ТЕОРЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ КООРДИНАЦІЙНИХ ЗДІБНОСТЕЙ ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ В АКРОБАТИЧНОМУ РОК-Н-РОЛІ, Характеристика акробатичного рок-н-ролу, як виду спорту - Розвиток координаційних здібностей у спортсменів в акробатичному рок-н-роллі

Характеристика акробатичного рок-н-ролу, як виду спорту

Акробатичний рок-н-ролл - є видом спорту для якого характерна активна рухова діяльність спортсмена з межевим проявом фізичних та психічних якостей. Відносится до групи складнокоординаційних видів рухової діяльності, оскільки його змістом є взаємодія партнерів, оформлене у рухову композицію із музичним супроводом - згідно з правил змагань.

Увесь розвиток акробатичного рок-н-роллу, як виду спорту, з моменту виникнення у Європі на початку 70 х років 20 століття - до сьогодення підкорюеться єдиній формулі: рок-н-ролл - це танець з елементами акробатики.

Акробатичний рок-н-ролл по кількості учасників змагань та особливостей взаємодій відносится до парного виду спорту, де результат змагання залежить від можливостей обох партнерів та узгодженності - синхронності дій в парі.

Різноманіття форм рухів в акробатиному рок-н-роллі, варіативність вихідних положень, різний характер зусиль, що прикладаються при виконанні акробатичних зв'язок потребують розвитку у спортсменів різних по характеру рухових якостей [3].

Змагання проводяться серед спортивних пар, що складаються з партнера чоловічої статі і партнерки жіночої статі. Результат виступу зараховується окремо кожній парі. Міжнародні правила визначають три вікові категорії: дорослі, юніори і юнаки. [2].

Для дорослих міжнародними правилами визначені два класи складності :

Main - class, що передбачає виконання акробатики вищої категорії складності, включаючи польотні сальтові елементи.

B - class, в якому дозволяється виконання сальтових елементів тільки у контакті з партнером, а політ розглядається лише як спосіб заходу на трюк [32].

У обох цих класах передбачається виконання двох програм змагань : акробатичної і програми техніки ніг, яка не включає акробатики, але виконується під швидшу музику.

Для юніорів і юнаків міжнародними правилами класифікації не передбачено. У програмі юніорів (juniors) передбачено виконання лише простих акробатичних і напівакробатичних елементів, причому оцінюються вони як танцювальні фігури. У юнаків (youth) виконання акробатики взагалі не передбачене [20].

Ще існує категорія діти та дебютанти. Це наймолодші учасники змагань. У програмі тільки танцювальні рухи.

Групові змагання (команди " Формейшн")

Змагання проводяться між командами " Формейшн", учасники яких виконують одночасно одну загальну програму, що включає пересування. Результат зараховується команді в цілому.

Програма команди " Формейшн" триває близько 3 хвилин. Змагання проводяться для команд, що складаються тільки з дівчат або жінок, і для команд, що складаються з пар юніорів або дорослих.

У категоріях "Формейшн дівчини" і "Формейшн-мікст юніори і юніори" заборонені акробатичні елементи. Їх програми складаються тільки з хореографічних елементів і перестроювань.

А категорія "Формейшн-мікст чоловіка і жінки" (Master formation) є елітним в акробатичному рок-н-ролі. У цій видовищній програмі виконуються найскладніші польотні акробатичні трюки.

Окрім змагань, існують також групові шоу-категорії. По категорії "Формейшн-микст - ДУО" (Duo rock show), що є спільним виступом двох пар з акробатикою без обмеження складності, в деяких країнах проводяться змагання, але на міжнародному рівні такі виступи відбуваються тільки на показових.

В таблиці 1.1 наведено темп музичного супроводу та тривалість змагальної програми у всіх категоріях змагань [25].

Таблиця 1.1

Категорія

Програма

Темп музичного супроводу

Тривалість програми

Дебютанти

Танцювальна

46-48

0'55"-1'05"

Діти

Танцювальна

46-48

0'55"-1'05"

Юнаки

Танцювальна

47-49

1'30"-1'45"

Юніори

Танцювальна з елементами напівакробатики

47-49

1'30"-1'45"

В - клас

"Техніка ніг"

"Акробатика"

    50-52 48-50
    1'00"-1'15" 1'30"-1'45"

Main - клас

"Техніка ніг"

"Акробатика"

    50-52 48-50
    1'00"-1'15" 1'30"-1'45"

Формейшн

Тануювальна

48-50

2'45"-3'00"

Формейшн-мікст

Танцювальна з елементами акробатики

47-49

2'45"-3'00"

Формейшн-микст - ДУО

Танцювальна з елементами акробатики

48-50

2'00"-2'30"

Зміст рухової діяльності спортсмена в акробатиному рок-н-роллі потребує різносторонньої підготовленності та широкого спектру спеціальниї якостей:

    1) базова підготовка, яка полягає у володінні основами танцювальної техніки та парної темпової акробатики; 2) хореографічна підготовка, яка забеспечує пластічність та виразність рухів; 3) можливість взаємодії с партнером, синхронність, або взаємозв'язок виконання рухових дій базового характеру та конкретно композиціонних змагальних дій; 4) фізична підготовка, основу якої складає високорозвинені швидкісно - силові якості та спеціальна витривалість партнера та партнерки, гнучкість та вестибулярна треннованість партнерки; 5) музично - ритмічні здібності, що включають диференціювання тональності, темпів і ритмів, виконання відповідно до цих диференціювань відповідних рухових дій і їх поєднань різної структурної складності; 6) точність типових рухових дій і здатність коригувати їх по ходу виконання цілісної композиції; 7) почуття партнера і наявність того, хто веде і веденого.( партнер - веде, партнерка - ведена ) [33].

Таким чином специфіку акробатичного рок-н-роллу визначають такі характеристики:

    1) високо - темпові дії кожного партнера, які виконуються у різних зв'язках у темпі від 46 до 52 тактів на хвилину; 2) заданий темп рухів пов'язаний зі стилем "рок-н-ролл" 3) тривалість виконання танцювальної композиціі до 3х хвилин

Похожие статьи




ТЕОРЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ КООРДИНАЦІЙНИХ ЗДІБНОСТЕЙ ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ В АКРОБАТИЧНОМУ РОК-Н-РОЛІ, Характеристика акробатичного рок-н-ролу, як виду спорту - Розвиток координаційних здібностей у спортсменів в акробатичному рок-н-роллі

Предыдущая | Следующая