Будова ГРМ - Розрахунок та ремонт двигуна ВАЗ 2106

Розподільний механізм двигуна служить для регулювання процесів впуску горючої суміші в циліндри і випуску з них відпрацьованих газів відповідно до прийнятого для даного двигуна порядком роботи циліндрів (1-3-4-2), фазами газорозподілу і числом оборотів. У двигуні автомобіля ВАЗ-2106 застосований клапанний розподільний механізм з верхнім однорядним похилим розташуванням клапанів і верхнім розташуванням розподільного вала.

клапанний механізм двигуна

Рисунок 1.5 - Клапанний механізм двигуна.

1 - клапан; 2 - стопорне кільце; 3 - напрямна втулка; 4 - олієвідображувальний ковпачок; 5 опорна шайба зовнішньої пружини; 6 опорна шайба внутрішньої пружини; 7-внутрішня пружин; 8-зовнішня пружина; 9 - тарілка; 10 - сухар; 11 - важіль клапана; 12 - пружина важеля; 13 - регулювальний болт; 14 - контргайка; 15 - втулка регулювального болта; 16 - стопорна пластина пластини важеля

Механізм складається з ланцюгового приводу, розподільного валу з корпусом, важелів приводу клапанів, опорних регулювальних болтів, клапанів з пружинами і втулками і ряду інших деталей. Привід розподільного вала здійснюється дворядної ланцюгом з напівавтоматичним натягувачем і заспокоювачем.

Чавунна ведена зірочка розподільного вала провертається за допомогою ланцюга, яка отримує обертання від сталевої провідної зірочки, встановленої на шкарпетці колінчастого вала. Ланцюг одночасно приводить в обертання чавунну зірочку, закріплену на валу приводу масляного насоса, розподільника запалювання і бензонасоса. Для гасіння коливань ланцюга служить заспокоювач, нерухомо закріплений на торці двигуна.

ланцюговий привід розподільного вала

Рисунок 1.6 - Ланцюговий привід розподільного вала.

1 - зірочка приводу розподільного вала; 2 - ланцюг; 3 - заспокоювач ланцюга; 4 - зірочка привода масляного насоса; 5 - зірочка колінчастого вала; 6 - черевик натяжителя ланцюга; 7 черевик натяжителя; 8 - натягувач ланцюга

Компенсація люфтів, які можуть виникнути при витягуванні ланцюга, внаслідок їх зносу забезпечується черевиком, притискається до неї плунжером натяжителя.

Корпус натягача нерухомо закріплений в правій частині головки блоку Розподільчий вал двигуна - чавунний, литий.

Він встановлюється в спеціальному корпусі підшипників, встановленому на голівці циліндрів. У вала п'ять шийок, зовнішні діаметри яких послідовно зменшуються для полегшення установки вала в корпус. Від осьових переміщень вал утримується затятим фланцем, поміщеним в проточці передньої опорної шийки валу. Зовнішня поверхня вала фосфартірована. Уздовж осі вала зроблено наскрізний отвір, яке служить для розподілу масла до шийок і кулачкам. Основні розміри розподільного вала і корпуса підшипників наведені в додатку.

Важелі клапанів служать для приводу клапанів і регулювання зазору клапанного механізму. При обертанні розподільного валу його кулачок набігає на важіль, змушує його повернутися близько сферичної опори головки блоку. Опускаючись, важіль натискає на клапан і відкриває його. Шпилькова пружина призначена для створення постійного натягу в точці дотику кулачка з клапаном Регулювальні болти виготовлені зі сталі. Зміна зазорів між кулачками і важелями проводиться обертанням болтів. Фіксація болтів здійснюється гайками. Впускні і випускні клапани розташовані в голівці блоку в один ряд. Впускний клапан виготовлений зі спеціальної сталі, а випускний складається з двох частин, які з'єднані стикового зварюванням. Обидва клапана азотированного, а торці їх стрижнів загартовані. У верхній частині стрижнів є канавки для сухарів. Стрижні клапанів переміщаються в чавунних напрямних втулках, запресованих в голівку блоку циліндрів. На зовнішній частині втулок прорізана кільцева канавка, в яку встановлюють стопорне кільце. Від потрапляння в неї надлишку масла через зазор між стержнем клапана і отвором втулки трапляться масловідбиваючі ковпачки, що надягають на верхню частину втулки і охоплюють стрижень клапана. Ковпачки виготовлені зі спеціальної термостійкої гуми. Кожен клапан забезпечений двома пружинами, що спираються своїми торцями знизу на сталеві опорні шайби. А зверху на сталеву опорну тарілку, яка на стрижні клапана утримується сталевими сухарями.

Якщо з'являються характерні хлопки з карбюратора або з глушника - значить, зазор у клапанів надто маленький і його також необхідно відрегулювати. Така несправність є причиною нещільного прилягання клапанів до своїх сідел, в результаті чого знижується компресія в циліндрах і двигун втрачає потужність.

Висновок:

У розділі №1 було розглянуто загальна будова, принцип дії, особливости конструкції КШМ і ГРМ двигуна легкового автомобіля сімейства ВАЗ.

Похожие статьи




Будова ГРМ - Розрахунок та ремонт двигуна ВАЗ 2106

Предыдущая | Следующая