Розробка пропозицій та шляхи удосконалення організації роботи слубж бронювання в готелі "Юність" - Сучасна організація служб бронювання на прикладі готелю "Юність"

В готелі "Юність" функціонує система бронювання місць "подвійне бронювання. Як правило, менеджери обмежують бронювання тільки наявністю вільних місць. Однак вони часто виявляються в ситуації, коли номери залишаються незайнятими. Факти свідчать, що близько 20 % гостей, що зробили негарантоване бронювання, і близько 5 %, що зробили гарантоване замовлення, не скористаються своєю бронею.

Продумана політика "подвійного бронювання" скорочує випадки неявки гостей. Але для цього необхідно знати рівень неявки за різних видів бронювання, а саме: досліджувати різні групи клієнтів, що бронюють номери, щоб визначити, який відсоток від загальної кількості замовлених ними номерів вони реально займали раніше.

Для удосконалення організації роботи служб бронювання в готелі "Юність" можна запропонувати засоби надання інформації при бронюванні, системи бронювання місць та програми, приведені нижче:

    1. Сучасні системи бронювання становлять широкий спектр засобів надання інформації -- використання світлин, детальний опис готельних номерів. Деякі готельні комплекси застосовують тривимірну графіку -- клієнт може віртуально ознайомитись з готелем. 2. Програми:

"Синимекс-Інформатика"

Фірма пропонує конфігурацію "Синимекс: Готель", створену для підприємств, що надають готельні послуги, власне готелів, будинків відпочинку, пансіонатів.

За допомогою даної програми можна реєструвати клієнтів, здійснювати бронювання номерів і планування завантаження готелю, продовжувати проживання або здійснювати переселення, вести облік квортірованія і оренди номерів, проводити розрахунок з клієнтами.

Крім того, "Синимекс: Готель" дозволяє управляти розміщенням клієнтів, у тому числі на підставі договорів з юридичними особами, контролювати стан номерного фонду (оренда, ремонт, прибирання і т. д.); формувати зведення та оперативні звіти по завантаженню, вести " чорний список ", в який заносяться так звані проблемні клієнти.

Конфігурація містить ряд спеціалізованих довідників: номерного фонду (номерів), їх категорії, видів розміщення гостей, послуг, тарифів. Крім того, в програмі є кілька довідників загального призначення. Вона дозволяє формувати 18 видів документів і друкованих форм, 40 зведень і звітів, а також проводити 22 типу обробки документів.

У системі програм "1С: Підприємство", на базі яких розроблена конфігурація, введення щоденних даних здійснюється за допомогою документів. Програма дозволяє реєструвати заявки на розміщення, бронювати номери або місця в них. Заявки можуть прийматися не тільки по телефону і факсу, але і по електронній пошті. При бронюванні нового постояльця програма перевіряє, чи не проживав він у готелі раніше, чи не знаходиться в "чорному списку".

"Ефект Інформ"

Продукт даної фірми називається "ЕІ-Готель", його завдання - ведення обліку розміщення і бронювання місць у готелях. Основними особливостями програми є: облік номерів і місць; облік стану номерного фонду; облік клієнтів, ведення їх історії та архіву; ведення карток клієнтів; бронювання номерів (колективне та індивідуальне); розміщення гостей; автоматичний пошук броні, зміна броні і відмова від неї.

Бронювання здійснюється на підставі звернення клієнта, воно може бути індивідуальним і груповим, а також гарантованим і негарантованих. В останньому випадку, якщо клієнт не з'явився у визначений день або від нього не надійшло жодного повідомлення, номер переводиться в стан вільного. При гарантованому ж бронь зберігається на весь термін, а в рахунок клієнта вписується плата за залишений йому номер.

У момент бронювання можна вказати конкретний номер і місце, вибравши їх із списку вільних, і провести розрахунок вартості проживання. Бронювання може здійснюватися від імені організації, коли список гостей ще невідомий, на підставі інформації про кількість номерів і місць. При вселе6ніі клієнта система автоматично здійснює пошук броні і заповнює документ (номер, місце і т. д.).

Підбір номерів проводиться на підставі побажань клієнта (категорія номера, наявність балкона, телефону та інших зручностей): з вільних на даний момент вибирається той, який задовольняє запиту. При відсутності оних бронь переноситься до списку "очікують".

Всі дані про які виїхали гостя переносяться до архіву. При необхідності роздруковується картка, що включає повну інформацію про його перебування в готелі. Наявними даними можна скористатися, якщо клієнт зупиниться в готелі знову.

Система дозволяє сформувати звіт про вільні номери на конкретну дату з можливість вибірки за категоріями, групами номерів і з розбивкою підсумків за категоріями. Передбачено розділення прав доступу в інформації для різних користувачів. Ідентифікація останніх здійснюється шляхом введення імені та пароля. Можна відстежити, які саме зміни ввів той чи інший користувач.

3. Така організаційна форма бронювання як бронювання через турагентства.

У секторі туризму ключовою ланкою в ланцюзі посередників, що доводять туристичний продукт до кінцевого споживача, є турагент. Через нього продають переважну більшість туристичних поїздок. Практика свідчить, що придумати і розробити цікавий маршрут подорожі дуже просто, набагато складніше знайти споживача. В умовах високої насиченості ринку зі схожими пропозиціями, гострої конкурентної боротьби і обмеженої купівельної спроможності населення на турагентів лягає найважче завдання - привернути клієнта та умовити його поїхати саме в даний тур, а вже потім укласти з ним договір, отримати гроші, оформити паспорт, візу, квиток, видати ваучер, відправити в поїздку і повернути додому неушкодженим, а на завершальному етапі, можливо, отримати від нього подяку.

За характером здійснюваних операцій турагент - це роздрібний продавець. Класичний турагент не створює своїх власних туристичних продуктів, а займається їх перепродажем. Він реалізує послуги кінцевим споживачам - туристам для їхнього особистого використання. Також турагент полегшує роботу готелю в пошуку клієнтів.

Турагенти виконують дві головні функції.

    - надання інформаційних послуг; - збут туристичних послуг.

Похожие статьи




Розробка пропозицій та шляхи удосконалення організації роботи слубж бронювання в готелі "Юність" - Сучасна організація служб бронювання на прикладі готелю "Юність"

Предыдущая | Следующая