Характеристика туристичної галузі - Основні екскурсійні об'єкти та маршрути в Таїланді

Етапи розвитку туризму в Таїланді.

У період Індокитайської війни, коли Таїланд грав роль тилу для американців, відкрито воювали у В'єтнамі і таємно (хоча це не було секретом) в Лаосі та Камбоджі, почала складатися масова індустрія туризму в Таїланді. До речі саме на місці нинішнього аеропорту У-Тапао, який знаходиться поруч з популярним курортом в Сіамській затоці Паттайей, розташовувалася одна з військово-повітряних баз США. Сотні тисяч американських військовослужбовців провели за час війни свої відпустки в Таїланді, а багато з них в маленькій ще тоді рибальському селі Паттайя. Десятки тисяч відпускників-туристів треба було десь розміщувати і якось розважати. З кінця 60-х почалося масове будівництво туристичних готелів тризіркового рівня в Бангкоку, в містах на північному сході і в Паттаї, яка до моменту виведення військ вже стала невеликим містечком з десятками готелів, сотнями барів під відкритим небом, кількома "go-go барами "і трьома великими масажними салонами. Одночасно з цим відкривається велика кількість туристичних агентств, що влаштовують екскурсії по визначних пам'ятках, з'являються сотні ювелірних крамниць і магазинів.

У 1767 році бірманська армія захопила столицю королівства, проте незабаром Таїланд знову знайшов незалежність.

У 1782 році на престол зійшов генерал Пья Чакри, засновник теперішньої королівської династії, що правив під ім'ям Рама 1.

У 1826 році тайське і британський уряди уклали комерційну угоду і до кінця XIX століття вплив Великобританії в регіоні значно зросла. Однак завдяки двом правителям: Монгкута (Рама IV) і, Чулалонгкорну (рама) Таїланд уникнув колонізації.

Обидва правителя запрошували європейських фахівців для модернізації країни і підписали вигідні торгові угоди з Францією і Великобританією. У 1932 році в результаті мирної революції в країні була проголошена конституційна монархія. У жовтня 1976 року до влади в країні, охопленій урядовою кризою, прийшли військові, які фактично знаходяться при владі по сьогоднішній день.

У лютому 1995 року був запропонований проект нової конституції, яка передбачає значну демократизацію політичного життя країни. Таїланд є членом ООН, ГАТТ, Світового банку.

Сьогодні туристичний сервіс Таїланду представлений готелями всіляких рівнів, побудованих в найбільш відвідуваних туристами місцях, - в Бангкоку, Чіанг Май, у Паттаї, на Пхукеті, о. Самуі і Хуа-Хіні. Міграція тайців з південного Китаю почалася в XI столітті. У XIII столітті виникло перше державне утворення на території сучасного Таїланду.

Комфортабельні готелі Таїланду з розвинутою сферою різноманітних послуг, з добре розвинутою інфраструктурою ні в чому не поступаються готелям європейських держав, відповідаючи найбільшим попитам готові до прийому туристів будь-якого класу. В кожному, навіть невеликому містечку можна знайти готелі, що відповідають світовим стандартам, а ціни нижче ніж на заході. Теплі і чисті прибережні води Індійського океану і чудово обладнанні пляжі роблять пляжний відпочинок в Таїланді одним з найпривабливіших у світі. Саме в Таїланді знаходиться найбільший готель у світі. Він одночасно може розмістити 3700 осіб.

Добре розвинута транспортна мережа сприяє зручному пересуванню туристів по країні. Головна роль належить залізничному, автомобільному та водному. Роль повітряного транспорту полягає у перевезенні туристів на найбільші острови країни.

Розвиток туризму в Таїланді був би неможливим без солідних інвестицій Японії, Німеччини, США, Сінгапуру, Австралії і інших країн. Практично всіма п'ятизірковими готелями управляють фахівці з Європи і Америки, що гарантує високу якість сервісу.

Разом з інфраструктурою плідно розвивається й мережа готелів. Далі наведемо приклади готелей Таїланду.

ГОТЕЛІ БАНГКОКУ

    ***** Готелі Бангкоку На території готелю є ресторани (європейська, морська, тайська, японська, китайська кухні), бари, нічний клуб, пральня, кондитерська, бізнес центр, сувенірний магазин, перукарня, конференц-зал, послуги няні, салон краси, оренда автомобілів, басейн, клуб здоров'я, сауна, джакузі, медичні послуги, безкоштовний автобус до торгових центрів. **** Готелі Бангкоку На території ресторани (європейська, морська, тайська, китайська кухні), бари, кондитерська, пральня, сувенірний магазин, конференц-зал, бізнес центр з послугами зв'язку і виходом в Інтернет, басейн, джакузі, сауна, масажний салон, тренажерний зал. *** Готелі Бангкоку На території готелю ресторани (тайська, індійська, європейська кухні, барбекю), бари, сувенірний магазин, бізнес центр, басейн, тренажерний зал, масажний салон, сауна, пральня.

