Калькуляція туру - Розвиток туризму в Угорщині

Розрахунок вартості туру є складною багатофакторною процедурою.

На ціноутворення впливає характер попиту, розвиненість ринку туристичних послуг, місце туристичної фірми на ньому та оцінка конкурентного середовища, обрана маркетингова стратегія тощо. Ціна туру відтворює економічний бік діяльності суб'єкта господарювання і відбиває його комерційну політику на ринку туристичних послуг. Ціна туру коливається в межах від собівартості до продажної ринкової ціни. Ці коливання відбивають попит на даний турпродукт. Коливання попиту мають часовий (літній, зимовий періоди, міжсезоння), видовий (на окремі види туризму) та територіальний (на певні регіони) зрізи. Диференціація цін на турпродукт є результатом диференціації тарифів на окремі види послуг, що входять до складу тура, відбиваючи зміни витрат праці на певні види послуг в різний період часу. Коливання тарифів є результатом ринкової політики продуцентів послуг і грунтуються на тому, що пропозиція орієнтована на задоволення потреб туристів в період максимального попиту, тому потрібно мати резервні потужності і можливість їх розгортання відповідно до зростаючих потреб. Ціноутворення ускладнюється також введенням до складу турпродукта туристичних ресурсів, тобто різноманітних пам'яток, що за економічною сутністю є результатами вкладеної колись праці, або туристичних благ, що взагалі не є продуктами праці (клімат, мальовничі ландшафти тощо).

Ціна туру залежить від класу обслуговування, терміну та сезону подорожі, її виду та форми. На неї впливає кон'юнктура ринку та характер обраної маркетингової стратегії (реклама, канали реалізації тощо). Зокрема, на ціну тура впливає характер угод туроператора з турагенціями, оскільки ці угоди визначають умови реалізації і визначають комісійні винагороди турагента, що реалізуються через систему націнок та знижок. При цьому туроператор може виступати оптовим продавцем, який в подальшому не контролює цінову політику турагента з реалізації своїх турів (тобто турагент сплачує вартість турів, визначену туроператором, і встановлює свою власну ринкову ціну при їх реалізації), або залишити за собою право контролю цінової політики і надати турагенту відповідні знижки як оптовому покупцеві певного турпакета (тоді турагент повинен дотримуватись тієї роздрібної ціни, яка визначена туроператором, а його прибуток є різницею між оптовою та роздрібною ціною турів).

Ціна на турпродукт обраховується методом нормативної калькуляції. При визначенні калькуляції собівартості одиниці послуг слід виходити з їх споживчої вартості, але мати на увазі мінливість послуг (залежно від рівня кваліфікації персонала, технічного забезпечення та інших складових обслуговування).

Ціна туру повинна покривати видатки на його організацію і реалізацію та приносити суб'єкту ринкової діяльності певний прибуток, який би давав можливість для розвитку. В той же час ціна повинна бути гнучкою, щоб забезпечувати діяльність в умовах ринкової конкуренції (як цінової так і якісної) і відповідати попиту.

В ціну турпакета обов'язково закладається прибуток туроператора, який встановлюється в процентах до собівартості і залежить від рентабельності туру, що планується.

Тобто відповідно до маркетингу даного турпродукту, туроператор встановлює норму рентабельності (%) і чим вона вища, тим більша сума прибутку. Норма рентабельності коливається в широких межах (від 5% до 100 і більше) і залежить від кон'юнктури попиту та конкурентного середовища на ринку даного цільового сегменту. Ціна, таким чином, визначається в обрахунку на одного туриста як добуток витрат по туру і норми прибутку.

Визначення вартості туру є основою проведення певної цінової політики на ринку туристичних послуг.

Тур, призначений для зовнішнього ринку (зарубіжний тур), є продуктом зовнішньоекономічної торгівлі в даній галузі сфери послуг. При його розробці основні акценти спрямовуються на ретельний добір партнерів, оцінку їх пропозиції, тобто на організаційні заходи.

Особливості міжнародної торгівлі враховуються й при обрахунку вартості міжнародного тура, який, крім зазначених складових, містить елементи, обумовлені міждержавними угодами. До обов'язкових складових міжнародного тура входить страхування (медичне, від нещасних випадків та інші залежно від виду туризму) та візова підтримка.

Калькуляція або розрахунок вартості туру - виробляється підсумовуванням собiвартостi кожної окремої послуги й нормативно закладеного відсотка прибутку (табл. 2).

Таблиця 2. Розрахунок вартості туру "Чарівна Угорщина для Вас!"

Інформаційний супровід туру

Iнформацiйний супровід туру втілюється в підготовці спеціальної технологічної документації, що покликана повністю описати сам тур, процеси його виробництва й послуги, що надаються туристам. Це необхідно для чіткої, оперативної й гнучкої роботи спiвробiтникiв фірми, а також для можливості постійного контролю за змістом туру, його виконанням i для роботи над його вдосконалюванням.

Тури і їхня технологічна документація повинні вiдповiдати нормативним вимогам, спрямованим на захист прав споживачів. Вони контролюються в процесі проведення сертифікації туристської продукції.

