Вступ - Обгрунтування розвитку сільського туризму в Україні

Актуальність теми. Невід'ємною складовою світового туристичного процесу є вітчизняна галузь. Попри всі політичні та соціально-економічні негаразди останніх років індустрія туризму стала тією галуззю народного народного господарства України, яка з року в рік без залучення державних дотацій стабільно нарощує обсяги виробництва туристичного продукту.

Туризм в Україні може і повинен стати сферою реалізації ринкових механізмів, джерелом поповнення держаного та місцевих бюджетів, засобом загальнодоступного і повноцінного відпочинку та оздоровлення, а також ознайомлення з історико-культурною спадщиною та сьогоденням нашого народу і держави. сільський туризм диверсифікація україна

Метою розвитку туризму в Україні є створення сприятливого організаційно-правового й економічного середовища для розвитку цієї галузі, формування конкурентноспроможного на світовому ринку вітчизняного туристичного продукту на основі використання природного та історико-культурного потенціалу України, забезпечення її соціально-економічних інтересів і екологічної безпеки.

Для реалізації поставленої мети необхідно вирішити такі основні завдання:

- впровадити ефективні механізми фінансово-економічного регулювання розвитку галузі туризму;

- визначити шляхи, форми та методи стимулювання розвитку підприємництва в цій сфері;

- створити, з урахуванням соціально-економічних інтересів держави, ефективну модель інвестиційної політики в галузі туризму;

- удосконалити організаційні структури управління галуззю туризму;

- забезпечити раціональне використання та відновлення природного та історико-культурного середовища;

- прийняти екологічні регламенти та затвердити допустимі норми освоєння туристичних ресурсів, розробити механізми їх дій та запровадити в практику управління.

Одним із перспективних напрямів розвитку туристичної галузі є сільський туризм. Центральним суб'єктом в організації відпочинку на селі виступає сільська родина, яка проживає в селі, здійснює основну діяльність, пов'язану з веденням особистого селянського господарства, та побічну, - з використанням майна цього господарства для надання послуг у сфері зеленого туризму, а саме: забезпечення відпочиваючих житлом, харчуванням, ознайомленням з місцевою культурою та традиціями.

Україна має чудові можливості для розвитку сільського туризму - в усіх її регіонах є пам'ятки історії та культури світового рівня, унікальні природні заповідники.

Можна зазначити, що сільський зелений туризм безсумнівно є дуже перспективним і важливим видом діяльності. Тож, не зважаючи на певні проблеми, розвиток його у нашій державі з кожним роком набуває все більшої потужності.

Отже, можна сказати, що розвиток сільського туризму є дуже важливим для України, це і визначає актуальність даної теми.

Ступінь розробленості проблеми. Наукові дослідження свідчать про те, що сільський туризм здатний забезпечити економічну та демографічну стабільність у сільській місцевості та вирішити соціально-економічні проблеми. Проблеми функціонування ефективної моделі туристичної сфери сьогодні відображаються в роботах багатьох вчених-економістів: Заїкіна О., Єфремова М., Долматова Г., Окладникова С, Сенина В., Чеботарь Ю. та інших.

Водночас, слід відмітити, що питання побудови конкурентоспроможної на світовому ринку туристичної галузі, здатної задовольнити попит українських та іноземних туристів та відпочиваючих, а також формування економічних умов розвитку сільського туризму, досліджувалися недостатньо.

Також розроблений ряд програм по розвитку сільського тризму. Районна Програма розвитку сільського, зеленого туризму на 2007-2010 роки розроблена відповідно до Конституції України, Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Закону України "Про туризм", розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.07.2006 року № 373-р "Про затвердження плану заходів щодо державної підтримки розвитку сільського туризму на 2006-2010 роки", постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2002 року № 583 "Про затвердження Державної програми розвитку туризму на 2002-2010 роки", Указу Президента України від 10.08.1999 року № 973/99 "Про основні напрями розвитку туризму в Україні до 2010 року".

Мета та завдання дослідженя. Обгрунтування розвитку сільського туризму в Україні. Відповідно до поставленої мети в дипломній роботі вирішено наступні задачі:

Досліджено сільський туризм та його місце в розвитку туризму України;

Розглянута характеристика туристичної фірми "Феєрія";

Проаналізована характеристика основних економічних показників туристичної фірми "Феєрія";

визначено місце туроператора "Феєрія" на ринку сільського туризму;

Досліджено проблеми та напрямки подальшого розвитку сільського туризму в Україні;

Запропоновано новий туристичний маршрут в Київській області;

Обгрунтовані перспективи діяльності туристичної фірми "Феєрія" на ринку сільського туризму.

Методологічною і теоретичною основою дослідження є положення економічної теорії, теорії управління, ідеї та положення, викладені у державних нормативно-правових документах України з проблем розвитку туристичної галузі (Закон України "Про туризм", Державна програма розвитку туризму в Україні на 2005 - 2010 рр., тощо).

Методи дослідження. Для розв'язання визначених завдань, досягнення мети використовувався комплекс взаємодоповнюючих методів дослідження: методи динаміки та структурних зрушень, методи порівняльного аналізу, методи прямого структурного аналізу.

Об'єктом дослідження є туристична фірма "Феєрія".

Предметом дослідження є сільський туризм в Київській області та місце туристичної фірми "Феєрія" на цьому сегменті туристичного ринку.

Структура роботи. Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи - 93сторінки друкованого тексту, включаючи 12таблиць, 1 рисунків та 2 додатків. Список використаних джерел містить 53найменування.

Похожие статьи




Вступ - Обгрунтування розвитку сільського туризму в Україні

Предыдущая | Следующая