Охарактеризуйте перші приватні санаторно-курортні заклади України - Рекреалогія в Україні

Заснування бальнеологічних, грязьових і приморських курортів в Україні відноситься до І пол. XIX ст. Перші спеціальні заклади, що функціонували на базі використання лікувальних властивостей мінеральних джерел, виникли на території нинішніх Львівської, Харківської, Закарпатської областей та на берегах одеських лиманів, озер Саки, Сасик, Ріпне, Сліпне. Це були переважно приватні санаторно-курортні заклади, що обслуговували багатих пацієнтів. З них на окрему згадку заслужили:

Бальнеолікарня і перші житлові будинки для здавання в наймикурортникам у Немирові Львівської обл. (1814);

"купіль" на Вишківській замковій горі в Закарпатті (1818);

Перша в Україні грязьова лікарня в Саках (1827);

Систематичне використання лікувальних грязей оз. Ріпне, на березі якого з 1831 року функціонує відділення Чугуївського військового госпіталю (1827) (нині -- курорт Слов'янськ);

Перша бальнеолікарня в Трускавці (1827);

Відкриття Одеських грязьових курортів (1829);

Перший курортний заклад на лимані Куяльник (1833);

Облаштовуються грязелікарня та ванни в Чокраці при Керченському військовому госпіталі (1848);

Приватний санаторій у Моршині, переданий згодом Спілці лікарів Галичини (1876);

Грязелікарня на Мойнакському озері, що започаткувала функціонування курорту Євпаторія (1886).

Становлення державного курортного господарства починається у 20-і pp. XX ст. Вже в 1925 році на території України функціонувало 7 курортів, з яких Одеса, Слов'янськ і Бердянськ мали статус загальнодержавних. Передвоєнні роки можна охарактеризувати як період інтенсивної розбудови курортів України: на 1941 рік у республіці функціонувало 517 санаторіїв та 237 будинків відпочинку. Труднощі повоєнного часу відчутно позначились на стані курортного господарства. Навіть після входження Криму, який традиційно вважався одним із найбільших рекреаційних районів країни, кількість санаторіїв і будинків відпочинку станом на 1955 рік становила відповідно 506 і 148. На момент розпаду СРСР на території України функціонувало 505 санаторіїв і пансіонатів з лікуванням, 556 санаторіїв-профілакторіїв та 332 будинки і пансіонати відпочинку на 320 тис. ліжок [на основі 5, 16, 17].

Похожие статьи




Охарактеризуйте перші приватні санаторно-курортні заклади України - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая