Сучасний стан розвитку - Положення і зміст роботи комісії з видів туризму

Тільки на початку нинішнього століття відзначається пожвавлення спортивного водного туризму в рамках Федерації спортивного туризму України. Широкий спектр класів суден для сплаву (каяк, каное, катамаран, байдарка, рафт), що з'явились, наявність іншого необхідного спорядження, надійного, якісного, такого, що відповідало міжнародним стандартам, дозволяло оптимально вирішити питання екіпірування для безпечного сплаву по майже по будь якому обраному класифікованому маршруту, з урахуванням досвіду, чисельності групи, особливостей ландшафту тощо.

Але збіглий час залишив важку спадщину. Зруйновано нормативну базу, відсутня підготовка туристських, суддівських кадрів, їхня спадковість, втрачено багато накопиченого досвіду походів.

Туризм зараз шукає і знайде своє місце серед нових суспільних цінностей.

Поширення в регіонах

На сьогодні комісії з водного туризму працюють в 15 регіонах, які об'єднують біля 10 тис. спортсменів. Календар Всеукраїнських та обласних змагань на 2007р. налічує до 25 змагань з водного туризму.

В 2007р. в Україні проведено (з випуском МКК) 11 походів ІY - YI кат. скл., понад 550 - інших категорій.

Водний туризм дуже поширений і серед шкільної молоді. Це ще збільшує чисельність, але ними опікується Міносвіти.

Матеріальна база

Найкраще зараз вирішується проблема спорядження. Поява на споживчому ринку доступного, досить якісного, сучасного й безпечного спорядження, нових судів для сплаву (каяк, рафт), наявність необхідного власного автотранспорту створили умови для відродження самодіяльного спортивного водного туризму поза широкої мережею необхідних офіційних інституцій.

Аналіз існуючих проблем розвитку

Складність і кількість існуючих проблем гальмують розвиток спортивного туризму. Нинішні системи, що повинні забезпечувати існування та розвиток спортивного туризму, ще не відповідають потребам сьогодення. Відсутня реальна, дієва підтримка спортивного туризму з боку держави. Меценатство й спонсорство, які можуть замінити державу в питаннях фінансування, ще не одержали необхідного розвитку й нині не є настільки потужними, масовими, як того вимагає розвиток туризму на національному рівні. Відсутні можливості широкого використання закритих басейнів для тренувань спортсменів протягом холодної пори року.

Аналіз можливих варіантів розвитку та обгрунтування оптимального варіанту

Для подолання існуючих проблем і створена Концепція розвитку спортивного водного туризму в Україні на найближчі п'ять років, а далі й Програма її виконання.

Можливі напрямки розвитку спортивного водного туризму залежать від подальших кроків на його шляху. При обмеженості фінансування масового туризму можливе утворення замкнутого кулуарного кола аматорів екстриму, об'єднаних у закриті клуби, що існують на умовах самоокупності. Але так сутність туризму зведеться до нетривалих екстремальних заходів. Кількість людей, що займаються самостійним активним відпочинком, буде нечисленною, і це не потребуватиме офіційних інституцій з необхідними регулюючими нормами безпеки походів невисокої категорії складності.

Інший шлях - реалізація спільних зусиль держави, ФСТУ, генеральних спонсорів і меценатів спортивного туризму на розвиток масового туризму як ефективної форми пропаганди здорового способу життя, зміцнення здоров'я населення України, самоствердження молодої особистості. Цей шлях найбільш оптимальний, задовольняє вимогам суспільства, природним прагненням молоді. Залучення до занять туризмом молоді різних вікових груп приведе до стабільності та масовості розвитку туризму.

Програма розвитку виду туризму та ії мета

Основний напрямок - розвиток масового маршрутного туризму як в Україні (походи I - III к. скл.), так і за її межами (IY - VI к. скл).

Другий напрямок - удосконалення спортивної складової водного туризму.

Критерії оцінки успішності руху до мети - масовість, безпека, рівень майстерності. Досягнуті результати можна розглядати як рівень розвитку туризму в цілому.

Складові системного підходу до розвитку водного туризму:

    - туристська підготовка на всіх рівнях; - безпека; - молодіжний туризм; - діяльність МКК; - інформаційне поле й міжнародні зв'язки; - фінансове та матеріально-технічне забезпечення, спорядження; - методичні центри, туристські клуби;

Однією з визначальних умов існування й розвитку спортивного водного туризму як довершеної форми є наявність системи 3-рівневої накопичувальної туристської підготовки. Система підготовки повинна будуватися на розгалуженій мережі центрів (шкіл) підготовки при обласних ФСТУ, і першу чергу - серед учнівської молоді, при турфірмах, що задекларували надання послуг з активного екстримального туризму, турклубах при організаціях, установах тощо.

