучення нових клієнтів.

Похожие статьи




Специфіка організації Spa - послуг в засобах розміщення - Еволюція готельного бізнесу в Україні

Предыдущая | Следующая