Визначте основні курортні місцевості України - Рекреалогія в Україні

Курортної місцевості як території з природними факторами, сприятливими для зміцнення здоров'я, лікування та профілактики захворювань [7], замінене поняттям "лікувально-оздоровча місцевість", яке трактується як природна територія, що має мінеральні та термальні води, лікувальні грязі, озокерит, ропу лиманів та озер* кліматичні та інші природні умови, сприятливі для лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань. За кількістю санаторіїв і пансіонатів із лікуванням першість належить АР Крим (145 закладів), Львівській (71) та Одеській (33) областям, на які припадає 45,7% їх загального числа і 59,4% місткості в масштабі України. Натомість у Волинській, Житомирській, Кіровоградській, Сумській, Чернівецькій, Чернігівській областях і Севастополі їх кількість не перевищує 10, а загальна місткість становить менше 5% від загальноукраїнської.

На чотири регіони України -- Крим, Донеччину, Херсонщину та Ми-колаївщину -- припадає 83,4% загального числа і 86,3% місткості будинків і пансіонатів відпочинку. Наслідком реорганізації матеріальної бази рекреації стало зменшення кількості таких об'єктів, і у 2003 році у Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Луганській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях вони взагалі не значились.

48% кількості і 20% фонду розміщення в дитячих оздоровчих таборах припадає на Хмельницьку (1204), Полтавську (1030), Харківську (815), Черкаську (744), Сумську (723) та Луганську (715) області. Традиційно високою є їх кількість у Донецькій, Херсонській та Одеській і низькою -- в Київській, Львівській, Рівненській, Тернопільській областях і Севастополі.

Географія санаторно-курортних закладів України (див. рис. 8.2 та табл. 8.2) значною мірою відповідає територіально-компонентній структурі рекреаційних ресурсів та рекреаційних потреб. При цьому слід акцентувати увагу на двох групах областей:

Лідери -- АР Крим (16,7% санаторно-курортних закладів України), Донецька (14,6%), Одеська (11,6%), Дніпропетровська (7,1%), Миколаївська (5,6^%), Запорізька (5,3%) області;

Аутсайдери -- Кіровоградська, Вінницька, Житомирська, Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька області та Севастополь (менше 1,0%).

Похожие статьи




Визначте основні курортні місцевості України - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая