ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ОСВІТНЬОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ, Умови для розвитку освітнього туризму в Україні - Освітній туризм: сучасний стан та перспективи розвитку в Україні та світі

Умови для розвитку освітнього туризму в Україні

Розвиток освітнього туризму є одним із пріоритетних завдань державної політики, спрямованої на економічне зростання та духовне удосконалення суспільства. Його необхідно розглядати не лише як соціальний інститут, що включає в себе широкий інформаційний простір, але як культурне явище, складову культурного розвитку України, яка володіє неоціненним історико-культурним ресурсом.

Фахівці розглядають туризм як поліфункціональний організм. Серед його функцій важливими є розвиваюча, соціальна, соціально-статусна, економічна та ін. Соціальна функція характеризується безпосередньою соціалізацією особистості в соціумі через оволодіння його культурними набутками, соціально-статусна - засобами туристичної діяльності визначає соціальний статус людини. Що стосується економічної функції, то туризм як комплексне явище, має великий економічний потенціал. Відомо, що багато країн у світі, завдячуючи успішному туристському менеджменту, зберігають високі показники економічного розвитку [46,с.19].

Зупинимось на розвиваючій функції, яка включає культурно-освітній аспект. Метою будь-якої подорожі є можливість отримати нову інформацію, поєднати з природою, доторкнутись до історичної минувшини, пізнати культуру, традиції свого народу. Основним джерелом інформації є історико-культурна спадщина держави, яка включає матеріальні і духовні цінності, що збереглися протягом багатьох віків і яскраво свідчать про її минуле. З проникненням людини в культуру виникає прагнення пізнати природу, віднайти гармонію свого існування. Саме це реалізує туризм, сприяючи культурному розвитку людини, підвищенню її інтелектуального рівня, розширення власного кругозору.

Формування інформаційного суспільства, розвиток комунікаційних технологій позначились на розвитку туристичної галузі. Зокрема, помітно виділилась роль вузько-галузевого, тематичного туризму, який характеризується підвищеним інтересом до окремої проблеми.

Зміцнення світової економіки призвело до рекордного зростання освітніх поїздок по всьому світу [18, c. 23].

Кількість міжнародних освітніх поїздок буде рости на 5% щорічно, прогнозує у своєму дослідженні із цього сегменту ринку британська компанія BCD Travel. При цьому, як вважають експерти компанії, збережуться всі існуючі негативні тенденції: зростання тривалості часу на перельоти, наростання хаосу в аеропортах через скасування рейсів, відсутність місць у готелях і ін. освітній туризм поїздка навчання

Вартість готельних номерів збільшиться в 2011 р. в середньому на 6-9%. Попит на готелі по всьому світу вже три роки поспіль перевищує пропозиції. Не дивно, що ціни на номери продовжують дертися вгору, і це триватиме до тих пір, поки попит і пропозиція більш-менш не збалансуються, а в 2011 р. цього не станеться [82].

Реалізація інвестиційних планів великих готельних мереж принесе на ринок чимало нових готельних номерів протягом наступних 2-5 років, але в 2011р. приріст номерного фонду мало позначиться на ринку [82].

Крім того, готелі все більш гнучко і хитромудро варіюють свої розцінки, через що збільшення середніх розцінок на проживання продовжиться навіть при насиченні ринку.

Останнім часом організатори освітніх заходів все активніше вдаються до послуг low-cost авіакомпаній. Однак зростання числа нових низькобюджетних перевізників у таких регіонах, як Азіатсько-Тихоокеанський, Близький Схід, Латинська Америка, виявився недостатнім на тлі зростання числа пасажирів.

Обмежувальними факторами виступають можливості самих аеропортів, у яких не завжди є технічні передумови для збільшення кількості рейсів. За прогнозами, раніше 2009р. не слід очікувати серйозних поліпшень аеропортової інфраструктури.

За даними дослідження Міжнародної Ради аеропортів (ACI), аеропорти прогнозують зростання пасажиропотоку на 4% щорічно, а тим часом пропускна можливість самих аеропортів зростає в середньому лише на 3% на рік. Це означає, що, в той час як потреба в авіаперевезеннях до 2020р. зросте до 7 млрд пасажирів щорічно, аеропорти зможуть "комфортно" обслужити лише 6 млрд.

