Велосипедний туризму в Україні, Природні ресурси - Положення і зміст роботи комісії з видів туризму

Сучасний стан розвитку

У 2006 році за даними ЦМКК проведено 83 категорійних велосипедних походів, що складає 9 % загальної кількості походів. Велокомісіі активно працюють в 11-ти осередках України

Календар всеукраїнських та обласних змагань з велотуризму 2007 року налічує понад 20 змагань.

Поширення в регіонах

Велопоходи. На сьогодні, по статистиці ЦМКК, в 2006 році з 27 регіонів України, категорійні велопоходи проводилися лише у 11-ти (перелік міст вказано за абеткою, в лапках - кількість велопоходів та учасників):

    1. Дніпропетровська обл. (14118); 2. Донецька обл. (416); 3. Івано-Франківська обл. (18); 4. м. Київ (21135); 5. Київська обл. (15); 6. Львів обл. (24); 7. Одеська обл. (1163); 8. Полтавська обл. (1194); 9. Харківська обл. 935); 10. Херсонська обл. (324); 11. Чернігівська обл. (216).

Ще в чотирьох областях існують велокомісіі, але тільки на папері.

Змагання. Протягом останніх 3 років у всеукраїнських змаганнях з техніки велосипедного туризму брали участь команди з 6 - 10 регіонів.

Природні ресурси

Існуюча методика категорування велопоходів дозволяє проводити на теренах України велопоходи 1-5 к. с. Це дозволяє виконувати звання Майстер спорту України не виїжджаючи за кордон. Велопоходи шостої к. с вже треба проводити в районах Кавказу, Уралу, Сибіру, Центральної Азії.

Матеріальна база

Незалежно від виду туризму ФСТУ повинна мати свою матеріальну базу, як найменше, у вигляді спорядження для проведення учбово-тренувальних заходів та змагань з видів туризму. Це спорядження повинно систематично оновлюватися та поповнюватися новим та більш досконалим.

Кадри

Комісія велотуризму за останній час провадить заочну школу підготовки до велопоходів першої категорії складності.

Питаннями середньої, вищої туристської та інструкторської підготовки займається кадрова комісія і данні про наявність та кваліфікацію у Велосипедної комісії відсутні.

Партнери

Зараз ведеться робота по налогодженню робочих контактів з велокомісією Росії.

Аналіз існуючих проблем розвитку

Загальні умови розвитку

Кожний вид діяльності людини враховує якийсь стимул. Зараз майже єдиним стимулом займатися спортивним велотуризмом є присвоєня спортивного разряду, а це є недостатнім для залучення громадян України займатися велотуризмом. Це є причиной того що МКК ФСТУ реєструє дуже малу частину громадян, які їздять у велопоходи.

Традиційно активна спортивна діяльність людини поділяється на фізкультуру та спорт, у велотуризмі - на велопоходи масових розрядов, ПВД, Н/К, 1 к. с. 2 к. с., та складні велопоходи високих 3 - 6 к. с. Кожен напрямок має свої стимулюючи засади. Велотуризм потрібно розподіляти на оздоровчий, який буде залучати широкі версти населення до занять велотуризмом, та велотуризм високих досягнень, мета якого складні велопоходи, високі розряди та звання "Майстер спорту України".

На рівні ФСТУ на сьогодні є відповідна нормативна база, але вона потребує вдосконалення. Відсутні методичні розробки, інструкції та роз'яснення. По лінії кадрової комісії відсутня робота та допомога по створенню програм підготовки будь-яких контингентів: спортсменів, суддів, тренерів, туристського активу.

Дотепер поняття "велосипедний туризм" у документах Федерації поділялося лише на похідний та змагальний велотуризм. У реальному життті з'явилося багато нових течій та напрямків як в похідному, так і в змагальному велотуризмі. Велопоходи почали розрізнятися по типах маршрутів (великим пробігом 100-200 км за день і з малими перешкодами та з малим пробігом 10-50 км за день, але з великими перешкодами), по застосованному спорядженню, по влаштувенню ночівель тощо. Таким чином, відбулося стихійне структурування напрямків велотуризму на зимовий, екскурсійний, комбінований, велопоходи одинаків тощо. Відбуваються змагання з крос-кантрі, рандонерські бревєти та ін. Всі ці зміни потребують відповідного врахування в керівних документах ФСТУ.

Президенти обласних ФСТ, здебільше з других видів туризму, не мають часу, або бажання розвивати велотуризм у своїх осередках.

Відсутня спрямована робота головного сайту ФСТУ.

Фінансування спортиного туризму на місцях дуже замале і має велику диспропорцію в фінансуванні змагального та похідного туризму. В цих умовах недостатнього фінансування відбувається конкурування видів туризму та не об'єктивна оцінка результатів та потреб виду туризму.

В наш час активізувалася робота всіляких турфірм з продажу велосипедної техніки, організації комерційних велотурів. Це безумовно добре, але не завжди робиться на високому рівні.

Потрібно зробити при ФСТУ свій Клуб, який буде займатися комерційними велотурами та продажем велосипедів та велоспорядження з залученням найкращіх фахівців-інструкторів з велотуризму.

ЦМКК приймає рішення не завжди спираючись на пропозиції фахівців з велотуризму, посилаючись на результати свого голосування, в якому беруть участь здебільшого представники інших видів туризму.

Спортивні велопоходи

Дуже часто, для набору відповідних складнощів, маршрут велопоходу прокладається по заповідниках, прикордонних ділянках, дільницях з обмеженним відвідуванням, воєних полігонах тощо. Отримання дозвілу на перетин цих ділянок потребує додаткового часу, грошей, а іноні зовсім стає неможливим. Проблемою є оформлення віз та реєстрацій по велопоходам в іншіх країнах. Перелік класифіцированих маршрутів в межах України та за кордоном не відновлювався з часів СРСР. Немає переліку перевалів для велотуризму. Стара схема бумажних звітів про велопоходи потребує вдосконалення. Потрібно вправадити звіти на елєктронних носіях, в інтернеті, зоснувати інтернет бібліотеку звітів про велопоходи доступну широким верстам населення.

Спортивні змагання з велотуризму

Потрібно вдосконалення Правил проведення змагань. Класифікувати та запровадити нови види змагань. Змагання проводяться далеко від міст і мають низьку агітаційну спрямованність.

Похожие статьи




Велосипедний туризму в Україні, Природні ресурси - Положення і зміст роботи комісії з видів туризму

Предыдущая | Следующая