Вікові особливості прояву координаційних здібностей - Розвиток координаційних здібностей у спортсменів в акробатичному рок-н-роллі

Координаційні здібності, які характеризуються точністю управління силовими, просторовими і часовими параметрами і забезпечуються складною взаємодією центральних і периферичних ланок моторики на основі зворотної афферентації (передача імпульсів від робочих центрів до нервових), мають виражені вікові особливості [16].

Так, діти 4-6 років мають низький рівень розвитку координації, нестабільну координацію симетричних рухів. Рухові навички формуються у них на основі надлишку орієнтовних, зайвих рухових реакцій, а здатність до диференціювання зусиль - низька [15].

У віці 7-8 років рухові координації характеризуються нестійкістю швидкісних параметрів і ритмічності.

У період від 11 до 13-14 років збільшується точність диференціювання м'язових зусиль, покращується здатність до відтворення заданого темпу рухів. Підлітки 13-14 років відрізняються високою здатністю до засвоєння складних рухових координації, що обумовлено завершенням формування функціональної сенсомоторної системи, досягненням максимального рівня у взаємодії усіх систем аналізаторів і завершенням формування основних механізмів довільних рухів.

У віці 14-15 років спостерігається деяке зниження просторового аналізу і координації рухів. В період 16-17 років триває вдосконалення рухових координацій до рівня дорослих, а диференціювання м'язових зусиль досягає оптимального рівня.

Похожие статьи




Вікові особливості прояву координаційних здібностей - Розвиток координаційних здібностей у спортсменів в акробатичному рок-н-роллі

Предыдущая | Следующая