Таким чином, стовпотворіння в аеропортах будуть погіршувати сервіс і псувати враження про поїздки. Причому, зростання пасажиропотоку збільшує навантаження на всі служби аеропортів - від парковок до пунктів спецконтролю, від обробки багажу до паспортного контролю. Тим часом законодавчі і екологічні вимоги заважають аеропортам розширюватися [82].

Освітні мандрівники схильні вибирати сьогодні не "найшвидший" спосіб здійснення поїздки, а "найпродуктивніший". Таким є подорож по залізниці, так як під час поїздки на поїзді бізнесмени можуть користуватися комп'ютерами, КПК та мобільними телефонами, а також проводити ділові зустрічі та наради на ходу.

Сім операторів швидкісних поїздів у Європі домовилися про координацію роботи на міжнародних напрямках. Вони створили консорціум Railteam для забезпечення більш швидких подорожей по залізницях Західної Європи. Учасниками консорціуму стали: Eurostar (Великобританія), Deutsche Bahn (Німеччина), SNCF (Франція), SNCB (Бельгія), NS Hispeed (Нідерланди), BB (Австрія), SBB (Швейцарія) і її дочірні компанії Thalys, Lyria і Alleo. Спільно вони інвестують більш 30 млн євро в нову систему дистрибуції залізничних квитків, яка дозволить міжнародним мандрівникам шукати ціни, робити бронювання та одержувати квитки на всі поїзди консорціуму у будь-якого дистриб'ютора, що займається залізничними квитками. Система почала працювати в 2009 році [22, c.32].

Сьогодні швидкісні залізничні магістралі обслуговують в Європі 100 пунктів призначення, покриваючи 5 тисяч км шляху. До 2010р. ця мережа розшириться до 7591 км. Учасники проекту Railteam перевозять за рік 25 млн пасажирів, а до 2020р. планують потроїти це число.

Однак розцінки на послуги залізниць в Європі будуть також зростати, хоча і нерівномірно на різних ринках.

Міжнародна Рада з туризму та подорожей (WTTC) включила Україну до тридцяти Топ-країнам, де до 2017р. попит на освітній туризм і поїздки в силу підвищення економічних показників буде зростати особливо помітно [24, c. 150].

Це означає, що на цих ринках як самі люди, так і компанії, що купують для них освітні туристичні послуги, зіткнуться з обмеженнями в пропозиціях і зростанням цін, а також з перевантаженістю аеропортів. При цьому, за даними Міжнародного Валютного Фонду, кількість поїздок з боку Українців буде рости темпами, що перевищують середньосвітові.

На думку різних аналітиків, в основі розвитку освітнього туризму в Україні лежать наступні фактори:

    - економічний ріст і соціальний прогрес привели до розширення обсягу ділових поїздок і поїздок з пізнавальними цілями. - удосконалювання усіх видів транспорту здешевило поїздки. - збільшення числа найманих робітників та службовців у розвитих країнах і підвищення їх матеріального і культурного рівня. - інтенсифікація праці й одержання працюючими більш тривалих відпусток. - розвиток міждержавних зв'язків і культурних обмінів між країнами привело до розширення міжособистісних зв'язків між і усередині регіонів. - розвиток сфери послуг стимулювало розвиток сфери перевезень і технологічний прогрес в області телекомунікації. - ослаблення обмежень на вивіз валюти в багатьох країнах і спрощення прикордонних формальностей [32, с. 218].

Розвиток освітнього туризму в Україніє в першу чергу відображенням розвитку виробничих сил (наприклад, виникнення нових видів транспортних засобів, які відкривають можливість переходу до організації масових туристичних поїздок), а також зміцнення міжнародних економічних і культурних зв'язків.

При сучасних темпах роботи і життя витрати на відпочинок, особливо пов'язаних з подорожами, швидко переходять в розряд першочергових, життєво необхідних. За даними опитувань, проведених Всесвітньою туристичною організацією, туризм і потреба в їжі відносяться до розряду тих, від яких найважче відмовитись: люди віддають перевагу тому, щоб краще відпочити, здійснивши цікаву туристичну подорож, відмовившись від купівлі нового холодильника, телевізора чи одежі.

Позитивно діє на розвиток освітніх туристичних зв'язків і зміна у співвідношенні робочого і неробочого часу, що зробило туризм доступним широким прошаркам населення.

До передумов розвитку освітнього туризму в Україні відносять також підвищення культурного рівня, прагнення людей до пізнання, ознайомлення з життям, культурою і побутом інших країн і народів.

