Соціально-економічні передумови розвитку туризму, Вплив географічного положення та демографічних факторів на розвиток туризму - Туристична характеристика США

Вплив географічного положення та демографічних факторів на розвиток туризму

Туризм географічний демографічний рекреаційний

Сполучені Штати Америки (англ. United States of America) -- держава в Північній Америці, що складається з 50 штатів. Столиця -- місто Вашингтон.

Площа країни 9 826 675 кмІ (четверта по величині країна в світ), населення -- 315, 663, 000 осіб (оцінка 2013 року, 3-тє місце у світі). Офіційна мова -- англійська, юридично офіційної мови немає. Грошова одиниця -- долар США. Сполучені Штати -- одна з найбільш етнічно строкатих і мультикультурних країн у світі, що склалося історично внаслідок великомасштабної імміграції з різних країн та континентів.

США -- федеративна конституційна республіка, в якій владні повноваження розподіляються між федеральним урядом і урядами 50 штатів. Кожен із 50 штатів має свою конституцію, систему органів влади і управління. Виконавча, законодавча і судова влада представлені відповідно Президентом, Конгресом і Верховним Судом.

США є засновниками ООН і мають постійне місце в Раді Безпеки ООН, є засновниками Північноатлантичного альянсу. США володіють найбільшою у світі економікою, могутніми збройними силами, зокрема найбільшим військово-морським флотом, США мають в своєму розпорядженні перший за сукупною потужністю ядерний потенціал на Землі.

США -- це держава з високорозвинутою капіталістичною економікою змішаного типу, яка живиться завдяки багатим природним ресурсам, розвинутою інфраструктурою та високою продуктивністю. Як свідчать міжнародні рейтинги, економічна система США забезпечує найвищі показники ВВП на душу населення.

Країна складається з трьох основних частин:

Континентальні США (англ. Continental USA) -- межують на півночі з Канадою, на півдні -- з Мексикою, на заході омиваються Тихим океаном, на сході -- Атлантичним океаном і займають 7, 7 млн. кмІ;

Аляска (англ. Alaska) -- півострів у північно-західній частині Північної Америки, є найбільшим штатом федерації і займає 1, 48 млн. кмІ;

Гаваї (англ. Hawaii) -- архіпелаг у Тихому океані на півдорозі між США та Австралією, має площу всього 16 000 кмІ.

Володіння США: Віргінські острови у Вест-Індії, Східне Самоа, Гуам та інші острови в Океанії.

Оскільки країна розташована на великій території, в ній представлені практично всі кліматичні зони -- від арктичного клімату на півночі Аляски до тропічного в штаті Гаваї і на півдні Флориди.

Схили Кордильєр покриті густими хвойними лісами, Аппалачів -- лісами з широколистяних порід; прерій майже не залишилося. На півночі Аляски поширена тундрова рослинність. Річки, що утворили глибокі каньйони, впадають в Тихий океан.

Міссісіпі (з притокою Міссурі) -- одна з найдовших річкових систем планети -- протягнулася на 6420 км. Інші великі річки США: Гудзон, Міссісіпі, Міссурі, Колорадо, Колумбія, Снейк, Ріо-Гранде, Огайо.

На межі з Канадою розташовані Великі озера -- Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері, Онтаріо.

Клімат континентальних Сполучених Штатів Америки переважно помірний, на Гаваях -- м'яким з найбільшою кількістю опадів у світі, а на Алясці -- суворим і холодним з постійним сніговим покривом. Південна частина Флориди і Гаваї розташовані у тропічній зоні. Південна частина тихоокеанського узбережжя має середземноморський клімат: тепле і сухе літо і холодна дощова зима. Кордильєри характеризуються екстремальними кліматичні умови з дуже холодними зимами і дуже теплим літом.

За кількістю населення США посідає третє місце у світі. Середня густота населення -- 32 осіб на 1 кмІ. Найгустіше заселені штати: Каліфорнія, Нью-Йорк, Техас, Флорида. Через великі розміри території середній приріст населення в різних регіонах істотно різниться. В середньому він становить 1%.

На приріст населення впливає зовнішня міграція, яка розглядається державою позитивно. Щорічно в країну в'їжджають до 800 тис. осіб. Серед них виділяють такі групи: спеціалісти вищої кваліфікації, некваліфікована робоча сила, політичні іммігранти і нелегальні (небажані). Для США характерною є міграція по країні населення, яке працює. (Додаток 1 "Таблиця "Динаміка росту населення", додаток 2 "Статевий та віковий склад населення станом на 2010 рік")

У США значний рівень урбанізації: 75% населення -- жителі міст. Найбільші міські агломерації: Нью-Йорк (20 млн осіб), Лос-Анджелес (16 млн осіб), Чикаго (9 млн осіб), Сан-Франциско (6 млн осіб). Крім того, у країні близько 50 міст з населенням понад 1 млн осіб. Об'єднання великих міських агломерацій утворюють мегаполіси -- Приатлантичний (45 млн), Приозерний (35 млн), Каліфорнійський (25 млн осіб).

Згідно з дослідженням, проведеним у 2002 році Pew Global Attitudes Project, США -- єдина з розвинених країн, де більшість населення сказали, що релігія відіграє "дуже важливу роль" у їхньому житті. Американський уряд не веде офіційної статистики з релігії. За даними Всесвітньої книги фактів ЦРУ на 2007 рік, 51, 3% населення США вважають себе протестантами, 23, 9% -- католики, 12, 1% не належать до якої-небудь конфесії, 1, 7% -- мормони, 1, 6% -- члени іншої християнської конфесії, 1, 7% -- іудеї, 0, 7% -- буддисти, 0, 6% -- мусульмани, 2, 5% -- інше або не вказано, 4% -- атеїсти. Згідно з оглядом 2007 року, 78, 4% дорослих вважають себе християнами, що менше у порівнянні з 1990 роком -- 86, 4%.

Освіта в США в основному державна, контрольована і фінансована на трьох рівнях: федеральною владою, владою штатів і місцевою владою. Існує система державних шкіл. Вищі навчальні заклади головним чином приватні, які залучають студентів та аспірантів з усього світу.

Рівень грамотності в США - 97%, проте за даними перепису 2003 року, тільки 84, 6% людей 25 років і старше мали середню освіту. 52, 5% мали вищу освіту, і 27, 3% мали ступінь бакалавра.

Сьогодні, Сполучені Штати Америки це не тільки одне з найвпливовіших і могутніх держав, але й країна необмежених туристичних можливостей.

Похожие статьи




Соціально-економічні передумови розвитку туризму, Вплив географічного положення та демографічних факторів на розвиток туризму - Туристична характеристика США

Предыдущая | Следующая