ВСТУП - Комп'ютерні технології та їх вплив на розвиток туристичних послуг

Туризм є однією з найбільших, високоприбуткових і найбільш динамічних галузей світової економіки. Успішний розвиток туризму впливає на такі ключові сектори економіки, як транспорт і зв'язок, торгівля, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів народного споживання та ін. Таким чином, створення розвиненої туристської індустрії має велике значення і як одне з ефективних напрямків структурної перебудови економіки України. За швидкі темпи зростання туризм - визнаний економічним феноменом століття минулого і йому пророкують блискуче майбутнє в столітті прийдешньому. Згідно з прогнозом Всесвітньої Туристичної Організації (ВТО) в XXI ст. зростання туристичної індустрії буде неминуче, а до 2020 року кількість міжнародних туристичних відвідувань складе 1,6 більйона одиниць [1].

У своєму нинішньому вигляді туризм - це курс історії, архітектури, естетики і гастрономії, що супроводжується захопленням відкриттів, пов'язаних з подорожжю. Виключно велике його соціальне, культурно-виховне і пізнавальне значення. Це з одного боку. А з іншого - туризм, є високоприбутковий бізнес, оскільки досвід найбільш успішних в цьому відношенні держав показує: люди охоче витрачають свої гроші саме на подорожі. Світовий оборот туристської індустрії налічує сьогодні 4,4 трильйона доларів, а до 2013 року він зросте, за підрахунками фахівців, до 10 трильйонів доларів.

Харківські туристські фірми і органи з управління туризмом, котрі вступають на міжнародний ринок, стикаються у своїй діяльності з проблемами освоєння нових інформаційних технологій, які є необхідною умовою міжнародної інтеграції і сучасної концепції туристського бізнесу як інформаційно-насиченої сфери. У зв'язку з цим, в даний час, аналіз існуючих інформаційних систем в туризмі, вивчення основних областей застосування інформаційних технологій і розробка рекомендацій менеджменту туризму з використання інформаційних систем видається особливо актуальною.

Предметом цієї роботи є комплекс інформаційних технологій, що застосовуються в галузі туризму.

Об'єктом цієї роботи служить функціонування систем резервування, комп'ютерних систем, інформаційних систем управління, що становлять комплекс інформаційних технологій в туризмі.

Метою цієї роботи є, по-перше, розробка пропозицій для менеджменту харківських туристських організацій за вибором різних інформаційних та комп'ютерних систем в сфері туризму, і по-друге розробка веб-сайту туристичного агенції на основі пропонованих сучасних вимог: легкість доменного імені, запам'ятовуваність фірмового стилю, інформативність і інтерактивність сайту, реклама торговельної марки в мережі.

Новизна проведеного дослідження полягає в наступному:

А) обгрунтовано положення, що на сучасному етапі розвитку суспільства, інформаційні технології повинні розглядатися як стратегічний ресурс розвитку ділової активності туристичної організації; б) на основі аналізу вітчизняного та зарубіжного досвіду застосування інформаційних систем в туризмі, розроблені рекомендації та шляхи використання комп'ютерних технологій підприємствами різних типів індустрії туризму; в) сформульовані основні вимоги до інформаційних систем туроператорів для формування гнучкого пакету послуг; г) на основі проведеного дослідження розроблено рекомендації щодо використання електронних мереж для організацій різних типів індустрії туризму.

Похожие статьи




ВСТУП - Комп'ютерні технології та їх вплив на розвиток туристичних послуг

Предыдущая | Следующая