ТЕОРЕТИЧНА ПІДГОТОВКА ДО ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ, Обгрунтування вибору екскурсійного маршруту та об'єктів екскурсійного огляду - Методика підготовки і проведення екскурсій по Львову

Обгрунтування вибору екскурсійного маршруту та об'єктів екскурсійного огляду

В даній екскурсійній практиці маршрут був вибраний перш за все для того, щоб студенти пізнали важливі архітектурні об'єкти свого міста.

Взагалі Львів славиться своїми туристичними принадами (високим замком, храмами, музеями). Туристична спадщина міста є однією з найбільших в Україні. Також завдяки цьому маршруту можна ознайомитися не лише з історико-культурними атракціями, а й природними рекреаційними ресурсами, адже згідно маршруту студенти побачать Стрийський парк.

Отже, недарма був обраний вище згаданий маршрут, адже він надає моральне та естетичне задоволення, а також розширює світогляд учасників екскурсії.

Календарний графік проходження практики :

    03.06.15 р. - Відвідання екскурсії в "Будинку вчених" 05.06.15 р. - Екскурсія в "Костел Єзуїтів (Петра і Павла)" 08.06.15 р. - Екскурсія в Парк "Личаківське кладовище" 09.06.15 р. - Екскурсія в "Стрийський парк" 10.06.15 р. - Відвідання "Шевченківського гаю" 12.06.15 р. - Захист звіту про проходження практики

Зібраний матеріал аналізуваі не тільки з погляду пізнавальної цінності, але і можливості застосування на екскурсії, тобто наочності, зв'язку з конкретними екскурсійними об'єктами. Вони складають зорову основу екскурсії [2].

Екскурсійними об'єктами можуть бути експозиції музеїв і виставок, історичні і художні пам'ятники і пам'ятні місця, природні визначні пам'ятки, а також здобутки архітектури і містобудування (житлові і громадські будівлі, промислові і транспортні спорудження, міська площа, вулиця, чи пам'ятник монумент і т. д.). Наш маршрут охоплює такі екскурсійні об'єкти як :

Будинок вчених; Костел Єзуїтів (Петра і Павла); Парк Личаківське кладовище; Стрийський парк та Шевченківський гай [див. Додаток В, Д, Е, Ж, И].

Важливим етапом розробки екскурсії є складання маршруту. Він завершує роботу по виявленню об'єктів.

Маршрут будується за наступними принципами:

    - хронологічний; - тематичний; - комплексний (хронологічно - тематичний).

Маршрут екскурсії був складений відповідно до її загальної композиції, що забезпечує цілісність і логічну послідовність викладу матеріалу. При угрупуванні об'єктів, пов'язаних з визначеними підтемами екскурсії, враховується також їхня відстань, зручність під'їзду і т. д..

Екскурсійний маршрут по населеному пункту є компактним. При цьому максимальний переїзд від об'єкта до об'єкта не перевищує 20-30 хвилин. При цьому бажано чергування довгих і коротких інтервалів [1].

Важливою вимогою до маршруту екскурсії є відсутність повторних проїздів по однієї і тій же дорозі. Подібний проїзд допускається лише у виді виключення (якщо немає іншої дороги).

При складанні маршруту враховується також естетична цінність забудови і ландшафту, розташованих по шляху руху.

Об'їзд або обхід маршруту екскурсії

Об'їзд або обхід маршруту проводиться з метою ознайомлення з трасою руху, вивчення й уточнення екскурсійних об'єктів, визначення місця зупинок, під'їздів до них, виборі пунктів екскурсійного показу, хронометрування часу переїзду (переходу) від одного екскурсійного об'єкта до іншого, для розрахунку часу проведення екскурсії.

Об'їзд виробляється за участю всіх членів творчої групи, керівника гуртка чи об'єднання, а також можна запросити консультанта-краєзнавця [4].

Похожие статьи




ТЕОРЕТИЧНА ПІДГОТОВКА ДО ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ, Обгрунтування вибору екскурсійного маршруту та об'єктів екскурсійного огляду - Методика підготовки і проведення екскурсій по Львову

Предыдущая | Следующая