Організація візового забезпечення - Характеристика діяльності туристичної фірми ПП "Євро-Софія"

Для в'їзду до іншої держави, зазвичай потрібна віза. Для того, щоб могти запропонувати туристу весь широкий спектр країн для відпочинку, туристична фірма повинна могти відкрити візу. Це не стосується лише держав які є безвізовими. До безвізових та тих, де віза відкривається по прильоту належить:

    - Туреччина; - Єгипет (віза ставиться по прибуттю в аеропорт); - Ізраїль (віза ставиться по прибуттю в аеропорт); - Об'єднані Арабські Емірати (відкривається електронна віза); - Кіпр (Грецька частина - відкривається Про-віза. Для цього просто вводяться дати подорожі та дані паспорту, та на аркуші А4 формату протягом 3-х днів приходить віза); - Чорногорія (при умові авіаперельоту); - Грузія; - Білорусь; - Росія; - Молдова; - Казахстан; - Сальвадор; - Ємен; - Кенія; - В'єтнам та інші.

Якщо ж туристи мають намір відвідати країни шенгенської зони, США, Канаду, Великобританію, їм потрібно заздалегідь через консульство відкривати візу. Для такої подорожі туристам відкривається туристична віза.

Туристична віза - це відмітка в паспорті дипломатичними підприємствами закордонних держав, що дає право її власнику на тимчасовий в'їзд на територію держави, що видала цю візу, з метою туризму та відпочинку.

Бронюючи тур до певної держави, менеджер обов'язково попереджає, чи потрібно відкривати заздалегідь візу до даної країни, та якщо потрібно - яку саме та який необхідний перелік документів. Все що потрібно зробити туристу - це оплатити вартість туру, оплатити вартість візи та принести необхідний перелік документів для відкриття туристичної візи до країни тимчасового перебування. Візи до країн шенгенської угоди відкриваються без необхідності особистої подачі туристами документів. За них це робить візовий менеджер.

Право подачі документів до консульства мають лише акредитовані туристичні агенства. Якщо ж туристичні агентства бронюють тур через туроператора, то візу туристам відкриватиме туроператор, який власне і розробив ці тури, навіть якщо ця фірма є теж акредитованою в тому консульстві. Туристична фірма "Євро-Софія" на даний момент є акредитованою у польському, словацькому та болгарському консульствах, та очікує на рішення акредитаційної комісії чеського консульства.

Для того, щоб фірма могла подавати документи на акредитацію, вона повинна:

    - здійснювати тур операторську діяльність; - мати банківську гарантію на суму не менше 20 тис євро; - укласти договори з іноземними-фірмами партнерами (приймаючою стороною); - розробити власні тури; - мати довірену особу для роботи з візовими документами; - подати необхідні завірені нотаріальні копії статутних документів.

Зазвичай, акредитація надається на один рік. Після закінчення її дії, фірма подає документи на акредитацію повторно. У певний період часу, (залежить від дати набору консульством туристичних фірм для акредитації), туристична фірма підготовлює всі необхідні документи, та передає їх на розгляд консульству. Після цього консульство повідомляє, чи туристична фірма отримує акредитацію чи ні. Якщо ж ні - туристична фірма матиме право повторно подавати необхідні документи наступного року. Якщо фірма отримує акредитацію, консульство повідомляє з якого числа вона вступає дію та до якого числа вона буде дійсною (деякі консульства видають акредитацію безстроково). Консульством також надається перелік необхідних вимог акредитації, яких має дотримуватись туристична фірма. До вимог акредитації належить :

    - контролювати правильність використання туристичних віз; - дотримуватись вимог консульства при подачі пакету документів; - надавати лише правдиві дані про туристів; - контролювати заїзд туристів до заброньованого готелю та повернення до України у визначені терміни і т. д.

У тому випадку, якщо туристична фірма порушить якусь з цих вимог, її позбавлять акредитації. Можливість податися повторно на акредитації появиться лише через 2 роки. Кожна віза має свою категорію. Туризм у шенгенських країнах має категорію 01. У візах деяких країн це вказується цифрами, у деяких так пишеться - touristika.

Зазвичай туристичні візу дають право лише на один в'їзд, а термін перебування на візі відповідає терміну подорожі. Тому туристичні візи зазвичай є досить короткими. Але є і винятки, які запроваджує кожне консульство самостійно. Для прикладу, польське консульство, встановило правила для одержання довгої візи любителям подорожувати.

Що стосується таких країн як Хорватія та Болгарія, у зв'язку з тим що вони не є членами Євросоюзу, на даний момент мають свої окремі візи. Але, якщо у людини є діюча проїжджена хоча б один раз віза будь якої іншої країни шенгенської угоди, вона має право подорожувати цими двома країнами по даних візах.

