ВИСНОВОК - Туристичний потенціал Закарпатської області

Природно-заповідний фонд має особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність, слугує збереженню природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтриманню загального екологічного балансу і забезпеченню фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

Природне довкілля є не лише природним середовищем проживання людини, а й природним капіталом, що надає людині безліч ресурсів та послуг. Людська цивілізація переходить від ери, в якій обмежуючим фактором розвитку був капітал, створений людиною, до ери, в якій таким дефіцитним чинником стає природний капітал. Логіка ефективних управлінських дій за таких умов вимагає максимального підвищення продуктивності використання природного капіталу та постійного нарощування інвестицій у збільшення його відновлювальної частини. Ядром відновлювального природного капіталу будь-якої нації є її природно-заповідний фонд.

Питання охорони природного довкілля, зокрема природно-заповідного фонду, треба також розглядати як один із пріоритетів європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Закарпаття - є екологічною перлиною у серці Європи. Тут височіють дерев'яні церкви і замки середньовіччя, тут збереглася мова і традиції предків, тут зростають реліктові види рослин, тут букові праліси можуть розповісти не одну легенду Карпат. Важливим є те, що міжнародна наукова спільнота визнає все це не меншою цінністю ніж всесвітньовідомі Єллоустонський національний парк, Ніагарський водоспад і Галапагоські острови. Для звичайної людини нині ці заповідні території є своєрідним проявом вічної і величної краси незайманої Природи. Тільки тут людина відсуває на другий план високі технології сьогодення, їй відкриваються вічні істини, забувається суєтність та метушня буднів, зрозумілими стають істинні цінності - краса, вічність, здоров'я, життя, Земля.

Природоохоронні території Закарпаття мають важливе значення як наукова природна лабораторія нашої держави, яка підтримує екологічну рівновагу у центрі Європи, але й виховує свідоме ставлення людей до рідкісних рослин та унікальних рослинних угруповань. Вони є тими модельними територіями сталого розвитку, про які йдеться у відомій програмі ЮНЕСКО "Людина і біосфера", це та своєрідна, виокремлена територія для примирення людини і природи, яка покликана навчити нас активно екологізувати всі соціально-економічні процеси, пов'язані з нашим існуванням і зберегти унікальну природну спадщину краю. У цьому напрямку екологам Закарпаття вдалося налагодити конструктивну співпрацю з понад 30-ма природоохоронними та науково-дослідними установами та організаціями з 12 країн світу. Серед них - Швейцарська наукова фундація, Швейцарський федеральний інститут лісових, снігових та ландшафтних досліджень, Світовий фонд природи, Нідерландське королівське товариство охорони природи, Глобальний екологічний фонд. Важливо і те, що на базі заповідних екологічних установ Закарпаття регулярно проводяться міжнародні наукові конференції. Широко практикується співробітництво з громадськістю (створення громадських благодійних фондів екологічного та туристичного розвитку, наприклад "Ужанська долина", еколого-просвітницька робота з молоддю та дітьми. Можливо, все це стане ще однією цеглинкою у побудові суспільства з новим світоглядом, яке усвідомлюватиме рівноправність всього живого та його взаємозалежність. У цьому контексті наука про природу нині постає у вигляді збірника правил, побудованих на основі тих Законів природи, що існували завжди, ще до того, як були відкриті.

По території Закарпаття пролягає багато різноманітних туристичних маршрутів гірських, водних, пішохідних, велосипедних, автомобільних. У регіоні не тільки унікальні природні можливості, а й надзвичайна культурно-історична спадщина. Велика перспектива розвитку в області молодіжного, сімейного туризму (спортивний, экотуризм, пригодницький, релігійний, конференц-туризм, тематичний, індивідуальний пізнавальний). Закарпатська область визнана найбільш перспективною рекреаційною зоною Європи, тут можливе круглорічне обслуговування туристів. Туризм у Закарпаття має особливе значення, тому що він об'єднує сучасну інфраструктуру з унікальними історичними й культурними аспектами. Закарпаття володіє всім необхідним для розвитку сучасної туристичної індустрії. Оскільки жодна галузь світового господарства не працює так інтенсивно й стабільно, як туризм, у всіх розвинених країнах надається виняткове значення зміцненню її матеріально-технічної бази й розширенню інфраструктури. Підняття якості надаваних рекреаційно-туристичних послуг до світового рівня і їхня диверсифікованість зацікавить іноземних туристів, підвищить їх відвідуваність у регіоні, забезпечуючи в перспективі вихід на світовий ринок рекреаційно-туристичних послуг, розвиваючи в'їзний туризм, як один із пріоритетних напрямків турбізнесу.[15]

Як загальний підсумок вище переліченого, хочеться відмітити, що Закарпаття - це дійсно неповторний куточок України. Характеристика його потужного туристично-ресурсного потенціалу стала справжнім відкриттям, яке ще раз підтвердило важливість розвитку в області туристичної галузі на основі її наявних туристичних ресурсів.

Похожие статьи




ВИСНОВОК - Туристичний потенціал Закарпатської області

Предыдущая | Следующая