Закономірності розвитку підприємств готельного бізнесу - Управління і розвиток підприємств готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ГК "Спартак" м. Маріуполя)

Розвиток готельного бізнесу в Україні почався після проголошення незалежності 24-го серпня 1991 року. Початок цього періоду охарактеризувався рядом проблем. Через припинення належного фінансування припиняється і готельне будівництво. Після розвалу СРСР і його монопольних структур виникають проблеми управління готельною базою. Втрачає силу нормативна база діяльності готелів [6].

З початку 1990-х pp. спостерігалася тенденція зменшення готельної бази. Якщо в 1993 році в Україні було 1654 готелі на 157370 місць, то в 1994 році - це вже 1466 на 140013 місць. Ця тенденція тривала до початку 2005року. Зменшення кількості готелів відбувалося внаслідок їх ліквідації, продажу фізичним особам або перепрофілювання під житло.

Якісний рівень вітчизняних готелів залишався великою проблемою. Певною мірою поліпшити його дозволило впровадження державної сертифікації готельних послуг, яка з жовтня 1999 стала обов'язковою для готелів України.

На жаль, готельна база країни використовувалась недостатньо ефективно, про що свідчить коефіцієнт її завантаженості. Низький показник використання готелів пояснюється їх низькими стандартами, значним зносом основних фондів, невідповідність вимогам і сучасним тенденціям світового готельного господарства. Тому основними напрямами створення готельного господарства в Україні стали реконструкція і модернізація існуючої бази та будівництво нових готелів переважно за рахунок залучення інвестицій, а також за рахунок власників.

Починаючи з 2005 p. простежується збільшення кількості готелів в Україні. У 2005 р. функціонувало 1232 готельних підприємства місткістю на 106 тис. місць. Але ця тенденція мала нерівномірний характер в регіонах. Так, кількість готелів збільшувалась швидше в обласних та курортних містах, що пов'язано з високим рівнем їх індустріального розвитку, наявністю туристичних і курортних ресурсів.

Певним стимулом для будівництва готелів та поліпшення їх якості є великі міжнародні заходи, що відбулися в України. Особливу роль зіграло будівництво та модернізація готельних закладів до проведення в Україні міжнародних футбольних змагань "Євро 2012".

Аналізуючи динаміку кількості готелів та аналогічних засобів розміщення в Україні за 1995-2014 роки (рис. 1.1), можна побачити тенденцію до зменшення їх числа з 1995 по 2004 рік.

кількості готелів та аналогічних засобів розміщення в україні за 1995-2014 роки (за даними держкомстату) [8]

Рис.1.1.Динаміка кількості готелів та аналогічних засобів розміщення в Україні за 1995-2014 роки (за даними Держкомстату) [8].

Причиною тому могла бути складна загальноекономічна ситуація в країні на межі XXI століття і відповідно низький рівень туристичної мобільності та ділової активності населення. Зростання кількості готелів спостерігається з 2005 року. Цей період був часом економічного зростання, поліпшення добробуту населення і виходу з затяжної рецесії попередніх років. Не вплинув на розвиток готельного бізнесу України та світова криза, що почалася в 2008 році. Позитивна тенденція могла бути пов'язана з очікуваннями 2012 року, а саме ? чемпіонату "Євро 2012".

Тому, незважаючи на кризові явища в економіці, готельний сектор розвивався, знаючи, що в 2012 році буде спостерігатися значний дефіцит на койко-місця. Ще один доказ позитивних очікувань готельєрів ? різкий, майже двократне зростання чисельності класифікованих засобів розміщення в 2011 році.

Розвиток готельного бізнесу України характеризувався адаптацією до сформованого ринкового середовища, вирішенням назрілих проблем підвищення ефективності та конкурентоспроможності ринку готельних послуг, який почав поступово підтягуватися до світових стандартів.

Інфраструктура закладів розміщення не завжди відповідає міжнародним нормам. Але в останні роки спостерігається якісна зміна обслуговування: оновлення матеріально-технічної бази та її модернізація, освоєння сучасних засобів зв'язку й інформаційних комунікацій, покращення ефективності та надійності системи захисту, які становлять передумову високого рівня якості послуг.

Таким чином, сучасний розвиток готельного бізнесу в Україні характеризується високою мірою фрагментації, пов'язаної з появою великої різноманітності концепцій готельного продукту; широким діапазоном конкурентних стратегій залучення і утримання клієнтів для формування стійкої основи повторних продажів; зростаючим значенням інформаційних технологій в готельному бізнесі.

Похожие статьи




Закономірності розвитку підприємств готельного бізнесу - Управління і розвиток підприємств готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ГК "Спартак" м. Маріуполя)

Предыдущая | Следующая