Вступ, Типи засобів розміщення - Організація обслуговування туристів у готельних підприємствах різних типів

Розвиток туристичної інфраструктури по основних компонентах системи туристського обслуговування, таких як транспорт, готельний сектор, заклади ресторанного господарства, інформаційне обслуговування туристів, система просування турпродукту на туристичний ринок, кадровий потенціал, рівень і різноманітність туристичного обслуговування, безпека туристів обумовлює появу різних типів підприємств готельного господарства.

На цей процес впливають і тенденції в туризмі. Зокрема найбільш відразними є такі:

Знижується попит на групові поїздки й активізується індивідуальний туризм;

Підвищується попит на різноманітні туристичні маршрути з

Використанням різних транспортних засобів;

Зростає пропозиція для сімейних туристів;

Розважальний компонент в інсентив-туризмі замінюється освітнім.

Всі ці та інші тенденції обумовлюють появу різних типів під - підприємств готельного господарства.

Характеристики та типи підприємств готельного господарства, які поширені в Україні, наведені нижче.

Типи засобів розміщення
    -Агроготель - готель, розташований на території фермерського (сільського) господарства, має умови для заняття сільськоподарською діяльністю під час відпочинку. - Акватель - корабель знаходиться на стаціонарній стоянці та використовується як готель., який вилучено з експлуатації як транс

Імпортний засіб, і він

- Апартамент-готель - готель квартирного типу з кухонним

Дообладнанням для збереження, переробки та самостійного приготування їжі.

    - База відпочинку - засіб розміщення сезонного функціонування, розташований в рекреаційній зоні, з забезпеченням умов для (^ відпочинку з мінімальними зручностями в регламентованому режимі. - Ботель - готель цілорічного функціонування, розташований у невеликому за розміром плавзасобі та має умови для швартування і технічного обслуговування плавзасобів туристів. - Ботокемпінг - засіб розміщення, як правило, сезонного ^ функціонування, розташований на воді (річка, водоймище) та береговій зоні, має умови для технічного обслуговування плавзасобів. - Будинок відпочинку - засіб розміщування оздоровчо-профілактичного напряму з регламентованим режимом відпочинку, розташований в рекреаційній зоні. - Готельно-офісний центр - готель, приміщення якого, що не є номерами, спеціально обладнані та використовуються як офіси. - Гостьовий будинок - засіб розміщення, де пропонуються мебльовані кімнати із мінімальними зручностями, у більшості випадків пропонується сніданок. - Гостьовий двір - засіб розміщення для обслуговування віруючих, які подорожують з метою поклоніння святим місцям; розташований поблизу/на території монастирів, церков та інших релігійних організацій. - Гостьові кімнати - частина будинку, де пропонується розміщення у мебльованих кімнатах із мінімальними зручностями, у більшості випадків пропонується сніданок. - Гуртожиток - засіб розміщення, як правило, відомчого підпорядкування, з мінімальними зручностями та кухонним обладнанням на поверсі. - Дача - засіб розміщення у рекреаційній зоні, що належить приватній особі та використовується нею для відпочинку. - Дитячий оздоровчий комплекс - засіб розміщення, що забезпечує у регламентованому режимі надання комплексу послуг розміщення, харчування, оздоровлення та відпочинку для дітей. - Дитячий табір - засіб розміщення сезонного характеру з регламентованим режимом відпочинку та оздоровлення дітей, як правило, на канікулах. - Дорожній готель - готель, розташований за межами міста вздовж доріг, має умови для паркування автомобілів без технічного обслуговування автотранспорту. - Караван - засіб розміщення в мобільному автопричепі з умовами для приготування їжі. - Караван-будиночок - караван, що використовується у стаціонарному режимі; розташований переважно на території кемпінгу; може бути підключеним до інженерної системи забезпечення життєдіяльності. - Кемпінг - засіб розміщення, розташований на огородженій території з місцями загального користування та для паркування автотранспортних засобів і санітарними зручностями загального користування; забезпечує розміщення у наметах, котеджах і бунгало; має для розміщення у туристичних автопричепах, караванах, будинках на колесах; забезпечує туристичним і спортивним інвентарем, має умови для надання послуг торгівлі, ресторанного господарства, інформаційних і зв'язку. - Клуб-готель - готель, що складається із закладу розваг-клубу розміщення - готелю, який, пропонує готельні послуги, організовує дозвілля та надає інші послуги переважно членам клубу.

Конгрес-готель - готель, що має умови для організації і ^Введення конгрес-заходів, ділових зустрічей та переговорів.

- Конгрес-центр - заклад, який спеціалізується на організації і Виведенні конгрес-заходів; надає готельні й інші туристичні послуги учасникам конгрес-заходів, ділових зустрічей та переговорів.