Забезпечення кваліфікованими кадрами, організацію та легалізацію діяльності таких центрів повинна здійснювати кадрова комісія ФСТУ по всіх видах туризму, у т. ч. водна підкомісія з водного туризму. Фінансове забезпечення може здійснюватися як разово через турфірми, виробників спорядження, магазини, так і прямим спонсорством, меценатством. Здоровий спосіб життя, видовищність, динамічність масовість спортивного водного туризму має чималі преференції в залученні комерційних структур різного масштабу в цьому напрямку.

Друга обов'язкова умова - підвищення рівня безпеки всіх заходів спортивного водного туризму шляхом удосконалення їх організації (дієва співпраця з МНС, ліцензування діяльності з надання послуг активного туризму, підвищення вимогливості й відповідальності при випуску груп на маршрут), а також вдосконалювання спорядження, що забезпечує безпеку на маршруті.

Запорукою успіху та перспектив туризму є залучення молоді. Пріоритетним напрямком діяльності комісії є зміцнення співробітництва з Міносвіти, Центрами ДЮСТ. Властивості, притаманні тільки спортивному водному туризму є дуже перспективним і привабливим для молоді.

Розвиток водного туризму досягається шляхом вдосконалювання роботи ЦМКК, приведення Правил Чемпіонату СП і вимог для випуску груп на маршрут у відповідність із вимогами сьогодення, введення випуску груп на маршрути за межі України протягом усього року. Слід практикувати перевірку груп на місцевості як дієвий засіб підвищення безпеки на маршруті.

Одним зі шляхів розвитку спортивного водного туризму є привертання уваги громадськості до туризму як до важливого засобу виховання, до однієї з форм здорового способу життя, становлення особистості. Використання можливостей ЗМІ при висвітленні туристських заходів дає можливість популяризувати вид і викликає зацікавленість потенційних спонсорів. Це теж є умовою розвитку туризму.

Турклуби як форма самоврядування Федерації, нададуть можливість мати організаційно-методичний центр туризму, що, безумовно, призведе до прискорення розвитку всіх видів туризму в Україні на необхідному рівні.

Одним з напрямків розвитку спортивного туризму є змагання як елемент спортивного єдиноборства, закріплення раніше отриманих навичок у формі спортивних звань і розрядів, безпосереднього спілкування, обмін досвідом, демонстрація сучасного спорядження. Розвиток напрямку пов'язаний з інтересом молоді до отримання престижних спортивних нагород та звань.

Спортивні заходи вимагають збільшення їхньої чисельності за рахунок введення популярних у молоді видів екстриму з одночасним підвищенням рівня організації, фінансування, престижності й популярності.

Перспективним є досвід м. Києва щодо проведення зимових змагань з водного туризму в закритих приміщеннях, що дозволяють підтримувати спортивну форму туриста протягом усього року.

Вже зараз до дистанції на змаганнях вводяться спеціальні туристські завдання, що значно підвищить практичну значимість змагань як елементу підготовки для майбутніх спортивних походів та їх популярність.

Основні цілі спортивних заходів - це створення системи підготовки й росту кваліфікації спортсменів, суддівського корпусу з водного туризму, підвищення рівня організації й безпеки змагань, походів, удосконалення вимог ЕСКУ з урахуванням особливостей і сучасних потреб спортивного туризму. Перспективним є створення штучних дистанцій на ріках Чорний Черемош, Рось, Південний Буг, що дасть можливість для проведення ефективного тренувального процесу, проведення міжнародних змагань зі спортивного водного туризму та формування збірної України для участі в них.

Кінцевою метою Програми перетворень у спортивному туризмі може стати створення налагодженої структури, що має можливість самостійно проводити серед населення популярні спортивні заходи, ефективно сприяти розвитку й організації масового безпечного маршрутного туризму зі зростанням майстерності спортсменів.

Етапи виконання Програми

Етапами виконання Програми є щорічні Плани роботи комісії, які повинні стати механізмом подолання проблем на шляху розвитку спортивного водного туризму.

Похожие статьи




Сучасний стан розвитку - Положення і зміст роботи комісії з видів туризму

Предыдущая | Следующая