РОЗДІЛ 1 - Розробка екскурсійного туру по Вінницької області

Вімнницька омбласть -- область у Центральній Україні. Утворена 27 лютого 1932 року. Обласний центр -- місто Вінниця. Розташована на правобережжі Дніпра в межах Придніпровської та Подільської височин.

Має найбільше сусідніх областей серед всіх областей країни. На заході межує з Чернівецькою та Хмельницькою, на півночі з Житомирською, на сході з Київською, Кіровоградською та Черкаською, на півдні з Одеською областями України та з Республікою Молдова, в тому числі частина кордону приходиться на невизнане Придністров'я.

Географія. Область займає майже 4,5% території України. На південному заході Вінниччини, по річці Дністер, на ділянці 202 кілометри проходить державний кордон з Республікою Молдова.

Вінницька область лежить у межах лісостепової зони. На території області поширені ліси з дуба, граба, липи, ясена, клена, в'яза. Грунт в основному опідзоленний (близько 65%). На північному сході області переважають чорноземи, в центральній частині -- сірі, темно-сірі, світло-сірі, на південному сході і в Придністров'ї -- глибокі чорноземи і опідзоленні грунти. Більш 70% території області зорано.

Територією області протікає 204 річки протяжністю понад 10 км. Вони відносяться до басейнів Південного Бугу, Дніпра та Дністра.

Населення. Станом на 5 грудня 2001 року, на час останнього перепису, населення Вінницької області становило 1 млн 772,4 тисяч чоловік, з них 818,9 тисяч -- міське, 953,5 тисяч -- сільське. Кількість сільського населення є найбільшою серед областей України. В області проживають представники 92 національностей, серед яких 91,5% становлять українці, 5,9% -- росіяни, 1,4% -- євреї, 0,4% -- поляки, 0,26% -- білоруси, 0,2% -- молдавани.

Найбільшими містами області є Вінниця (356,6 тисяч жителів), Жмеринка (37,2 тисяч), Могилів-Подільський (33,2 тисяч), Хмільник (27,9 тисяч), Козятин (27,6 тисяч), Гайсин (25,5 тисяч), Ладижин (23,8 тисяч), Калинівка (19 тисяч), Бар (17 тисяч).

Клімат. Клімат області -- помірно континентальний, середня температура січня: ?6°С, середня температура липня: +19°С річна кількість опадів: 520-590 мм, з них 80% випадають в теплий період.

Сільське господарство. В агропромисловому комплексі функціонує понад 850 агроформувань на основі приватної власності на землю. Крім цього діють 1240 селянських (фермерських) господарств. Площа сільськогосподарських угідь становить понад 2 млн. гектарів. Родючість грунтів в середньому по області становить 60-65 одиниць (за 100 -- бальною шкалою). За обсягом валової продукції сільського господарства область займає провідне місце в Україні. Питома вага рослинництва -- 61%, тваринництва -- 39%. З кожним роком збільшуються посівні площі під зернові культури і в першу чергу -- озиму пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу, гречку, просо і цукровий буряк. Валовий збір зерна за останні два роки зріс майже на чверть, середньорічний урожай становить 1650 тонн.

Транспортна мережа. Основні залізничні вузли -- Козятин, Жмеринка, Вінниця, Вапнярка, Калинівка, Рудниця.

Через область проходять автомобільні магістральні дороги:

М12 -- а/д Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам'янка -- 181,9 км

М21 -- а/д Житомир-Могилів-Подільський -- 178,1 км.

Регіональні дороги:

Р08 а/д Немирів-Ямпіль -- 118,6 км

Р17 а/д Біла Церква-Тетіїв-Липовець-Гуменне -- 93,7 км

Р31 а/д Кременець-Козятин-Біла Церква -- 45,0 км

Р32 а/д Бердичів-Хмільник-Літин -- 58,7 км

Р36 а/д Немирів-Могилів-Подільський -- 107,1 км

В перспективі через область будуть проходити транспортні коридори: Лісабон--Неаполь--Будапешт--Київ, Варшава--Одеса ("Балтійське море--Чорне море"). Всі населені пункти області зв'язані з районними центрами дорогами з твердим покриттям. За щільністю залізничних колій на одну тисячу квадратних кілометрів території область займає п'яте місце в Україні. По річках здійснюється вантажно-пасажирське судноплавство. Центр області пов'язаний авіалініями з іншими великими містами України.

Успішно розвивається галузь зв'язку, особливо в містах обласного значення: Вінниці, Жмеринці, Козятині, Ладижині, Могилів-Подільському, Хмільнику. Вводяться нові цифрові телефонні станції, системами мобільного зв'язку UMC, Київстар покриваються міста і території, прилеглі до автомобільних доріг державного значення.

Збільшується кількість операторів електрозв'язку, які включені в волоконно-оптичні лінії зв'язку (ВОЛЗ): "Дністер", "Захід", а з часом -- "Поділля", а також ті, що працюють в системах радіорелейного зв'язку (РЛЗ). ВОЛЗ і РЛЗ забезпечують високу швидкість і якість передачі інформації.