ГОТЕЛІ ПАТТАЇ

    ***** Готелі о. Паттаї Великі відкриті басейни, дитячі басейни і площадка для дітей, джакузі, поле для гольфа, тенісний корт, настольний теніс, салон краси, тренажерний зал, сауна, тайський масаж, бізнес центр, конференц-зали. **** Готелі о. Паттаї Відкриті басейни, декілька тенісних кортів, тренажерний зал, волейбол і настольний теніс, салон краси, торгова аркада, різноманітні водні розваги, ресторани і кафе. *** Готелі о. Паттаї Аквапарк з кафе і магазинами, басейни, в тому числі спортивний, сауна, тренажерний зал, ресторани, магазини подарунків, ювелірний магазин, школа підводного плавання, салон краси і багато чого іншого.

ГОТЕЛІ о. ПХУКЕТ

    ***** Готелі о. Пхукету На території готелю розташовані ресторани, бар, конференц і банкетні зали, магазин, пральня, тренажерний зал, тенісний корт, гольф клуб, дайвінг-центр, фітнес-центр. **** Готелі о. Пхукету На території готелю знаходиться ресторани і бари, магазин сувенірів, екскурсій, тренажернийй зал, тенісний корт. *** Готелі о. Пхукету Басейни з водоспадом і гіркою, сейф на рецепшині, салон краси, сувенірний магазин, ательє, поштовий сервіс, сервіс факсимільного зв'язку, ресторани, декілька барів.

ГОТЕЛІ о. САМУЇ

    **** Готелі о. Самуї На території готелю ресторани, бари, магазин сувенірів, салон краси, міні-клуб, дитяча площадка, кабінет лікаря, пошта, конференц-зал, басейни, дитячий басейн, дитячий клуб, тренажерний зал, тенісні корти, сауни, джакузі, волейбольна площадка, тайській масаж, гольф, перукарня, бутіки, мінімаркет, гральний зал, шлола підводного плавання, різні види водного спорту. *** Готелі о. Самуї На території готелю ресторан, бари, басейн, тренажерний зал, масаж, більярд, настольний теніс, тенісний корт, сувенірний магазин, послуги няні, прокат автомобілів і мотоциклів, різні види водного спорту, центр підводного плавання, тренуюче поле для гольфу.

ГОТЕЛІ о. ПХІ-ПХІ

**** Готелі о. Пхі-Пхі На території готелю ресторани (європейська, тайська, морська кухні, барбекю), бари, конференц-зал, бізнес-центр, сувенірний магазин, салон краси, послуги няні, пральня, хімчистка, басейн, тренажерний зал, тенісний корт, більярд, водні види спорту, особистий пісчаний пляж, прокат лодок для рибалки і занять дайвінгом, знаряддя для віндсерфінга і парусного спорту.

ГОТЕЛІ о. КРАБІ

**** о. Крабі На території готелю ресторани (європейська і тайська кухні), бари, басейн, джакузі, настольний теніс, фітнес-центр, екскурсійне бюро.

Органи управління туризмом

Туристичне Управління Таїланду (Tourism Authority of Thailand - TAT) діє з 18 березня 1960 року. ТАТ стало першою організацією, яка активно зайнялася просуванням Таїланду на світові ринки туризму. В даний час в Таїланді працює близько 29 місцевих офісів Туристичного Управління і більше 21 представництва по всьому світу. З кінця 2009 главою Туристичного Управління Таїланду є Сурапхон Саветсерані. У квітні 2008 року був відкритий Московський офіс Туристичного Управління Таїланду. Його метою є розвиток туристичних зв'язків між Таїландом і країнами СНД

Об'єднання та державні організації

Таїландська Асоціація Готелів (Thai Hotel Association - THA) була створена в 1963 році. В даний час, має в цілому 778 членів, готелі для цілей рейтингу класифікуються за 11 групах залежно від розташування.

Таїландська Асоціація туристських агентств (Association of Thai travel agencies - ATTA) - некомерційна організація, створена в 1968 році, налічує близько півтори тисячі членів.

Таїландське Виставкове Бюро (Thai Convention and Exhibition Bureau - TCEB) є основною організацією, що представляє учасників виставкового бізнесу.

Туристична поліція. Для сприяння і допомоги іноземцям, тайський уряд створило окрему туристичну поліцію з відділеннями у великих центрах рекреації

Роль держави на світовому ринку рекреаційно-туристичних послуг.

Розвиток туризму в країні має надзвичайну актуальність, оскільки він є одним із важливих чинників виходу економіки із кризи, стабільного збільшення надходжень до бюджету, позитивного впливу на стан справ у багатьох галузях, що обслуговують туризм, підвищення зайнятості населення та глобалізації світових господарських процесів. Туризм виконує важливу роль у здійсненні широкомасштабних завдань розбудови державності, входження країни до світового співтовариства, культурного та духовного відродження нації.

Аналізуючи роль держави в організації й розвитку туристичної діяльності в різних кранах світу, можна виділити три типи моделей державної участі в регулюванні цієї важливої складової національної економіки.