Ще одним важливим моментом у відкритті віз у шенгенських країнах є те, що якщо у людини вже є відкрита віза однієї з країн шенгенської угоди і вона не завершила своєї дії, відкрити ще одну не можна. Лише при умові анулювання попередньої. Анулювати попередню візу можна лише при подачі документі на іншу візу. Це є основною підставою до анулювання попередньої. Інших підстав анулювати візу сама людина не має. Анулювати ж візу може митна служба, якщо затримає людину на території іншої держави, яка порушує певні закони цієї країни або ж неправильно використовує свою візу.

Перелік документів, необхідний для отримання туристичної шенгенської візи та:

    - два фото 3,5 х 4,5 (80 % обличчя). Важливим є щоб фото було не старішим ніж пів року; - закордонний паспорт, з мінімум двома чистими сторінками; - ксерокопія всіх сторінок з відмітками українського паспорту; - Ксерокопія закордонного паспорту та всіх сторінок з шенгенськими візами за останні три роки; - заповнена візова анкета; - якщо людина працює на роботі - довідку з місця праці з нарахуванням заробітної плати за останні шість місяців; - довідка з банку, де зазначається наявність коштів на даний момент. В кожного консульства є свої вимоги щодо цієї довідки. - якщо людина - пенсіонер - довідка з пенсійного + оригінал пенсійного посвідчення - якщо учень школи - довідка зі школи, де підтверджується що дитина там навчається; - якщо студент - довідка з навчального закладу - для неповнолітніх - обов'язковим є нотаріальний дозвіл від батьків для подорожі [28].

Вартість всіх шенгенських віз - 35євро. Якщо документи подаються через візовий центр, а не напряму через консульство - до вартості ще додається від 11євро до 20 євро.

Категорії громадян, звільнених від оплати:

    - неповнолітні особи; - студенти до 21 року (при наявності студентського квитка); - пенсіонери (при наявності пенсійного посвідчення). - При наявності будь якого іншого пільгового посвідчення.

Після того, коли менеджер туристичної фірми отримує всі необхідні документи, він готує їх для подачі у консульство. Для цього потрібно :

    - оформлений на фірмовому бланку лист-прохання до консула, на якому вказується перелік туристів, які подорожуватимуть, з печаткою підприємства та підписом директора. У листах проханнях зазвичай вказується хто саме буде перевізником у даній подорожі; - туристичний ваучер на поїздку, з чітко вказаними реквізитами приймаючої сторони, реквізитами готелю, де проживатимуть туристи, номером ваучера та зазначеними іменем, фамілією та серією і номером людини згідно закордонного паспорту; - програмкою екскурсійного туру; - заповнена візова анкета, з вклеєними фото та підписами туристів; - ксерокопія страховки туриста завіреною фірмовою печаткою підприємства; - ксерокопія українського паспорту, завіреною печаткою підприємства; - довідка з банку; - довідка з роботи/пенсійного фонду/ навчального закладу - ксерокопія закордонного паспорту.

Маючи всі ці документи готовими, менеджер їде подавати документи у візовий центр, або ж напряму у консульство. Подавши документи та оплативши за них, менеджер отримує спеціальну квитанцію, по якій через сім днів матиме змогу забрати вже опрацьовані консульством паспорти з візами. Консульство має право зателефонувати до туриста під час розгляду його справи, щоб переконатися в правильності наданої інформації.

У випадку, якщо консульство відмовляє у видачі візи, консульський та візовий збір не повертається. При відмові, консульство видає пояснення причин, чому було відмовлено в видачі візи.

Основні причини відмови у видачі візи:

    - надання недостовірної інформації щодо умов та мети подорожі; - мета даної подорожі не підтвердилась; - надання неправдивих даних про подорожуючого; - особа, яка подорожує, мала порушення у цій країні; - особа, яка подорожує є занесеною до системи "SIS" (Schengen Information System) та інші.

Після отримання відмови, людина має право податися на апеляцію на протязі 14 діб.

Для отриманні візи до Великобританії, Канади та США, бажано мати вже "хорошу історію" в паспорті та добре підготовлені документи, які б підтверджували фінансову забезпеченість людини в Україні. Турист має подати всі необхідні документи менеджеру, який займається його подорожжю, а менеджер вже власне і підготує їх для подачі. До завдань менеджера входить підготувати належним чином анкету, всі необхідні документи та записати людину на чергу для подачі цих документів у консульство. На відміну від шенгенських він, у цьому випадку людина має особисто прийти в консульство, оскільки потрібно здавати відбитки пальців для візи. Після подачі, необхідно очікувати 10 днів, та забрати паспорт вже з готовою візою.

Після отримання візи, людина обов'язково має дотримуватись тих термінів, які вказані на візі. У разі їх порушення, це може загрожувати депортацією з країни перебування, внесенням в "SIS" або це спричинить відмовою при отриманні наступної візи. Про всі правила використання візи обов'язково попереджає менеджер, а також про правильне проходження паспортного контролю.

Похожие статьи




Організація візового забезпечення - Характеристика діяльності туристичної фірми ПП "Євро-Софія"

Предыдущая | Следующая