Висновки к 1 розділу - Обгрунтування розвитку сільського туризму в Україні

Україна має чудові можливості для розвитку сільського туризму - в усіх її регіонах є пам'ятки історії та культури світового рівня, унікальні природні заповідники. До того ж близько двох третин сільського населення в нас безробітні або частково зайняті. За даними опитувань, понад мільйон із них могли б запропонувати туристам свої помешкання. Однак офіційно зареєстровано лише близько трьох тисяч селянських садиб, які надають такі послуги. Та й розташовані вони по Україні нерівномірно.

Сільський зелений туризм - явище багатогранне. Один з його аспектів, зважаючи на сучасний стан економічної кризи - соціальний. Тому сільський зелений туризм слід розглядати як один із засобів диверсифікації джерел доходів сільського населення, як компонент комплексного розвитку сільських територій та сільської інфраструктури, а також як один із чинників стратегії подолання бідності в сільській місцевості.

Другий аспект полягає у пошуку додаткових можливостей для підвищення знань сільського населення та поширення інформації щодо відпочинку в українському селі та про історичні, природні, етнографічні особливості України. Актуальним є створення ефективної системи якості, яка базуватиметься на потребах споживача, гарантуватиме базові стандарти, включатиме критерії захисту навколишнього природного середовища тощо.

Ці та інші аспекти є підставою для визнання сільського зеленого туризму суспільно цінною та корисною сферою відносин, яка не потребує значних фінансових витрат. Однак, забезпечити сталий розвиток сфери відпочинку в українському селі в умовах економічної кризи, можливо, за наявності партнерських стосунків влади, бізнесу та професійних громадських організацій.

Саме тому, зважаючи на сучасний стан економіки України, збільшення попиту на відпочинок в природному середовищі, та враховуючи необхідність створення сучасного ринку пропозицій відпочинку у сільській місцевості, на часі є підтримка з боку держави. Це створення максимально спрощеного доступу сільського населення до діяльності у цій сфері, надання йому відповідних преференцій, у тому числі, й податкових, зокрема, прийняття проекту Закону України "Про сільський зелений туризм".

Тож, можна зазначити, що сільський зелений туризм безсумнівно є дуже перспективним і важливим видом діяльності. Тож, не зважаючи на певні проблеми, розвиток його у нашій державі з кожним роком набуває все більшої потужності.

Похожие статьи




Висновки к 1 розділу - Обгрунтування розвитку сільського туризму в Україні

Предыдущая | Следующая