РОЗДІЛ 3 - Розробка екскурсійного туру по Вінницької області

Вінницька земля дуже багата об'єктами туристичної галузі, але існують певні проблеми, для розвитку туристично-рекреційної діяльності.

На Вінниччині багато історичних пам'яток, які руйнуються; тому що за ними ніхто не доглядає. Як приклад, - "Скіфське городище" за кілометр від Немирівської траси міжнародного сполучення. Якщо селище відновити, на ньому можна заробляти величезні гроші. А от вінницьку Бушу знають у всьому світі і деякі американці володіють там нарухомістю.

Наразі існує велика проблема збереження безцінної пам'ятки архітектури та історії Тульчинського Палацу Потоцьких. Реконструкція палацу триває вже не одне десятиліття, коли закінчиться не відомо. Архітектурна пам'ятка ХVІІІ століття з року в рік руйнується. У зв'язку з економічною кризою в Україні реконструкцію палацу призупинено. Вражає також і ставлення нашої влади до збереження подібних історичних цінностей. Поневічені стіни, зруйнована галерея, замуровані вікна західного корпусу - так виглядає нині найбільший у Європі палац, який наші предки у ХVІІІ столітті називали "Тульчинським королівством".

Перешкодою на шляху до розвитку зеленого туризму є недосконала нормативно-правова база, а саме відсутність Закону України "Про зелений туризм". Невідповідність переважної більшості туристичних об'єктів міжнародним стандартам і відсутність розвинутої інфраструктури поблизу популярних об'єктів негативно впливає на надання якісних туристичних послуг.

Існує ряд проблем, які є важливими для розвитку туристичної галузі нині:

    - Відсутність чіткої законодавчої бази; - Визначення статусу господарів, що приймають на відпочинок туристів; - Створення сприятливих умов оподаткування; - Підготовка кадрів, що мають належну освіту для надання різних туристичних послуг; - Проблема транспортної системи, а зокрема стану доріг; - Створення інтернет-сторінки та інформаційно-туристичної бази; - Розробка туристичних маршрутів; - Відновлення традиційних центрів ремесел і промислів; - Проведення паспортизації об'єктів культурної спадщини; - Проведення реконструкцій садово-паркових зон.

У 2010 році в управлінні культури і туризму області планувалось провести паспортизацію об'єктів культурної спадщини, аби визначитися остаточно, яким чином можна привабити туристів. Але коштів на це не було виділено. Протягом першого півріччя 2011 року було виготовлено 10 паспортів на пам'ятки архітектури. Також активізувалась пам'яткоохоронна робота з виявлення та взяття на облік нових об'єктів культурної спадщини, контролю за станом існуючих пам'яток. Виявлено 23 нових пам'ятки археології, проведено інвентаризацію пам'яток археології й архітектури міста Іллінці, археологічні дослідження восьми пам'яток археології на території Барського і Муровано-Куриловецького районів.

З метою популяризації Вінниччини управлінням культури й туризму було відзнято художньо-документальний фільм "Сім чудес Вінниччини" та надруковано 5 тис. буклетів із туристичними пам'ятками області, у 2011 році на місцевий туризм з обласного бюджету виділили 250 тис. грн.

Актуальним питанням залишається відновлення традиційних центрів ремесел і промислів. Яскравим прикладом є культурологічний центр музею просто неба "Козацька левада", який створив заслужений художник України, член Національної спілки художників України Михайло Довгань, у планах якого побудувати на території комплексу справжню козацьку чайку, а також українське поселення -- стилізовані під старовину хатки, клуні.

Вінницька область, зважаючи на аграрну спеціалізацію, є перспективною щодо розвитку сільського зеленого туризму. Наразі вже більше 70 агросадиб готові приймати туристів.

Отже, можна зробити висновок, що Вінницька область має високий туристично-рекреаційний потенціал, що створює значні можливості для розвитку туризму.

Вінниччина має сприятливі кліматичні умови, унікальні печери, відслонення, пороги, значні ділянки лісових масивів, природно-лікувальні води, в тому числі родовища радонових вод, багато річок. На території Вінницької області значна кількість історико-культурних пам'яток, серед яких величезна кількість культових споруд, палаців, музеїв, пам'ятників, що в комплексі дає великі можливості для розвитку туристичної галузі. Добре розвинута соціальна інфраструктура, яка представлена значною кількістю закладів харчування, готелів, розважальних комплексів, оздоровчих закладів, що дозволяє туристам комфортно мандрувати. З'ясовано, що Вінницьким бюро подорожей та екскурсій, Вінницьким туристичним союзом та управлінням культури та туризму області розроблено ряд туристичних маршрутів, які активно реалізуються.

