Структура туристичних потоків - Туристична характеристика США

Зовнішній туристичний потік в США.

Сьогодні США - третя за популярністю туристична країна світу. Однак, зараз на світовому туристичному ринку США втрачають позиції. Після значного притоку іноземних туристів в 1992 році (пов'язаним, перш за все, з відкриттям туристичного ринку країн Східної Європи та СРСР) просліджувалося зниження туристичного потоку протягом декількох років.(див. Рис. 5). В 2000 році кількість іноземних туристів становила більше 50 млн., однак трагедія 11 вересня 2001 року і війна в Іраку негативно вплинула на імідж країни, внаслідок чого в 2001 році потік туристів впав на 11, 9%, в 2002 р. - на 6, 7%, в 2003 р. - ще на 4%, майже до 40 млн. чол. в рік - найгірший показник з початку 90-х рр. Загальний спад порівняно з рівнем 2000 р. склав 20, 8%.

США - визнаний лідер по доходам від іноземного туризму. На відміну від кількості іноземних туристів, цей показник стабільно ріс до 2000 р., після чого різко впав до рівня 1998 р. а потім майже до 1995 р. І хоча світовому лідерству США по цьому показнику нічого не загрожує, своє відставання Іспанія та Франція скоротили. Їх доходи від іноземного туризму в 2004 р. склали відповідно 41, 7 млрд. дол. та 36, 6 млрд. дол., тоді як в США цей показник знизився до 65, 1 млрд. дол. (в 1998 р. США випереджали ці країни більше ніж вдвоє). (Додаток 9: кількість іноземних туристів, відвідавших США)

Стосовно статистичних даних по в'їзному туризму, варто відзначити, що "заморські" країни не грають вирішальної ролі. Сусіди США - канадці та мексиканці давно являються основними відвідувачами США.

Стосовно того, куди їдуть в США іноземні туристи, то за даними ТІА, в 2004 р. більше за все туристів побувало в штатах Нью-Йорк і Флорида ( по 4, 1 млн. чол.) та в Каліфорнії (4 млн. чол.). Якщо розглянути дані по агломераціям, то лідером буде Нью-Йорк (4 млн. чол.), за ним йдуть Лос-Анджелес та Маямі (по 2, 2 млн. чол.), Орландо (1, 8 млн. чол.) та Сан-Франциско з Гонолулу (по 1, 6 млн. чол.). Треба відмітити, що дані не включають туристів з Канади та Мексики.

Зовнішній туристичний потік із США

2/3 туристів з Америки, що виїжджають за кордон, ціллю поїздки називають відпочинок, 1/3 - бізнес. Якщо розглядати подорожування американських туристів за кордон за основними регіонами країни, то приблизно рівну кількість складають жителі Північного - Сходу, Півдня та Заходу (приблизно 30%), значно відстає Середній Захід (14%). Основними генераторами туристів за кордон вважаються штати - Нью-Йорк, Філадельфія, Каліфорнія та столиця країни Вашингтон.

Біля 60% всіх закордонних поїздок американців припадає на Канаду та Мексику. Але на відміну від відвідувачів США, серед яких більше всього канадців, американці більше віддають перевагу подорожувати до Мексики - 34%, проти 25% до Канади. Серед "заморських" країн, найбільшою популярністю користуються країни Західної Європи, перш за все - Великобританія, Франція, Німеччина. А серед країн Азії безумовний лідер - Японія.

Потік американських туристів за кордон стабільно ріс на протязі 90-х рр. Порівняно з 1992 р. в 1996 р. він збільшився на 20%. Ще більше виріс за цей час "заморський" туризм (36%).

Події 11 вересня 2001 року, відчутно вдарили по туристичному потоку із США, перш за все по "заморському туризму". В 2002 році витрати американських туристів за кордоном впали, порівняно з 2001 р. на 3, 6%, хоча в кінці 90-х вони щорічно росли на 7-8%. В 2002 р. витрати американських туристів за кордоном склали 58 млрд. дол., що трохи вище рівня 1998 р.

Однак США до сих пір залишається світовим лідером за цим показником і в перспективі очікується ріст потоку американських туристів за кордон.

Внутрішній туристичний потік.

Відомо, що американці мало подорожують за кордон. Особливо якщо порівнювати їх зовнішній туризм з внутрішнім. Лише 5% від всіх американських туристичних поїздок - закордонні, інші 95% відбуваються всередині країни. За даними ТІА, в 2003 р. було зафіксовано 1140 млн. персональних поїздок всередині країни.

Після подій 11 вересня 2001 р. стан внутрішнього туристичного потоку не змінився. Навпаки, кількість поїздок стабільно продовжувало рости, а частка річного приросту в 2001 р. була навіть вища, ніж в попередні роки.

Варто звернути на ще один важливий показник, що відображає стан внутрішнього туризму США - витрати американців на внутрішній туризм. В 2005 р. сукупні доходи американської туристичної індустрії склали 554, 5 млрд. дол. Лише 64, 5 млрд. з них припало на зовнішній туризм, тоді як дохід від внутрішнього туризму склав 490 млрд. дол. іншими словами, внутрішній туризм першим остаточно подолав кризу, викликану подіями 11 вересня, та почав демонструвати позитивні показники.

82% американських туристів, подорожуючих США, ціллю своєї поїздки називають відпочинок, 12% - бізнес. Серед транспортних засобів вони віддають перевагу автомобіль або трейлер (78%), після 11 вересня літаком подорожують всього 16%, автобусом та потягом подорожують лише 2% та 1% відповідно.

Подорожуючи країною, серед цілей поїздки частіше всього називають шопінг (30%). За ним йде участь в сімейному чи суспільному святкуванні (27%), відпочинок на природі (11%). Відвідуванню музеїв та історичних місць віддають перевагу 8%, а відвідуванню галерей - лише 2%. Половина всіх поїздок американців - це виїзди на уїк-енд. [www. tia. org].

Найбільш відвідуваними штатами США являються Каліфорнія та Флорида. Тут більше всього витрачають грошей туристи (як американці так і іноземні відвідувачі): в 2003 р. витрати склали тут 71, 3 млрд. дол. і 54, 5 млрд. дол. відповідно. Третє та четверте місце ділять штати Нью-Йорк та Техас (по 34 млрд. дол.).

Підводячи підсумки щодо внутрішнього та зовнішнього туристичного потоку країни, можна сказати, що загальний ріст туристичної індустрії, безумовно пов'язаний із загальним ростом економіки США, змінився в кінці на кризу туріндустрії, викликаною подіями 11 вересня. Однак на кінець 2004 р. кризу можна вважати подоланою. Приріст показників дає позитивний результат, і хоча рівень серпня 2001 року ще не досягнутий і не буде досягнутий в найближчі декілька років, позиції США як лідера туристичної індустрії - непорушні.

Похожие статьи




Структура туристичних потоків - Туристична характеристика США

Предыдущая | Следующая