Вступ - Організація роботи фізкультурно-спортивного клубу в системі вищих навчальних закладів

Актуальність. Згідно сучасних вимог фізичного виховання і спорту у ВНЗ є невід'ємною складовою частиною формування загальної та професійної підготовки студентів як особистості засобом підвищення працездатності і створення умов для активного життя. Сучасні дослідження свідчать про те, що створення фізкультурно-спортивних клубів, як первинних структурних підрозділів студентських спілок, дають можливість для систематизації та активізації та покращення спортивно-масової роботи у позаурочний час у ВНЗ.

Перехід України в нові економічні умови особливо негативно позначився на діяльності багатьох спортивних організацій. У попередні роки спорт, як відомо, повністю фінансувався державою і профспілками, не відчуваючи при цьому серйозних труднощів. Поряд з державними структурами успішно функціонували численні відомчі спортивні товариства та клуби, більшість з яких не займалися самостійною комерційною діяльністю, що приносить будь-які доходи. З повною упевненістю можна сказати, що найближчим часом розраховувати на достатнє фінансове забезпечення спорту з боку держави не слід.

Аналіз спеціальних літературних джерел свідчить про те, що сьогоденні проблеми ФВ у ВНЗ України вимагають нових підходів до фізичної підготовки учнівської молоді. Фахівці вважають для вирішення цієї проблеми є підвищення уваги з боку батьків, викладачів, уряду, пошук нових форм та засобів навчання, їх залучення до фізкультурно - спортивних занять.

Так, у законі України "Про фізичну культуру і спорт" (2009) зазначено, що спортивні клуби формуються як громадські організації фізичної культури і спорту, основним завданням яких є залучення студентів у позанавчальний час до фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності у професійно-технічних навчальних закладах, а також організація і проведення серед них спортивних змагань.

Таким чином, виховання учнівської молоді потребують пошуку сучасних засобів залучення до занять у спортивних клубах, секціях, гуртках. Дослідження останніх років підтверджують, що успішне володіння окремими професійними навичками залежить від рівня загальної і спеціальної фізичної підготовки учнів. У відповідності до програмно-нормативних документів в руховому режимі навчаючих передбачалось, що спортивно-масова робота повинна займати провідне місце, з точки зору організації і методики, і будуватися з урахуванням специфіки навчання. Зазначалось, що систематичні заняття спортом спрямовуються на вирішення загальних завдань ФВ і загального розвитку, в тому числі удосконаленню різних психологічних якостей студентів.

В роботі розглядається питання організації роботи фізкультурно-спортивного клубу в системі вищих навчальних закладів (ВНЗ).

Мета - виявити характерну специфіку становлення та організації роботи фізкультурно-спортивного клубу в системі (ВНЗ) і його роль у зміцненні здоров'я студентів.

При укладанні цієї роботи ми ставили перед собою завдання проаналізувати законодавчі, нормативні документи, спеціальну та додаткову літературу. Сформувати та обгрунтувати теоретичні основи фінансування спортивних клубів у ВНЗ. Виявити сучасні форми організації і проведення фізкультурно-спортивної роботи. Визначити особливості та умови створення фізкультурно-спортивного клубу у ВНЗ та специфіку роботи. Розробити практичні рекомендації щодо організації роботи фізкультурно-спортивного клубу.

В якості об'єкту дослідження ми взяли позаудиторну форму роботи фізичного виховання (ФВ) у ВНЗ.

В роботі використовується метод аналізу спеціальних літературних джерел, нормативних документів. Метод соціологічного опитування (анкетування) і методи математичної статистики.

Результатом експериментальної частини доведено ефективність створення фізкультурно-спортивного клубу у ВНЗ. Встановлена специфіка організаційних аспектів та особливості створення клубу та визначення основних умов, які необхідні для ефективного функціонування.

Практичне значення отриманих даних полягає в тому, щоб оптимізувати фінансову діяльність фізкультурно-спортивного клубу у ВНЗ з урахуванням сучасних вимог ФВ.

Похожие статьи




Вступ - Організація роботи фізкультурно-спортивного клубу в системі вищих навчальних закладів

Предыдущая | Следующая