Головною проблемою є те, що чимало пам'яток знаходяться у занедбаному стані, вимагають реконструкції і відновлення. Фінансування на культуру є обмеженим через важку економічну ситуацію в країні. Більшість пам'яток не включені до туристичних маршрутів, а тому не задіяні в туристичному процесі.

Визначено, що в перспективі будуть розроблятися нові маршрути, шляхом залучення нових об'єктів. Зважаючи на аграрну спеціалізацію, перспективним є подальший розвиток сільського зеленого туризму.

7. Програма автобусного туру "Вінниччина чекає на Вас!"

День 1.

Виїзд групи з Харкова.

Приїзд до села Буша, Ямпільського району.

Екскурсія до історико-культурного заповідника "Буша".

Запрошення від вінницької поетеси Валентини Сторожук до Буші - перлини Поділля:

"... Як не хочеш іти в світові наймити,

а в житті цьому вищої прагнеш мети,

поспіши до Буші, на коліна упадь

і святої землі поцілуй кожну п'ядь..."

Вражаючий і неймовірно красивий шедевр природи. Геологічна пам ятка, унікальна каньйоноподібними долина, утворена місцевою річкою Бушанки.

Режим роботи: 8:00--17:00, без перерви. По суботах, неділях працює за замовленням.

Тривалість екскурсії - 10 годин.

Розміщення в готелі.

Нічліг.

День 2.

Сніданок.

Маршрут: Немирів - Шолудьки - Печера (Тульчинський район) - Сокілець - Воробіївка - Немирів.

І. Туристичний маршрут "В. Городецький - славетний син Немирівщини на тлі бузьких краєвидів" одноденний. Відповідно до бажання туристичної групи він може бути автобусним, велосипедним, а також частково пішим. Маршрут включає в себе 4 населених пункти Немирівського району та один населений пункт Тульчинського району Вінницької області.

Туристичний маршрут починається із відвідування та огляду пам'ятника В. В.Городецькому (1863-1930), який встановлений в м. Немирові по вул. Луначарського, між місцевим будівельним технікумом та НВК №2. Пам'ятник відкрито в 2006 році. Скульптор Яків Луценюк.

ІІ. Далі маршрут проходить з Немирова в сторону Могилів-Подільського до с. Шолудьки - місця народження нашого славетного земляка. Це ще Немирівський район. Біля дорожнього знаку та альтанки з написами "Шолудьки", що на трасі Немирів - Могилів-Подільський, туристична група звертає ліворуч. Звідси за 4 км і знаходиться село Шолудьки. На жаль, родового будинку архітектора в с. Шолудьки не збереглось. Тому туристична група має змогу оглянути лише ту місцину, де колись знаходилась садиба родини Городецьких.

Тут же, в сусідньому с. Мала Бушинка, можна оглянути знаменитий перекидний міст на дротах і линвах через р. Південний Буг, по якому ще за радянських часів більша половина Шолудьок ходила на роботу в сусіднє село Забужжя на швейну фабрику та полюбуватися з містка екзотичними краєвидами.

ІІІ. З Шолудьок шлях маршруту пролягає далі в сторону Могилева-Подільського, до ще одного, напрочуд цікавого місця.

Поминувши міст через р. Південний Буг, туристична група попадає прямо в село Печеру. Це вже Тульчинський район.

Саме тут, в парку, закладеному колишнім правителем Правобережної України, волоським (молдавським) господарем Дукою ще у 1682 році, а згодом дозавершеним Костянтином Потоцьким, знаходиться костьол.

Цей костьол був споруджений неподалік від палацу Потоцьких в 1904 році нашим земляком В. В.Городецьким. Це одна-єдина нині відома споруда архітектора на його малій батьківщині.

Від палацу Потоцьких туристична група східцями через дендропарк опускається униз до річки, до бузьких порогів. Тут знаходиться велика долина, де з року в рік проходить театралізоване дійство "Ой, на Івана, ой, на Купала".

Після екскурсії по Печерському ландшафтному заказнику до столу на обід гостинно запрошує цілий ряд кафе в центрі Печери.