Розвиток зовнішньоекономічних зв'язків, потяг людей до спілкування і використання досвіду інших країн у створенні матеріальних і духовних цінностей знаходять відображення в посиленні наукових і ділових контактів, проявом яких є розвиток нових видів міжнародних туристичних зв'язків - наукового (конгресового) і ділового туризму [28,с.180].

Таким чином, до довготривалих чинників, що об'єктивно сприяють поступовому розвитку освітнього туризму в Україні та світі, належать такі:

    - економічні фактори, які містяться в зміні структури споживання товарів і послуг вбік збільшення частки споживаних послуг, у тому числі і туристських; - науково-технічний прогрес, що зумовлює швидкий розвиток потужної матеріально-технічної бази міжнародного туризму, іншими словами туристської індустрії, що створює необхідні умови для масового туризму. Мова йде про готельні ланцюги та інші колективні засоби розміщення, транспортні засоби для масових пасажирських перевезень. Окремо варто виділити впровадження в туристську індустрію комп'ютерної техніки, без чого сьогодні неможливо уявити організацію масового туризму; - демографічні фактори, які залежать від зростання народонаселення нашої планети. Так, у 2000 році на Землі мешкало більш ніж 6200 млрд. жителів. Пропорційно зростанню народонаселення, а може й більше, можна передбачити зростання кількості мандрівників. До цих же чинників варто віднести й урбанізацію, тобто збільшення частки міських жителів. Внаслідок більш активної участі міського населення в закордонних подорожах цей процес призведе до зростання міжнародного туризму. Важливим демографічним чинником є зміна вікової структури населення. Так, збільшення в багатьох країнах середньої тривалості життя стає причиною того, що більше людей мають вільний час і кошти. А це дає їм змогу здійснювати закордонні подорожі; - соціальні фактори, до яких належить зростання добробуту населення розвинених країн. Водночас слід зазначити, що індустрія сучасного суспільства створює значні стресові навантаження на населення і відповідно спонукає до відпочинку, рекреації, відбудовної активності, у тому числі за допомогою туризму. Тому промислові міста є місцями з підвищеним попитом на туризм з метою відпочинку. Тут формуються різноманітні сегменти з попитом на спортивний, пішохідний, човновий, пригодницький, сільський туризм та інші нетрадиційні види подорожей; - культурні фактори - зростання культурного рівня населення багатьох країн, а в зв'язку з цим прагнення людей до ознайомлення з закордонним культурними цінностями; - міжнародні фактори - пом'якшення міжнародного клімату, перехід від конфронтації між провідними державами до співробітництва і порозуміння, вирішення спірних міжнародних питань шляхом переговорного процесу [23,с.125].

Ці постійно діючі чинники в певний період можуть посилюватися або послаблюватися різноманітними менш масштабними і короткочасними кон'юнктурними змінами, врахування котрих також входить до завдань маркетингових досліджень.

На загальний характер світового туризму, зокрема і освітнього, його динаміку і зміст істотний вплив справляють природні катаклізми (землетруси, повені, пожежі тощо), соціальні потрясіння, війни. Останнім часом цей перелік поповнив світовий тероризм. Так після драматичних подій в США у вересні 2001 року у всьому світові відбулося різке скорочення обсягів турпоїздок, почалася хвиля ануляцій. Число іноземних туристів, наприклад, у Великобританію знизилося у вересні на 23,6%, завантаженість готелів в Іспанії знизилася на 20%. Наслідки терористичних актів болісно вдарили по авіакомпаніях. У Північній Америці скорочення пасажиро - і вантажних потоків склало близько 30%, а у європейських і східно-азіатських авіакомпаній - 12% [82].

Також в доповідях на Всесвітній конференції по туризму відмічалось, що циклічні і структурні кризи, інфляція, ріст безробіття, порушення умов товарообміну, а також відсутність планування використання природних і трудових ресурсів є факторами, які негативно впливають на зростання освітнього туристичного обміну [82].

В результаті досліджень міжнародні експерти з туризму дійшли висновку, що туризм менше, ніж інші галузі економіки, відчуває на собі вплив економічної кризи, яка може протягом певного часу лише частково уповільнити його розвиток.

Похожие статьи




ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ОСВІТНЬОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ, Умови для розвитку освітнього туризму в Україні - Освітній туризм: сучасний стан та перспективи розвитку в Україні та світі

Предыдущая | Следующая