Форми координаційних здібностей - Розвиток координаційних здібностей у спортсменів в акробатичному рок-н-роллі

1. Здатність до реагування (слухова і зорова) [24]. Здатність до реагування удосконалюється методом вправ в найрізноманітніших рухах. Найбільш ефективним в цьому віці є повторне реагування на сигнали, що несподівано з'являються, або на зміну навколишньої ситуації. Цей метод досить скоро дає помітний позитивний результат [12]. Введення елементу змагань і ігровий метод дозволяє створити високий емоційний фон і спонукає дітей робити завдання швидше і точніше.

Для виховання здатності до реагування слід застосовувати [11]:

    А) вільний біг, додатковий завданнями, на раптові зупинки, відновлення і зміну пересувань, виконання поворотів, подолання перешкоді (ліній і невисоких предметів); Б) біг з ускладнених стартових положень (лежачи на спині, на животі стоячи спиною до напряму руху, стоячи на одному або двох колінах, з присіду і тому подібне); В) інтенсивність руху, її зміни : ходьба звичайна - біг швидкий, біг повільний - біг прискорений;

При виконанні усіх перелічених вище вправ поступово ускладнюються умови, в яких виконується завдання [13]. Воно виражається у збільшенні швидкості реагування, у змозі реагувати на несподівану різну гучність несподіваних сигналів, у збільшенні складності виконання рухів і підвищення вимог до точності.

2. Здатність до рівноваги.

Вона може бути статичною і динамічною. В цьому відношенні корисні вправи, пов'язані з обертанням в різних площинах голови, кінцівок, тулуба. До них відносяться оберти, перекиди, перевороти, або комбінації вправ.

Чинником, який впливає на стійкість рівноваги в умовах опори, відносяться: положення загального центру тяжіння по відношенню до площини опори; швидкість руху тіла, його рівномірність і інші [14].

Для вдосконалення здатності до статичної рівноваги [1] необхідно використати наступні методичні прийоми: подовження часу збереження пози, тимчасове виключення зорового самоконтролю, зменшення площі опори, включення попередніх і супутніх рухів, введення протидій.

Основою вдосконалення здатності до динамічної рівноваги є адаптація до різних зовнішніх умов. До важливих засобів виховання динамічної рівноваги відноситься рухливі і спортивні ігри, в яких різко міняється напрям руху.

3. Здатність до диференціювання.

При вихованні здатності диференціювати слід використати такі методичні прийоми, як включення зорового аналізатора, завдання на точність, " зближувані" і " контрастні" завдання.

При вихованні точності рухів використовується метод "контрастних" завдань : стрибки на максимальну довжину, рівну половині максимального результату, кидки з ближніх дистанцій і далеких і тому подібне [38]. Вказані прийоми набагато ефективніші, ніж багатократне повторення.

Похожие статьи




Форми координаційних здібностей - Розвиток координаційних здібностей у спортсменів в акробатичному рок-н-роллі

Предыдущая | Следующая