ІV. На зворотнім шляху туристичній групі пропонується екскурсія по знаменитому та древньому Сокільці. Перша згадка за село міститься в литовському літописі і датується 1362 роком.

В Сокільці проходять екскурсії:

    1. На знамениту пам'ятку історії та архітектури - комплекс із трьох будівель млин-складське приміщення - крупорушка (датовані 1898 роком), яка особливо стала популярна після зйомок тут кінострічки "Смерть шпигунам" ("СМЕРШ"). 2. До каплички ХІХ ст., залишків маєтку графа Потоцького та муру навколо нього, а також залишків системи мостів через річку Південний Буг. 3. В лікувально-профілактичний комплекс ЗАТ "Укрпрофоздоровниця". 4. На місце, де планується створення водного слалому.

V. Далі на шляху туристичної групи, відома з минулого року не тільки в Україні, а й поза її межами Воробіївка. Саме тут, у 2007 році проходив 5-й міжнародний фестиваль етнічної музики та лендарту "Шешори - 2007 Подільські" та у 2008 році - 6-й фестиваль "Шешори-2008 Багатоголосся" .

По с. Воробіївка проходять екскурсії:

    1. На панський маєток пані Каменської (1860) - нині сільський клуб. 2. На панську гуральню (1860) - нині млин. 3. До церкви (до 1917) - нині школа. 4. У фестивальне містечко "Шешори-2007-2008 Подільські".

Туристичний маршрут завершується у м. Немирові біля автовокзалу, з якого є можливість виїхати в напрямку міст Умань, Тульчин, Могилів-Подільський, Вінниця, Іллінці.

Розташування в готелі "Троя"

Нічліг.

День 3.

Сніданок в готелі-ресторані "Троя"

Виїзд від автовокзалу до міста Вінниця.

Прибуття до Вінниці. Зустріч на вокзалі представником туристичної компанії. Трансфер в центр міста.

Автобусна оглядова екскурсія по місту.

Відвідування музею-садиби та усипальниці М. І. Пирогова.

Екскурсія на ставку Гітлера "Вервольф". У невеликому сосновому гаю на трасі Вінниця-Київ в роки Великої вітчизняної була побудована ставка Гітлера "Werwolf".

Відвідування музею М. Коцюбинського.

Тривалість екскурсії 4 години.

Вільний час для прогулянки по місту самостійно.

Розташування у готелі "Жовтневий".

День 4

Сніданок у готелі.

1. Екскурсія - Вінницький рошен-цукерки та фонтани.

Кондитерська Корпорація ROSHEN з радістю запрошує на цікаву та пізнавальну екскурсію на Вінницьку фабрику, на якій виробляється солодка продукція ROSHEN. Під час цієї захоплюючої екскурсії буде можливість на власні очі побачити процес виготовлення солодощів - роботу новітнього обладнання та професійну працю майстрів-кондитерів. А після екскурсії - дегустація найсмачніших солодощів та цікавий подарунок від Кондитерської корпорації ROSHEN.

2. Ботанічний сад. Здійснилася мрія про ботанічний сад, який би розкрив красу й неповторність подільської флори, відобразив досягнення біології і став би осередком цілеспрямованої роботи по відтворенню рослинних ресурсів області та збагаченню їх видового складу.

Сьогодні важко повірити, що колишній пустир поблизу музею-садиби М. І. Пирогова на південній околиці міста перетворився на зелений оазис із тінистими алеями, дослідними ділянками.

3. 21.00 Феєричне шоу танцюючих фонтанів - новинка, яка претендує стати вызиткою карткою Вінниці. Шоу танцюючих фонтанів відвідує більше тисячі чоловік на день з усіх куточків України! Стихія води у музичному супроводі, яскварі світлові та мультиплікаційні ефекти стануть справжнім захопленням та чарівним завершенням подорожі до Вінниці!

Нічліг у готелі.

Таблиця 2 - Характеристика и собівартість екскурсій

Назва екскурсії

Кількість годин

Собівартість на 1 туриста, грн

Екскурсія історико-культурного заповідника "Буша".

10

10

Екскурсія до м. Немирів

10

40

Екскурсія екскурсія по м. Вінниця

4

41

"Київ - духовна столиця України".

