Стратегічні проекти розвитку туризму області - Розвиток туристично-рекреаційної галузі Закарпаття

Одним з найбільш привабливих і перспективних регіонів з точки зору розвитку туризму в Україні є Закарпаття. Його унікальне прикордонне географічне розташування та багатий природно - й етнокультурно-ресурсний потенціал забезпечили області визнання найбільш перспективної рекреаційної зони Європи з можливістю цілорічного (позасезонного) обслуговування туристів.

Для отримання максимальної користі від туризму, прикордонний регіон повинен розробляти регіональну туристичну політику, що базується на стратегічному плануванні та є одним із напрямів соціально-економічної політики держави. Основною метою маркетингової стратегії розвитку туризму є створення високоефективного конкурентоспроможного туристичного комплексу, що забезпечує широкі можливості для обслуговування українських та іноземних громадян, а також робить значний внесок у розвиток економіки країни.

Для того, щоб реалізувати цю стратегію у сфері туризму, необхідно створити організаційну структуру, спроможну здійснювати пошук необхідної інформації, забезпечувати її узгодження між фірмою та оточенням, а також приймати раціональні рішення, пов'язані з функціонуванням підприємств на ринку. З цією метою у туристичних регіонах на адміністративному рівні повинні створюватися відділи і посади, відповідальні за формування туристичного продукту та його підтримку, пошук потенційних ринків збуту.

Сьогодні туристично-рекреаційна галузь є пріоритетним напрямком розвитку економіки області. Мальовничі ландшафти, природні об'єкти (озеро Синевир, солоні озера та інші), багаті культурні, історичні, етнічні традиції, широка мережа туристично-рекреаційних та санаторно-лікувальних закладів дають можливість розвивати різні види туристичної діяльності. Зростає зацікавленість іноземних туристів у відвідинах регіону.

Якщо найбільшими донорами для України є США, то для Закарпатської області перше місце займають фонди Європейського Союзу. Іншими донорами є Канада, Великобританія, ФРН, Нідерланди, Швейцарія, Японія, Корея, ООН, Світовий банк, ЕБРР та ін.

Основною програмою Європейського Союзу, як для Закарпатської області, так і України в цілому, до 2008 року була Програма ТАСІС. Починаючи з 2008 року на території України реалізовується новий Інструмент Сусідства та партнерства Європейського Союзу ENPI, який об'єднує у собі програми ТАСІС та ІНТЕРРЕГ.

Закарпаття як основний регіон є учасником 2-х програм, а саме: Програма сусідства: "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна", "Польща-Бєларусь-Україна".

Згідно з Індикативною програмою, 2007 - 2013 роки визначені бюджетними роками впровадження Програм сусідства. Бюджет програми сусідства "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна" становить 68 млн. євро, "Польща-Бєларусь-Україна" відповідно - 202 млн. євро.

Можна навести ряд прикладів перших успішних проектів Програм сусідства від Закарпатської області.

Серед них:

    - Розробка і впровадження транскордонної соціально-медичної реабілітаційної програми для дітей - представників національних меншин і соціально незахищених верств населення (Муківська обласна дитяча лікарня) - Проект словацько-української транскордонної співпраці у сфері туризму (Неприбуткова організація "Панонія") - Комплексне дослідження можливостей використання біомаси в угорсько-словацько-українському прикордонному регіоні (Агентство регіонального розвитку і прикордонного співробітництва "Закарпаття") - Розробка угорсько-українського комплексного плану розвитку протипаводкового захисту і водного господарства в басейнах Берег та ріки Боржави (Закарпатське обласне виробниче управління по меліорації і водному господарству - Закарпатоблводгосп) - Проект сприяння підприємництву уздовж словацько-українського кордону (Асоціація розвитку малого і середнього бізнесу та інновацій "Ужгород - ХХІ-й вік) - Будівництво регіонального Туристично-інформаційного центру в Закарпатській області (Українсько-угорський центр регіонального розвитку) - Створення Центру українсько-польських ініціатив в м. Ужгороді (Фонд розвитку транскордонного співробітництва та Міжнародна асоціація інституцій регіонального розвитку "МАІРР") - "Велокраїна" (в рамках програми транскордонного співробітництва Румунія - Молдова - Україна); - проект "Зелені Полонини - зелена магістраль для розвитку туризму та співпраці; - проект "Управління транскордонними дистанціями в Закарпатській області та Саболч-Сатмар-Березькому регіоні"; - "Гостинний дім" - Програма розвитку транскордонного багатокультурного екоагротуризму: туризм, обмін культурними цінностями, економічний розвиток; - проект "Міст через українсько-словацький кордон"; - проект Програми добросусідства Польща - Білорусь - Україна за фінансової підтримки ЄС "Створення передумов для розвитку туристичної інфраструктури прикордонних територій на базі замкових комплексів"; - Програма підтримки, підготовки та реалізації проектів

Транскордонного співробітництва у сфері туризму Мукачева на

2011-2012 рр.

На сьогодні у Закарпатській області реалізовуються чотири проекти на загальну суму 2750,4 тис. євро, а саме: ,,Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні річки Тиса", ,,Чиста вода", ,,Транскордонні можливості розвитку транспортної логістики", ,,Покращення транскордонного автомобільного руху через будівництво об'їзної дороги навколо м. Берегово". Торік в області підписано 7 контрактів між аплікатами та контактуючим органом з боку Європейської Комісії - Представництвом Європейської Комісії в Україні на отримання міжнародної технічної допомоги в рамках Програм сусідства. Загальний обсяг додаткових коштів, залучених у розвиток різних сфер економіки та соціальну сферу Закарпаття, складає 1, 2 млн. ЄВРО (при цьому враховуються тільки ті проекти, які вже реалізуються). Таким чином, Закарпатська область стає лідером у освоєнні транскордонних програм, про що свідчать звіти органів управління та секретаріатів Програм сусідства.

Закарпатська область бере активну участь у проекті "Міжнародна мережа інституцій регіонального розвитку Центральної Європи, регіонів Дунаю та Адріатики "СЕДА-2"". В цьому проекті представлені партнерські органи влади та розвиткові організації з таких країн: Австрія, Німеччина, Італія, Франція, Греція, Іспанія, Словенія, Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія

Похожие статьи




Стратегічні проекти розвитку туризму області - Розвиток туристично-рекреаційної галузі Закарпаття

Предыдущая | Следующая