Поняття координаційні здібності - Розвиток координаційних здібностей у спортсменів в акробатичному рок-н-роллі

Координаційні здібності - це уміння людини найбільш досконало, швидко, доцільно, економно, точно вирішувати рухові завдання, при виникненні складних і несподіваних ситуацій [29]. Координаційні здібності пов'язані з можливостями управління рухами у просторі та часі. Людина не просто реагує на зовнішню ситуацію. Вона повинна враховувати можливу динаміку її зміни, здійснювати прогнозування майбутніх подій і у зв'язку з цим будувати відповідну програму дій, спрямовану на досягнення позитивного результату [28]. Відтворення просторових, силових і часових параметрів рухів проявляється в точності виконання рухових дій. Їх розвиток визначається вдосконаленням сенсорних (чутливих) механізмів регуляції рухів [19]. Точність просторових переміщень в різних суглобах (проста координація) прогресивно збільшується при використанні вправ на відтворення поз, параметри яких задаються заздалегідь [7].

Під рухово-координаційними здібностями розуміються здібності швидко, точно, доцільно, економно, тобто найбільш абсолютно, вирішувати рухові завдання (особливо складні і виникаючі несподівано) [22].

Поняттям координаційних здібностей вчені почали широко користуватися в останні 25 - 30 років для більш конкретної інтерпретації одного з рухових якостей - спритності. У переважній більшості підручників, навчальних посібників, монографій і статей до теперішнього часу можна прочитати, що спритність складають дві основні здібності: по-перше, здатність швидко опановувати новими руховими діями (здатність швидко навчатися) і, по-друге, здатність швидко і більш координовано перебудовувати рухову діяльність в умовах раптової зміни обстановки [18]. Останню здатність іноді розглядають як здатність до моторної адаптації, що виявляється у відносно стандартних і несподіваних, швидко змінюються ситуаціях. Однак, це не відповідало величезному числу фактів, які зустрічаються в практиці. Здатність швидко навчатися, відома ще з 20-х років, насправді виявилася досить специфічною. Інакше кажучи, з'ясувалося, що людина, швидше за інших навчається одним рухам (наприклад, акробатичним або гімнастичним), в інших випадках (скажімо, при освоєнні техніко-тактичних дій) може бути в числі останніх [6]. Саме тому, на сьогоднішній день координаційні здібності можна диференціювати на окремі види за особливостями виявлення, критеріям оцінки і факторам, їх обумовлюючими. координаційний спортсмен акробатичний

Таким чином, можна виділити наступні самостійні види координаційних здібностей:

    1. здатність до оцінки і регуляції динамічних і просторово-часових параметрів рухів; 2. здатність до збереження стійкості пози (рівновага); 3. відчуття ритму; 4. здатність до орієнтування в просторі; 5. координованість

Здатність до оцінки і регуляції динамічних і просторово-часових параметрів рухів зумовлюється точністю рухових відчуттів і сприйняттів, часто доповнюються слуховими і зоровими [5]. В основі методики вдосконалення повинен лежати підбір тренувальних засобів, які забезпечують підвищені вимоги до діяльності аналізаторів щодо точності динамічних і просторово-часових параметрів рухів (вправи з акцентом на точність їх виконання за параметрами часу, зусиль, темпу, простору). Здатність до збереження стійкості пози (рівновага) проявляється як в статичних, так і в динамічних умовах, за наявності опори або в безопорному положенні.

Прояв координаційних здібностей залежить від цілого ряду чинників, а саме [1]:

    1) здібності людини до точного аналізу рухів; 2) діяльність аналізаторів і особливо рухового; 3) складності рухового завдання; 4) рівні розвитку інших фізичних здібностей (швидкісні здібності, динамічна сила, гнучкість і так далі); 5) сміливості і рішучості; 6) віку; 7) загальній підготовленості та ін., спортсменів що займаються (тобто запасу різноманітних, переважно варіативних рухових умінь і навичок).

Похожие статьи




Поняття координаційні здібності - Розвиток координаційних здібностей у спортсменів в акробатичному рок-н-роллі

Предыдущая | Следующая