Печери Малої та Великої Угольки - Розвиток туристично-рекреаційної галузі Закарпаття

У південній частині Угольського заповідного масиву, в межах стрімчакового середньогір'я, пролягає Мармороська тектонічна зона, складена малопотужними вапняково-мергелистими та терегенно-карбонатними відкладами юрського віку. Характерні для рельєфу цієї місцевості екзотичні вапнякові скелі заввишки до 70 м. ходи до цих печер знаходяться досить високо (100-300 м) над рівнем долини. Вони іноді настільки заросли чагарником, що знайти їх важко. Більшість печер сильно змиті і до кінця непрохідні. Цілком ймовірно, що вони являють собою залишки стародавніх шляхів стікання підземних вод, які залишилися після утворення долин Великої та Малої Угольки. На користь цього говорить і те, що входи до цих печер знаходяться на різному рівні по відношенню до дна долин, а округлість їх зводів свідчить про проходження тут в минулому напорно-сифонної циркуляції підземних вод.

Виходячи з цього, можна зробити припущення, що печери, які знаходяться у верхній частині вододільного хребта, більш стародавні, ніж ті, що розташовані нижче.

Водоспад Шипіт. У Міжгірському районі, біля села Пилипець, з 15-метрової висоти падає ще одне природне диво - найбільший в Закарпатській області водоспад Шипіт. На це диво природи приїздять подивитися численні туристи з усього світу.

Найкрасивіший водоспад Шипіт навесні: завдяки талим водам він стає буйним і неприборканим, несамовито спадає каскадами по скельних уступах.

Водоспад Скакало - невеликий водоспад із незвичайною назвою розташований у мальовничому місці. Назву отримав через воду, що падає з каменя на камінь.

Трумфанець (Трофанець) -- водоспад в Українських Карпатах. Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення. Труфанець - найвищий природний водоспад Закарпаття. Розташований у траси Ясиня-Рахів, у 2 км від повороту на Драгобрат.

Труфанець - найвищий природний водоспад Закарпаття. Розташований у траси Ясиня-Рахів, у 2 км від повороту на Драгобрат.

Потік бере початок у субальпійському поясі на висоті 1720 м у підніжжя гори Близниця. Довжина потоку - 2830 м. У лісовому поясі він частково (230 м) протікає під землею. Висота водоспаду 36 м. Утворює кілька каскадів.

Один із наймальовничіших водоспадів каскадного типу в Українських Карпатах, що має естетичне і рекреаційно-туристичне значення. Є гідрологічною пам'яткою природи.

Знаходиться на потоці Труфанець - правому припливі р. Чорна Тиса, на південно-східних схилах Свидовецького хребта. Утворений на місці виходу на поверхню стійких до руйнування піщаників.

Один із наймальовничіших водоспадів каскадного типу в Українських Карпатах, що має естетичне і рекреаційно-туристичне значення.

Є гідрологічною пам'яткою природи.

Синевир - найбільше озеро Українських Карпат, розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря. Входить у склад Національного природного парку "Синевир". Знаходиться у Міжгірському районі.

Озеро Синевир вважається найцікавішим об'єктом НПП і є однією з візитних карток Українських Карпат. Воно розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, має середню площу 4-5 гектарів, його середня глибина становить 8-10 м, максимальна - 22 м. Через висоту над рівнем моря і порівняну глибоководність, навіть у найтепліші дні прогріваються лише верхні 1-2 метри озера.

Озеро утворилося в результаті потужного зсуву, викликаного землетрусом, близько 10 тисяч років тому. На висоті 989 м гірські кам'янисті породи виросли на шляху швидкого струмка, утворивши греблю і повністю перегородивши вузьку долину. Улоговина, що при цьому виникла, заповнилася водою трьох гірських струмків. У прозорій воді озера добре почуваються форель озерна, райдужна та струмкова.

Краєвиди відзначаються надзвичайною мальовничістю й величністю. Стрімкі схили, вкриті стрункими ялинами, вік яких становить 140-160 років, спадають прямо до водної поверхні. Посередині озера розмістився, немов зіниця блакитного ока, невеликий острівець площею всього кілька метрів. Звідси і народна назва озера - Морське око.

Похожие статьи




Печери Малої та Великої Угольки - Розвиток туристично-рекреаційної галузі Закарпаття

Предыдущая | Следующая