Пропозиції щодо удосконалення екскурсійного супроводу на маршруті - Методика підготовки і проведення екскурсій по Львову

Всі екскурсії в залежності від рівня їх підготовки та методики проведення можуть мати такі рівні оцінки:

    А) екскурсія без жодного методичного прийому, показ та розповідь інертні; Б) екскурсія тільки з прийомами розповіді (лекція); В) екскурсія, в якій використовуються методичні прийоми показу об'єктів (пасивний показ); Г) екскурсія, що містить методичні прийоми показу та розповіді -- досить дала; Д) екскурсія як синтез прийомів показу та розповіді -- відмінна [3].

Недоліки екскурсій, проведених екскурсоводами під час розповіді тексту були :

    - лекційність (розповідь переважає над показом), інформаційне перевантаження (велика кількість цифр, фактів); незавершеність викладу основних питань і підтем (відсутність висновків); ескізність показу та розповіді (поверховість); - переважання часткового, випадкового, другорядного [6].

Щодо пропозицій щодо удосконалення екскурсійного супроводу на маршруті екскурсоводам варто звернути увагу, що важливою умовою успішного проведення екскурсії є володіння екскурсоводом мистецтвом слова, вмінням вільно викладати матеріал, який би зацікавлював і захоплював екскурсантів.

Володіння аудиторією незалежно від її розмірів, обставин спілкування, вікового, соціального складу тощо, вимагає від ескурсовода Дотримання методики публічного спілкування і ряду соціально-психологічних рекомендацій:

    1. Вдосконалення ораторського мистецтва сприяє розвитку гнучкості розуму, пам'яті. Його підгрунтям є широта інтересів, емоційність, адекватність стосовно того, "що, де і як сказати". 2. Важливо враховувати особисті риси і темперамент, налаштовуючи спілкування з аудиторією на позитивні настанови. 3. Основу ефективного спілкування з аудиторією визначає ряд осо­бистих характеристик:
      - здібності (відповідний рівень інтелекту, голосові дані, пра­вильна вимова, інтонація тощо); - готовність до ораторського досвіду (системність і глибина індивідуального досвіду, широта знань, професійна орієнто­ваність тощо); - співучасть у процесі спілкування (вміння одночасно володіти собою та аудиторією, матеріалом екскурсії тощо).
    4. Перед екскурсією необхідно визначити склад аудиторії: кількість учасників групи; їх однорідність за віковою, соціальною та інши­ми ознаками; соціальну, професійну орієнтованість екскурсантів;

Наявність постійних контактів з екскурсантами-клієнтами даної фірми, або й самого екскурсовода.

    5. Для подолання змістовних бар'єрів спілкування необхідно врахо­вувати, що такі ситуації виникають:
      - коли думка екскурсовода не знаходить адекватного відобра­ження в його мові, отже, він не може повно висловити те, що передбачається змістом екскурсії; - коли засоби мовного викладу інформації не відповідають мов­ним знанням слухачів; - коли слухачі не володіють необхідними вміннями інтерпретувати текст, що сприймається.
    6. Особливо важливі перші хвилини, коли декілька заготовлених фраз допомагають встановити перший контакт, привернути увагу екскурсантів, "налагодити" спілкування в групі. 7. Слід пам'ятати, що сила хвилювання обернено пропорційна кіль­кості часу, витраченого на підготовку до екскурсії [3].

Формуючи словниковий (лексичний) запас, особливу увагу слід приділяти спеціальним термінам і словам іноземного походження. При цьому бажано уникати перевантаження ними екскурсійної розповіді. Основним критерієм тут повинні бути доцільність і необхідність їх використання, адже дуже часто існує можливість їх адекватної заміни еквівалентами рідної мови [6].

Похожие статьи




Пропозиції щодо удосконалення екскурсійного супроводу на маршруті - Методика підготовки і проведення екскурсій по Львову

Предыдущая | Следующая