Котедж - засіб розміщення в окремо розташованій будівлі, містить одну/декілька кімнат, розрахований на розміщення однієї/декількох сімей (осіб) з окремим входами для кожної сім'ї.

    - Курортний готель - готель, що розташований на території імпорту, має умови для відпочинку та рекреації. - Круїзне судно - спеціально обладнане судно, яке забезпечує послуг розміщення у каютах, а також - послуг перевезення розваг та інших супутніх туристичних послуг під час - Лікувально-оздоровчий комплекс - заклад, що складається з однієї або декількох будівель, в яких надаються послуги розміщення, лікування, медичні, профілактичні й оздоровчі у регламентованому режимі; розміщений, як правило, у рекреаційній. - Лотель - готель, призначений для перебування та обслуговування туристів, що займаються кінним спортом; має умови для отримання коней. - Майданчик для кемпінгу - спеціально облаштована огороджена територія із санітарними зручностями для розташування наметів, готелів, караванів, караванів-будиночків, має умови для надання інших туристичних послуг. - Мотель - готель, розташований за межами міста вздовж доріг (автошляхів), що надає послуги в одно - двоповерхових будівлях або частинах будівель з окремими входами, має умови для паркування та технічного обслуговування автомобілів. - Наметовий табір - об'єкт, що має умови для розміщення у наметах та для активного відпочинку на природі. - Отель - готель з обслуговуванням виключно у номерах категорії "люкс". - Отель-резиденція - готель закритого типу, призначений для обслуговування державних посадових осіб під час офіційних візитів. - Папац-отель - готель, розташований у будівлі, яка є історико-архітектурною пам'яткою. - Пансіонат - засіб розміщення оздоровчого напряму, розташований у заміській або рекреаційній зоні, призначений для тривалого перебування з регламентованим режимом відпочинку та харчування - Пансіон - засіб розміщення, який має невелику кількість кімнат, розрахований, як правило, на розміщення з харчуванням 10--20 осіб на декілька днів. - Притулок туристичний - засіб розміщення для спільного короткотермінового перебування та відпочинку, розташований на туристичному маршруті з активним способом пересування; розрахований на самообслуговування з використанням обладнання спільного користування; має умови для приготування їжі. - Профілакторій - засіб розміщення відомчого підпорядкування, призначений для організації відпочинку працівників, як правило, однієї організації, має умови для надання профілактичних послуг, лікування професійних захворювань та загального оздоровлення. - Ротель - засіб розміщення пересувного типу, що є вагоном із одно - двомісними відсіками, кожен із яких оснащений сантехнічним обладнанням, вентиляцією, персональним освітленням; може мати облаштовані зони для надання послуг харчування і розваг.

Санаторій - заклад, розташований на території курорту чи НІ№6аційної зони, забезпечує надання послуг з розміщення, дієтичного харчування, лікування, та профілактичних у регламентованому

    - Спортивно-оздоровчий комплекс - заклад, що складається розміщення, ресторанного господарства та інших, які забезпечують надання комплексу послуг спортивно-оздоровчих, відпочинку дозвілля. - Сільський будинок - заклад розміщення в окремо розташовані будівлі на території садиби діючого приватного підсобного господарства із забезпеченням умов для приготування їжі переважно з цього господарства. - Табір пращ та відпочинку - засіб розміщення, який надає послуги посезонно та має умови для здійснення у регламентованому певної діяльності (сільськогосподарської, археологічної тощо) під час відпочинку. - Транзитний готель - готель, розташований на вокзалі або книгу нього; аеропорту, приплаву тощо, призначений для обслуговування, як правило, транзитних пасажирів. - Туристична база - засіб розміщення, розташований з активними способами пересування туристів (гірський, лижний, пішохідний тощо), який має умови для харчування та організації активного відпочинку в регламентованому режимі - Туристичний комплекс - заклад, що складається із засобу ресторанного господарства та інших, що забезпечують послуг: з розміщення, харчування, відпочинку та дозвілля.

Туристично-оздоровчий комплекс - комплекс, що надає послуги в сфері оздоровлення.

    - Хостел - готель для молоді, який складається з номерів першої категорії та номерів, яким не присвоєна категорія, що розміщуються за коридорно-блочною системою; має мінімальні зручності умови для самообслуговування: кухню, кімнату для відпочинку, санітарні зручності, які знаходяться на поверсі/блоці; надає послуги організації харчування у закладі ресторанного господарства, дозвілля та ін. - Фермерський будинок - засіб розміщення в окремо розташованій будівлі на території садиби фермерського сільського господарства із забезпеченням умов для приготування їжі переважно з продуктів фермерського господарства.

Похожие статьи




Вступ, Типи засобів розміщення - Організація обслуговування туристів у готельних підприємствах різних типів

Предыдущая | Следующая