Сучасний стан туристичної діяльності в країні, Рівень розвитку індустрії туризму - Туристична характеристика США

Рівень розвитку індустрії туризму

В сучасних умовах економічний аспект в туристичному бізнесі знаходить особливу значущість, і для ефективного ведення туристичного бізнесу підприємець повинен добре розбиратися в питаннях економіки туризму.

На сьогоднішній день сфера туристичного бізнесу в США є повноправною галуззю економіки. По розмірам отриманих доходів вона займає одне з перших місць серед інших галузей господарства. США - визнаний світовий лідер в туристичній індустрії світу. Країна займає перше місце в світі по туристичним доходам і витратам. Туризм - друга сфера за обсягом зайнятості населення, яка забезпечує працею біля 10 млн., чол. Це другий за величиною бізнес в сфері роздрібних продаж, третє місце серед джерел валютних надходжень в країну.

Відмічаючи головну роль приватних інвестицій для розвитку туристичної індустрії США, варто підкреслити, що важливу роль відіграє діяльність держави. Прибутковий розвиток індустрії туризму невід'ємний від впровадження заходів щодо розвитку і охорони природних ресурсів, які проводяться в основному за рахунок державних асигнувань.( Додаток 6: структура ВВП країни).

ВВП є одним з головних показників економічної потужності країни. Країна займає перше за показниками ВВП серед країн світу. При 4, 7 % населення, на країну припадає понад 25 % світового ВВП. Досліджуючи динаміку ВВП Сполучених Штатів Америки за останні 30 років, можна сказати, що країна залишатиметься лідером ще протягом тривалого часу. (Додаток 7: динаміка ВВП на душу населення).

Надходження від міжнародного туризму становлять близько $2 млрд. у день. В 2005 році загальна сума витрат у цій сфері склала 682 млрд. доларів, що на 49 млрд. доларів, або на 3, 4% перевищує показники 2004 року. Якщо до цього додати $130 млрд., витрачених іноземними туристами на перевезення, то загальна сума туристичного експорту перевищить 800 млрд. доларів. А це 6% загальносвітового експорту товарів і послуг.

Основну частину надходжень в туристичний сектор складають витрати туристів, які подорожують за особистими цілями, і оцінюються в $2833 млрд.

В 2006 р. лідирує в списку країн за витратами туристів США, Японія, країни ЄС, Канада і Мексика.

В 2004 р. за даними Асоціації туристичної індустрії Америки (ТІА), загальний дохід туристичної індустрії США по внутрішньому і зовнішньому туризму перевищив 500 млрд. доларів, що дало можливість створити 7, 2 млн. нових робочих місць і принесло федеральним органам, штатам і муніципалітетам податків на суму 94, 7 млрд. доларів.

Розвиток туристичної індустрії, як і в будь-якій іншій галузі, має свої особливості, що потребує вирішення багатьох проблем, пов'язаних із спорудженням і експлуатацією рекреаційних об'єктів.

До чинників, що прямо або побічно впливають на розвиток туризму в Сполучених Штатах Америки, відносяться:

    * політична, економічна і соціальна стабільність в країні; * ступінь розвитку економіки в цілому; * формування позитивного туристичного іміджу США на міжнародному ринку туристичних послуг; * державна підтримка пріоритетних напрямів туризму; * інвестиційна привабливість даної галузі; * наявність сучасних інфраструктури туризму і індустрії туризму; - наявність екологічно чистих туристичних ресурсів; * платоспроможний попит населення; * цінова політика в області туризму; * якість туристичних послуг, що надаються; * демографічна і соціальна структури населення; * національні традиції і мотивація туризму; * безпека туристичного бізнесу; * наявність висококваліфікованих туристичних кадрів і ін.

Значення туризму в світі постійно зростає, що пов'язано з впливом туризму на економіку окремої країни. В економіці Сполучених Штатів Америки туризм виконує ряд важливих функцій:

    - туризм - джерело валютних надходжень для країни і засіб для забезпечення зайнятості. - туризм розширює внески в платіжний баланс і ВНП країни. - туризм сприяє диверсифікації економіки, створюючи галузі, обслуговуючі сфери туризму: будівництва, торгівлі, сільського господарства, виробництво товарів народного споживання і т. д. - Із зростанням зайнятості в сфері туризму ростуть прибутки населення і підвищується рівень добробуту нації. - Надання туристичних послуг є вигідним для держави з точки зору використання рекреаційних ресурсів. Таким чином, іноземний турист платить за туристичні послуги, при цьому не вивозячи рекреаційні ресурси за межі країни.

Похожие статьи




Сучасний стан туристичної діяльності в країні, Рівень розвитку індустрії туризму - Туристична характеристика США

Предыдущая | Следующая