В Азії спостерігаються темпи приросту 50,45%, в країні збільшення кількості надходжень було спричинено високими темпами зростання в Китаї та його адміністративних регіонах - Гонконг та Макао. Південно-Східна Азія - особливо Таїланд, Малайзія, Камбоджа та В'єтнам - стає одним із найулюбленіших регіонів туристів, маючи попит, що випереджає надання туристичних послуг.

Збільшення кількості надходжень до Тихоокеанії здебільшого спричинені інтересом туристів до мистецтва та побуту аборигенів. Найбільша кількість туристів відвідують Австралію та Океанію в місяці, коли в Європі та Північній Америці відбувається спад туристичної активності. Це дозволяє згладити сезонні коливання в міжнародному туризмі в загальному.

Азія та Тихоокеанський регіон приваблює туристів своєю унікальною природою, а нові індустріальні країни бізнес-турами.

Сучасний конкурентоспроможний ринок міжнародних туристичних послуг може оптимально розвиватися за умов формування чіткої концепції його функціонування та регулювання. До основних концептуальних підходів належать: визначення економічної сутності поняття світового ринку туристичних послуг та його ролі в системі послуг; виділення особливостей міжнародної туристичної діяльності як економічного та соціального явища; розгляд конкуренції у сфері туризму як механізму впливу та регулювання розвитку міжнародного ринку туристичних послуг шляхом використання відповідних стратегій на макро - і мікрорівні; обгрунтування пріоритетних напрямів державної політики в галузі з метою підвищення її конкурентоспроможності.

Особливість зовнішньої конкурентоспроможності за наявності більш жорстких умов існування і особливостях конкурентного середовища: в кожному конкретному регіоні діють особливі закони, культурні, соціальні та економічні цінності, до яких варто прилаштовувати власний бізнес. До того ж, ситуація ускладнюється ще й участю наднаціональних компаній (ТНК), яким місцеві компанії (внутрішні лідери) складати конкуренцію не в змозі (така ситуація спостерігається саме серед туроператорів). Тут конкуренція відбуватиметься лише за окремі частинки ринку між меншими за апетитами і розмірами компаніями

Отже, міжнародний туризм доцільно розглядати як сферу світової економіки, яка пропонує продукт, що має попит на міжнародному ринку і приносить прибутки країні-виробникові. Серед його особливостей: немобільність туристичних послуг як товару; вигідність вкладання капіталу, що дає прямий і швидкий економічний ефект; необхідність участі значної кількості робочої сили; потрійність впливу на економіку країни, що приймає; мінливість туристичної галузі під впливом комплексу чинників.

Динаміка тур потоків

Згідно з даними статистики Міністерства Туризму і Спорту Таїланду в квітні 2011 року Таїланд відвідали майже 79 тис. осіб, що більш ніж на 70% більше ніж у квітні 2010 року (46 тис. осіб). Найпопулярнішим місяцем цього року для візитів до Таїланду поки став січень, коли Таїланд відвідали більше 122 тисяч людей. В період січень-квітні 2011 року Таїланд відвідали майже 390 тис. осіб, що на 48% більше ніж в аналогічному періоді 2010 року (264 тис. осіб). Варто зауважити тут, що внесок січня 2011 р. становитиме 32%, на лютий довелося 18%, на березень 30% і на квітень 20%.Велика група російськомовних гідів-тайців звернулася зі скаргою на керівництво туркомпаній, які беруть українських туристів на острові Пхукет.

Як повідомляє "Турпром", в листі, направленому на адресу тайського Сенату на ім'я керівника комітету з туризму, стверджується, що "українські фірми крадуть їхні робочі місця". Через те, що при прийомі на роботу перевага віддається гідам з України, тайці, навіть з університетською освітою, що навчались у Росії чи Україні, нібито залишаються безробітними. Справа в тому, що при щорічний турпотік українських туристів до Тайланду постійно зростає, а за даними експертів за 2010 рік він збільшився на 60%, російськомовних гідів-тайців катастрофічно не вистачає. За думку експерта, для проведення якісних екскурсій тайські гіди повинні відмінно володіти російською мовою, а таких фахівців поки недостатньо.

Тим часом, працювати гідам іноземцям в Таїланді законодавчо заборонено, виняток зроблено лише для осіб, які володіють рідкісними мовами. Тому нерідко виникають і проблеми правового характеру з нашими співвітчизниками, які на місці іменуються не гідам, а "супроводжуючий туристичних груп".

Одним словом труднощі у своїй роботі відчувають обидві категорії гідів. Вихід із ситуації, що склалася експерти бачать в більш якісно навчанні тайських гідів російської мови, бажано, в російських чи українських туристичних Вузах.

Що стосується наших співвітчизників, то їх роботу як "помічників" тайських гідів ще доведеться легітимізувати на законодавчому рівні, вважають експерти.

Туристичне районування території країни.

Похожие статьи




Характеристика туристичної галузі - Основні екскурсійні об'єкти та маршрути в Таїланді

Предыдущая | Следующая