Пішохідний туризму в Україні - Положення і зміст роботи комісії з видів туризму

Передумови розвитку

Пішохідний туризм в Україні має вже більш ніж сторічну історію. Саме в ті часи сягають перші пішохідні подорожі по Карпатах. Організаційно він зміг сформуватися у 50-ті роки ХХ століття - коли з'явилися перші осередки (секції) пішохідного туризму в містах України. Найбільшого свого розвитку й масовості в Україні пішохідний туризм досягнув на початку 90-х років ХХ століття, коли у спортивні пішохідні походи щорічно ходило декілька тисяч чоловік, а комісії з пішохідного туризму існували при всіх обласних федераціях туризму.

Аналіз існуючих проблем розвитку

Спортивний туризм на сучасному етапі розвивається у двох напрямках: маршрутний туризм (проходження маршрутів туристсько-спортивних походів) та змагальний туризм (підготовка та участь у змаганнях із техніки спортивного туризму).

В маршрутному туризмі до середини 90-х років основна кількість пішохідних категорійних походів здійснювалася за межами України. Основні райони таких походів - Західний Кавказ, Приполярний Урал, Саяни, Алтай та інші. Зараз за інформацією ЦМКК максимальні повноваження з пішохідного туризму (5 к. с.) мають 14 ( більше половини!) обласних МКК. Ще 3 ОМКК мають повноваження 4 к. с. Інші МКК мають у повноваження від 1 до 3 к. с. При цьому кількість походів 5 к. с. не перевищує 5-6 на рік. В основному ці подорожі проходять в найдешевшому районі - Приполярному Уралі. Маршрутний туризм (як і у всьому світі) став доступним тільки для заможних українців.

З огляду на ці обставини, на нашу думку, слід звернути серйозну увагу на наш район - Українські Карпати та Крим. В останньому радянському "Переліку класифікованих туристських спортивних маршрутів на 1989-1992 роки" приведені лише 2 маршрути ІІ та ІІІ категорії складності. Карпати та Крим завжди вважалися "не серйозним" із точки зору пішохідного туризму регіоном, придатним лише для походів І-ІІ категорії складності. Однак уже в "Переліку класифікованих туристських спортивних маршрутів України" 1998 року з'явились як експериментальні маршрути 3 категорії складності, які прокладено по Горганах, Свидовцю та Чорногорі.

У змагальному туризму також накопичився ряд проблем, які потребують нагального вирішення. Запровадження спортивного туристського багатоборства у 2006 році до Єдиної спортивної класифікації України як самостійного розділу спортивного туризму поряд із спортивними походами стало значним поштовхом для розвитку цього напрямку спортивного туризму.

В пішохідному туризмі у рамках календаря змагань ФСТУ кожен рік проводяться: Чемпіонат України з техніки пішохідного туризму серед дорослих та юніорів, 2-3 Кубка України ( один з яких проводиться в залах в зимовий період). У 2006 році вперше були проведені всеукраїнські змагання з пішохідного туризму серед ветеранів.

Мета Програми розвитку пішохідного туризму в Україні - проаналізувати існуючі проблеми, відокремити з них найголовніші, відкрити перспективу для розвитку пішохідного туризму.

Порівняльний аналіз можливих варіантів розвитку пішохідного туризму та обгрунтування оптимального варіанту

На сьогоднішній день запропонована концепція є поки що єдиною для пішохідного туризму. Тому вона є відкритою для обговорення. Головна її мета - відкрити перспективу для розвитку пішохідного туризму.

Для розвитку маршрутного пішохідного туризму пропонується:

    O запровадити практику проведення очних Чемпіонатів України з пішохідних походів в Карпатах з поступовим підвищенням категорії складності від 2 до 5, де крім проходження маршруту відповідної категорії складності по дням та відстані групи додатково долають 4-8 етапів (з оцінкою та забезпеченням безпеки суддівськими бригадами) відповідної складності від 1А до 2Б; O продовжити, але вже на більш високому організаційному рівні проведення походів 5-6 к. с. в регіонах Росії (Приполярний Урал, Алтай, Саяни, Кодар, Камчатка та ін.) з використанням кадрового потенціалу членів ФСТУ; O запровадити практику проведення складних пішохідних туристських експедицій у визнаних регіонах світу - хр. Черського, Камчатка, плато Путорани (Росія), Нова Зеландія, Північна та Південна Америка та ін.;

Для розвитку змагального пішохідного туризму пропонується:

    O щорічно проводити Чемпіонати України серед юнаків, юніорів та дорослих; 2-3 Кубка України в різних регіонах (в т. ч. в залах); Чемпіонат України серед ветеранів; O продовжити роботу над новою редакцією Методичних вказівок до Правил туристських змагань із техніки пішохідного туризму, щоб на черговому Чемпіонаті України (або Кубку України) відпрацювати нові Правила; O для проведення змагань будь-якого рівня напрацювати технічні вимоги до спорядження, створити в перспективі при пішохідній комісії технічну комісію, яка б формувала ці вимоги; O створити збірну команду України з пішохідного туризму з усіма необхідними для збірної атрибутами - головним тренером, спортивними зборами, формою, символікою тощо; O для майбутньої збірної обов'язково планувати участь у міжнародних змаганнях - чемпіонатах Росії, Білорусі. Обов'язково повинна бути більш висока мета ніж перемога у внутрішньому чемпіонаті. Цю практику необхідно запровадити із сезону 2008 року; O ініціювати разом з федераціями інших країн (Росії, Білорусії та Молдови) проведення у майбутньому чемпіонатів Європи, світу.

Настав час ініціювати проведення на теренах України чемпіонатів Європи та Світу, для чого керівництво ФСТУ повинно розпочати роботу по створенню в м. Києві міжнародної федерації спортивного туризму.

6. Очікувані результати.

На базі розробленої концепції буде розроблена Програма практичної діяльності комісії пішохідного туризму ФСТУ з розвитку важливого виду спортивного туризму - пішохідного туризму - з визначенням очікуваних результатів.

Похожие статьи




Пішохідний туризму в Україні - Положення і зміст роботи комісії з видів туризму

Предыдущая | Следующая