Інформаційні технології в туризмі, їх роль в туристичній діяльності, Поняття і сутність інформаційних технологій в туризмі - Комп'ютерні технології та їх вплив на розвиток туристичних послуг

Поняття і сутність інформаційних технологій в туризмі

Інформаційні технології - термін, який застосовується для позначення самих сучасних удосконалень у способах і механізмах, які використовуються для збору, обробки, аналізу, зберігання, розповсюдження і застосування інформації. Про інформаційні технології говорять як про технології століття, які здатні зробити серйозний вплив на виробничу діяльність, сферу обслуговування, зайнятість населення і на життя людства в цілому, завдяки досягненням в галузі мікроелектроніки.

Саме поняття "інформаційна технологія" виникло в останнє десятиліття ХХ століття в процесі становлення інформатики. Головною особливістю інформаційних технологій є те, що в них і предметом, і продуктом праці є інформація, а знаряддям праці - засоби обчислювальної техніки і зв'язку. Причому сьогодні інформація стала розглядатися як цілком реальний виробничий ресурс поряд з іншими матеріальними ресурсами. Виробництво ж інформації та її верхнього рівня - знань робить вирішальний вплив на модифікацію існуючих і створення нових технологій.

Ще десять років тому інформаційні технології і туризм здавалися несумісними партнерами. А сьогодні два цих поняття настільки тісно взаємопов'язані між собою, що з'явився навіть новий вид туризму - "альтернативний туризм" або "електронний туризм".

Як відомо, туризм являє собою торгівлю послугами. Причому, по-перше, - це комплексна і різноманітна послуга, як з точки зору виробника, так і споживача. По-друге, - це невидима, мінлива і інтегрована послуга. І, нарешті, по-третє, - це інформаційно-насичена послуга. Саме ці характеристики туризму представляють його як галузь, що ідеально підходить для застосування інформаційних технологій.

Склад туристської галузі дуже схоже на склад будь-який інший економічної сфери діяльності. Виробники туристських послуг діють всередині цілком певної керованої структури, що складається з урядових і комерційних організацій, торгових асоціацій (наприклад, готельних, повітряного транспорту, туристських агентів і т. д.).

Виробники туристських послуг класифікуються на цілком певні категорії постачальників (авіакомпанії, готелі, оренда автомобілів, обслуговування в туристській дестинації), оптові фірми (туроператори) і роздрібні фірми (турагенти). Споживачі (туристи) є останньою сходинкою всієї туристської системи [3].

Що стосується регулювання діяльності підприємств галузі, реклами, просування і оподаткування, то тут інформація відіграє важливу роль в процесі з'єднання постачальників туристських послуг в єдину соціоекономічну систему. Саме інформація є тією сполучною ланкою, яка пов'язує в єдине ціле різних постачальників в рамках єдиної туристської галузі. Причому, найважливішою особливістю туризму є те, що взаємозв'язок між виробниками та постачальниками здійснюється не товаром, а потоками інформації. Ці інформаційні потоки являють собою не тільки потоки конкретних даних, але також - послуги та платежі. Послуги, такі як розміщення в готелі, місця в літаках, не виставляються у фізичному вигляді і не оглядаються при продажу в пункті призначення. Єдиним показником до наявності і якості продукту є інформація.

Відзначимо, що впровадження інформаційних технологій в туристську індустрію включало в себе кілька етапів. Перший етап - "Створення даних". Його головна мета полягала у підвищенні ефективності оперативної діяльності підприємств за допомогою автоматизації процесів, заснованих на інформації. Цей період почався в 1960-х рр. і для нього було характерне використання міні-комп'ютерів. Другий етап - "Інформаційні системи управління". Представляв собою етап розробки таких інформаційних технологій, які сприяли підвищенню управлінської ефективності через вдосконалення вимог до безпосередньої організації передачі інформації. На початку 80-х рр.. настав етап "Системи стратегічної інформації", мета якого полягала у поліпшенні конкурентоспроможності фірми шляхом зміни або самої природи, або поведінки в туристському бізнесі. І, нарешті, на початку 90-х рр.. настав четвертий етап - "Етап мереж". На даному етапі відбулось з'єднання мереж усіх рівнів: підприємств, регіональних і глобальних.

В цілому, аналізуючи роль і значення інформаційних технологій для сучасного етапу розвитку суспільства, можна зробити цілком обгрунтовані висновки про те, що ця роль є стратегічно важливою, а значення цих технологій в найближчому майбутньому буде швидко зростати. Саме цим технологіям належить сьогодні визначальна роль в області технологічного розвитку держави. Аргументами для цих висновків є ряд унікальних властивостей інформаційних технологій (оперативність, доступність) які і висувають їх на пріоритетне місце по відношенню до виробничих і соціальних технологій.

Уже зараз половина всієї виручки, яка генерується через Інтернет, припадає на галузь подорожей і туризму. 62% користувачів, що звертаються в Інтернет, шукають тарифи готелів і авіакомпаній і відомості про наявність вільних місць. Які переваги глобальної мережі? По-перше, найширший обхват аудиторії. Він дозволяє 35000 клієнтів відвідувати самий популярний сервер по туризму TravelWeb, на якому представлено більше 17000 готелів. По-друге, порівняно невисокі накладні витрати і прикладені зусилля для продавців і покупців. Вартість бронювання через Інтернет складає в середньому $ 1,7, тоді як через GDS - $ 3,5. Традиційно-факсовий спосіб витягає з гаманця покупця $ 10. Третє зручність - цілодобовий доступ в мережу для приватних користувачів. Ці переваги Інтернет, а також можливість оновлення інформації за лічений час, використовують і туристичні фірми, перед якими мережу відкриває значні можливості реалізації туристських продуктів в режимі on-line і їх рекламі, а також стимулювання продажів.

Похожие статьи




Інформаційні технології в туризмі, їх роль в туристичній діяльності, Поняття і сутність інформаційних технологій в туризмі - Комп'ютерні технології та їх вплив на розвиток туристичних послуг

Предыдущая | Следующая