Дослідження організаційної структури управління ГК "Спартак" - Управління і розвиток підприємств готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ГК "Спартак" м. Маріуполя)

Для ефективної роботи будь-якого підприємства необхідна ефективна організаційна структура управління. Загальний метод подання структури - це організаційна схема, тобто схема взаємин підрозділів. Вона показує розташування кожної служби і посади в загальній організації підприємства та ілюструє розподіл повноважень і обов'язків.

Згідно класичній теорії організації, структура організації повинна бути розроблено зверху вниз. Необхідним кроком є визначення основних функціональних підрозділів та їх взаємозв'язок. Таким чином, було виділено блок функціональних відділів, які відповідають найважливішим напрямкам діяльності готельного комплексу "Спартак".

Булу сформована, що готельному комплексу відповідає продуктовий тип організаційної структури управління. Продуктовий тип передбачає створення у структурі готелю відносно самостійних господарських ланок, орієнтованих на виробництво окремих послуг, окремий ринок або категорію споживачів. У такій організації управління лінійні структурні підрозділи мають свої підрозділи (служби, бригади, зміни), виробництва, збуту, планування та ін. У підпорядкуванні адміністрації готелю перебувають служби (відділи, підрозділи), які координують загальні для закладу питання функціонування [10].

Наочно організаційна структура управління ГК "Спартак" представлена на рис. (Додаток Б).

На основі аналізу ГК "Спартак", проведеного у пункті 2.1 роботи, можна виділити характерні риси цієї організації, що підтверджує її приналежність до продуктового типу організаційної структури управління.

Перед ГК "Спартак" стоять завдання різного рівня ? стратегічні, тактичні, оперативні. Отже, їх повинні вирішувати менеджери різних рівнів.

Ієрархія управління для подібної організації є достатньо розгалуженою, її ієрархічність відзначається принципом побудови структури організації - визначенням основних лінійних та функціональних підрозділів, та ліній влади. При дослідженні ієрархії влади, було встановлено, що в даній організації існує три рівні управління, які будуть розглянуті нижче.

Розглянемо рівні управління в ГК "Спартак":

    * Верхній рівень (Генеральний директор, функціональні відділи). Вони визначають напрям функціонування і розвитку організації в цілому або її великих складових, приймають ключові рішення щодо поточних справ і майбутнього організації (повноваження для планування діяльності підприємства, розробка та запуск нових послуг, наймання додаткових робочих і т. п.; від них залежать цілі фірми і способи їх досягнення). Генеральний директор, як вища ланка структури управління, може впливати на діяльність всього комплексу через функціональні підрозділи, або безпосередньо віддавати розпорядження лінійним підрозділам. Функціональні підрозділи в свою чергу виконують покладені на них функціональні повноваження. * Середній рівень (Директор обслуговування у готелі, директор ресторанного комплексу, директор спортивно-розважальних закладів, директор додаткових служб). Вони повинні організовувати роботу так, щоб цілі підприємства були досягнуті.

В основному, це рішення тактичних завдань, які були поставлені верхнім рівнем управління, можуть, однак вирішуватися і елементи стратегічних завдань. Управляючі цього рівня відповідають за продуктивність і ефективність контрольованих ними підрозділів. Вони здійснюють поточне планування, приймають повсякденні рішення, що забезпечують рентабельність виробничих операцій, та керують підлеглими.

* Нижній рівень (Складові підрозділів). Робота їх пов'язана з вирішенням переважно оперативних, тактичних задач. Вона характеризується різноманітністю виконуваних дій, частими переходами від однієї задачі до іншої, коротким тимчасовим періодом реалізації прийнятих установок, постійним спілкуванням з безпосередніми працівниками.

Дослідивши організаційну структуру управління ГК "Спартак" можна виділити властиві їй переваги та недоліки (табл. 2.2).

Таблиця 2.2 Переваги та недоліки продуктової організаційної структури управління

Переваги

Недоліки

    1. Створення логічних і дієвих засобів децентралізації влади; 2. Чітка система підзвітності менеджерів підрозділів за прибутки (збитки); 3. Здатність швидко реагувати на зміну умов конкуренції, технології, попиту; 4. Покращення координації функцій підрозділів.
    1. Збільшуються витрати на утримання персоналу; 2. Проблема встановлення оптимального рівня децентралізації; 3. Автономія підрозділів може блокувати досягнення вигод стратегічного поєднання; 4. Випадки надмірної конкуренції між підрозділами за ресурси та увагу готельного комплексу.

Таким чином, після аналізу функціонування ГК "Спартак" було визначено та доречно стверджувати, що організаційна структура відповідає усім характерним рисам продуктового типу організаційної структури управління. Така структура дозволяє в повну міру врахувати особливості управління кожного підрозділу. Відносна децентралізація в управлінні забезпечує високу гнучкість у стратегії кожного господарського підрозділу підприємства, та дає можливість керівнику готельного комплексу зосереджуватись на загальній стратегії функціонування підприємства. Така організаційна структура дає змогу швидко реагувати на зміни зовнішньої середи як в цілому комплексу, так і його підрозділам окремо.

Похожие статьи




Дослідження організаційної структури управління ГК "Спартак" - Управління і розвиток підприємств готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ГК "Спартак" м. Маріуполя)

Предыдущая | Следующая