Інформаційний супровід для кожного туру обов'язково включає:

    1. Технологічна карта туристської подорожі за маршрутом - це документ, наочно й лаконічно дає вci необхiднi для роботи відомості й дані по туру. У ряді випадків, залежно вiд специфiки маршруту й обслуговування, деякі пункти можуть бути вiдсутнi. 2. Графiк завантаження туристського підприємства групами туристiв на певний час - відображує реальне завантаження туристських пiдприємств по маршрутi, i дозволяете вiдслiдковувати й контролювати (табл. 3).

Таблиця 3. Графік завантаженості туристського підприємства "Smile)" групами туристів у травні - вepecнi 2008р.

    3. Iнформацiйний листок до путiвки туристської подорожi - містить роздiли обов'язкової й додаткової iнформацiї з маршруту, призначеної для туристiв, є невiд'ємним додатком до туристської путiвки або ваучера. 4. Ваучер - документ, що пiдтверджуе статус особи або групи осiб як туристiв, i гарантуюче надання туристовi (групi) вcix оплачених послуг. Biн призначений для надання його постачальникам туристських послуг i для внутрiшнього облiку у звiтностi туроператора й виконується у формi стандартного бланка, завiреного печаткою й підписом керівництва туристського пiдприємства. 5. Аркуш бронювання - це конкретне замовлення туриста або особи, уповноваженого представляти групу туристiв, туроператору на формування туристського продукту. Оформляється в писемній формi як угода, що має характер попереднього договору. 6. Бланки договорiв iз клiєнтами - турагентами на придбання тура - складаеться згiдно ЗУ "Про основи туристської дiяльностi" на базi типовогодоговору про купiвлю - продажу. 7. Договори з партнерами - постачальниками послуг (готелями, транспортними компанiями, екскурсiйними бюро й т. д.). 8. Калькуляція або розрахунок вартості туру - виробляється підсумовуванням собiвартостi кожної окремої послуги й нормативно закладеного відсотка прибутку. 9. Опис маршруту - складається для зручностi роботи менеджерiв або супервайзерiв за маршрутом, гiдiв, а також для додатка до договору з турагентом для включення до тексту iнформацiйного листка до путiвки. 10. Графiк руху за маршрутом - складається в табличнiй формi iз вказiвкою дат i часу прибуття й вiдправлення по кожному пунктi маршруту. 11. Карта-схема маршруту - складається для лiнiйних i кільцевих маршрутiв з метою наочностi шляхів. 12. Текст дорожньої iнформацiї (для автобусних тypiв). 13. Опис технологiчних особливостей тура - це пам'ятка про строки подачi заявок на транспорт, квитки, eкcкypciї, бронювання мiсць у готелях, харчування, а також нагадування про строки й правила оформлення вiз страховок і т. п. 14. Тексти пам'яток для туристiв - складаються в особливих, необхiдних випадках, наприклад при органiзацiї спецiалiзованих тypiв (пригодницьких, спортивних) або у випадку напрямку туристiв в ендемiчнi країни. 15. Довiдковi матерiали по маршрутi - це рiзнi довiдники й буклети, розклад руху транспорту, роботи музеїв, адреси готелiв, шляхи проїзду до них i iншi матерiали, що висвiтлюють особливостi тура. 16. Варiанти рекламних проспектiв i буклетiв призначею для туристiв з метою їхнього ознайомлення, iнформування й реклами можливостей туроператора по подорожах. 17. Прайс-листи - це iнформацiя про цiни на рiзнi туристськi послуги. Можуть мати форму листiвок, буклетiв i каталогiв (розгорнута цiнова пропозицiя).

Маршрутно-транспортний автобусний тур, крім зазначеної документації, містить маршрутний лист (паспорт автобусного тура), в якому зазначається як схема маршрута та технологія обслуговування, так і технічні характеристики автобуса, кілометраж та стан автошляхів, певні обмеження та заборони на рух автотранспорту, придорожні пункти відпочинку та харчування, санітарні стоянки тощо, а також тексти дорожньої інформації.

При обслуговування конференцій, симпозіумів, ярмарок та інших масових заходів як національного, так і міжнародного значення, до зазначеної вище документації додаються списки учасників, завірені туристичними фірмами-партнерами.

До розроблено туру додаються інформаційно-довідкові матеріали: пам'ятки для туристів, в яких відображена специфіка даної подорожі, наприклад, стосовно спеціального туристичного спорядження для спортивних чи екстремальних турів або умов дотримання проти епідеміологічних та карантинних вимог тощо; довідкові та рекламні матеріали по туру (наприклад, буклет чи проспект або кольорова туристична картосхема, що містять інформацію про країну тимчасового перебування - її природно-географічні особливості, історію та культуру, відомості про основні історико-культурні пам'ятки та інше).

Технологiчна документацiя комплектується в "папку тура" або "папку маршруту" для забезпечення безперебiйної роботи туроператора на данiй дiлянцi й дотримання принципу "гнучкостi" туристського продукту, щоб кожний працiвник фiрми змiг з легкiстю й квалiфiковано замінити вiдсутнього за якимись причинами менеджера напрямку.

Похожие статьи




Калькуляція туру - Розвиток туризму в Угорщині

Предыдущая | Следующая