Туризм. В області взято на державний облік 580 пам'яток архітектури та містобудування, 1507 пам'ятки археології, 1660 пам'яток історії, 98 пам'яток монументального мистецтва. До Списку історичних населених місць включено 24 пункти Вінничини: Козятин, Бар, Бершадь, Браїлів, Брацлав, Вінниця, Вороновиця, Гайсин, Дашів, Жмеринка, Іллінці, Копайгород, Могилів-Подільський, Муровані Курилівці, Оратів, Погребище, Немирів, Ситківці, Томашпіль, Тульчин, Хмільник, Чечельник, Шаргород, Ямпіль.

Найцікавіші історико-культурні місця і пам'ятники:

    - Немирівське скіфське городище; - Державний історико-культурний заповідник "Буша" (у тому числі скельний храм з давньослов'янським рельєфом); - Вінницький обласний краєзнавчий музей; - Ставка Гітлера "Вервольф"; - музей-садиба М. І. Пирогова; - літературно-меморіальний музей М. М. Коцюбинського; - дерев'яні церкви Миколи (1746 р.) і Юрія (1726 р.); - комплекс укріплених монастирських будівель "Мури" у м. Вінниці (XVII-XVIII ст.); - Меморіальний комплекс-музей Д. К. Заболотного; - Пам'ятник другої світової війни, с. Дзигівка - залишки замку в Шаргороді (XVI ст.); - руїни замків у Бару, Озаринцях, Селищі, Хмільнику; - культові споруди XVI-XIX ст. у Шаргороді, Браїлові, Немирові, Вінниці, Могилеві-Подільському; - палаци у Тульчині (XVIII-XIX ст.), Немирові (XIX ст.), Мурованих Курилівцях (1805 р.); - літературно-меморіальні музеї Марка Вовчка та М. О. Некрасова у Немирові; - музей М. Д. Леонтовича у м. Тульчині; - музей С. В. Руданського у с. Хомутинці Калинівського району; - музей М. С. Грушевського у с. Сестринівці; - меморіальний комплекс Слави (1958 р.); - пам'ятник М. І. Пирогову (1971 р.); - пам'ятник Другої світової війни, с. Дзигівка; - меморіальний комплекс на честь воїнів-визволителів і воїнів-земляків у смт Тиврів (1978 р.).

Функції координації розвитку туристичної та екскурсійної діяльності на території області виконує управління культури і туризму облдержадміністрації. На 1 листопада 2006 року в області налічується 48 підприємства (приватних підприємців), які отримали ліцензії в Державній службі туризму і курортів України на провадження туроператорської та турагентської діяльності (6-туроператорів, 42-турагента). Найбільш потужними серед них є Вінницьке обласне закрите акціонерне товариство по туризму та екскурсіях "Вінницятурист", приватне підприємство туристична агенція "Укрвіза", товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Вінницьке бюро міжнародного молодіжного туризму "Супутник", приватне мале підприємство "Спадщина", приватне підприємство "Вінтур-плюс".

Власну матеріальну базу, тобто власні підприємства розміщення туристів (готель, санаторій) та власні підприємства харчування має лише - ЗАТ "Вінницятурист".

Для обслуговування приїжджих в області працює близько 30 підприємств готельного господарства на 967 номерів, одноразова місткість яких становила 1985 місць. Готельне господарство області має 47 структурних підрозділів сфери сервісу, в тому числі 14 автостоянок, 15 підприємств харчування (ресторани, кафе, бари тощо), 5 саун (басейнів) та інші.

Наявна база туризму в області:

Санаторно-курортні (оздоровчі) заклади - 25

В тому числі:

Санаторії - 16

Санаторії-профілакторії - 6

Пансіонати з лікуванням - 1

Бази відпочинку - 2

Готелі - 30

Дороги державного та місцевого рівня - 7

Музеї: державні - 25, народні - 27

Пам'ятки історії та культури - 3 433

Ліси - біля 12% від загальної площі області

Фізико географічні та соціально економічні умови Вінницької області є сприятливими для розвитку туристичної галузі господарства. Рельєф території Вінницької області в тому вигляді, яким він є тепер, сформувався в тісному зв'язку з геологічною будовою і в результаті дій зовнішніх факторів. Великий вплив на формування рельєфу мала (і тепер має) робота текучих вод. Вінницьке Придністров'я - це своєрідна "гірська країна". Тут Подільське плато має нахил у бік Дністра і відзначається великою розчленованістю річками на окремі пасма. Для Придністров'я також характерні цікаві форми вивітрювання. Все це створює можливості для організації зимових видів відпочинку, навчальних і пізнавальних екскурсій.

Похожие статьи




РОЗДІЛ 1 - Розробка екскурсійного туру по Вінницької області

Предыдущая | Следующая