10

99

Разом по туру:

190,0

Таблиця 3 - Собівартісь проживання і харчування в закладах розміщення по туру на 1 туриста за весь тур

Назва закладу розміщення та кількість діб перебування

Вартість, грн.

За 1 добу

Разом за тур

Готель "Жовтневий"

80

160

Готель "Троя"

60

120

Разом за тур:

280

Таблиця 4 - Витрати на керівника групи

Стаття витрат

Сумма, грн.

Страховой поліс (4 діб * 1,5 грн.)

6

Добові витрати (4 діб* 30 грн.)

120

Проживання

280

Разом:

406

Таблиця 5 - Собівартісь організації тура на 1 особу, грн.

Стаття витрат

Сума грн.

Прямі витрати

Проживання

280

Страховий поліс

6

Екскурсії

190

Разом

476

Накладні витрати

Вартість проїзду на автобусі

300*

Витрати на керівника групи

406*

Таблиця 6 - Прогноз кількості обслуговуаних туристів по туру

№ п/п

Заїзд

Коефіцієнт

Завантаження, %

Кількість туристів

1

З 04.04. по 10.04

70

21

2

З 18.04 по 24.04

70

21

3

З 01.05 по 07.05

90

27

4

З 16.05 по 22.05

90

27

5

З 06.06 по 12.06

80

24

6

З 20.06 по 26.06

80

24

7

З 04.07 по 10.07

70

21

8

З 17.07 по 23.07

70

21

9

З 01.08 по 06.08

70

21

10

З 22.08 по 26.08

70

21

11

З 05.09 по 11.09

70

21

12

З 19.09 по 25.09

80

24

13

З 03.10 по 09.10

80

24

14

З 17.10 по 22.10

70

21

Таблиця 7 - Визначення загальної собівартості туру на одного туриста по заїздам, грн.

Витрати, грн

Кількість обслугованих туристів

    21 (заїзди № 1,2, 7-11, 14)
    24 (заїзди № 5,6, 12,13)
    27 (заїзди № 3,4)

Прямі витрати

476

476

476

Накладні витрати:

Вартість проїзду на автобусі по маршруту

300

274

250

Витрати на керівника групи

34

29

26

Загальна собівартість туру

810

779

752

Таблиця 8 - Формування кінцевої реалізаційної ціни туру

Показникик

Кількість обслугованих туристів

Кількість обслугованих туристів

Кількість обслугованих туристів

    21 (заїзди № 1,2, 7-11, 14)
    24 (заїзди № 5,6,12,13)
    27 (заїзди № 3,4)

Загальна собівартість туру

810

779

752

Норма прибутку (30%)

243

234

226

Комісія туристьким агентам

100

100

100

Кінцева ціна тура

1153

1113

1078

Округленная ціна тура

1150

1115

1570

Таблиця 9 - Розрахунок доходу від реалізації тура за сезон

№ п/п

Заїзд

Кількість туристів

Норма прибутку, грн.

Дохід, грн.

1

З 04.04. по 10.04

21

243

5103

2

З 18.04 по 24.04

21

243

5103

3

З 01.05 по 07.05

27

226

6102

4

З 16.05 по 22.05

27

226

6102

5

З 06.06 по 12.06

24

234

5616

6

З 20.06 по 26.06

24

234

5616

7

З 04.07 по 10.07

21

243

5103

8

З 17.07 по 23.07

21

243

5103

9

З 01.08 по 06.08

21

243

5103

10

З 22.08 по 26.08

21

243

5103

11

З 05.09 по 11.09

21

243

5103

12

З 19.09 по 25.09

24

234

5616

13

З 03.10 по 09.10

24

234

5616

14

З 17.10 по 22.10

21

243

5103

Разом:

318

75492

Таблиця 10 - Експлуатаційні витрати підприємства-туроператора за рік

Статті витрат

Сума, тис. грн.

Собівартість послуг

Адміністративні витрати

Витрати на збут

Інші операційні витрати

Разом:

Таблиця 11 - Фінансові результати від реалізації тура

Показники

Сума, грн.

Чистий дохід

Собівартість послуг

Валовий прибуток

Адміністративні витрати

Витрати на збут

Інші операційні витрати

Результати від операційної діяльності

Податок на прибуток (23%)

Чистий прибуток

Похожие статьи




РОЗДІЛ 3 - Розробка екскурсійного туру по Вінницької області

Предыдущая | Следующая