Сучасні проблеми організації СПА-центру - Еволюція готельного бізнесу в Україні

По-перше, необхідна площа. Відразу варто сказати, що кількість виділеної площі є найпершою передумовою для визначення бізнес - моделі spa, складу функціональних зон, кількості процедурних кабінетів, асортименту послуг, необхідного обсягу інвестицій, а також техніко-економічних показників, серед яких найважливішими є термін окупності інвестицій та рентабельність. Тож можна зробити висновок, що площі під spa забагато не буває.

Усі сучасні spa при готелях, розташованих у місті, орієнтовані на два клієнтських потоки - відвідувачів, які проживають у готелі, та клієнтів із міста. Розглянемо особливості обох типів. Клієнти, які проживають в готелі, як правило, перебувають у ньому протягом 1-3 днів і є споживачами, у першу чергу, послуг салону краси, фітнес-зони, а також деяких косметологічних і spa-експрес-доглядів. Якщо spa недозавантажене клієнтами з готелю, завжди є можливість залучення клієнтів ззовні.

Для "стороннього" клієнта таке spa буде привабливим у першу чергу внаслідок різноманітного асортименту послуг, характерних для підприємств day spa, у яких окремі процедури об'єднані в тематичні пакети та спрямовані як на вирішення певних проблем (зниження ваги, корекція фігури, очищення тощо), так і на релаксацію (антистрес-програми й розважальний відпочинок).

Такий підхід, коли spa орієнтоване на два клієнтських потоки, дозволяє говорити про високий ступінь завантаження, стабільний доход і досить прогнозовані терміни окупності.

Перш ніж почати оснащення СПА-центру СПА-обладнанням, необхідно розробити концепцію підприємства відповідно до якої визначити функціональні зони і розмістити в масштабі на папері необхідне технологічне обладнання. Припустимо, ми визначилися, що відповідно до нашої концепції ми формуємо в СПА-центрі відділення пелоїдів, талассо і парафінотерапії. Скажу відразу, назва прийшла з фізіотерапевтичного розділу медицини і в нашому міському СПА центрі або салоні зі СПА зоною таке відділення частіше за все буде називатися по головній послугу - "кабінет або зона обгортань і аплікацій або таласотерапії" [6. c.19]. У санаторіях і курортних СПА назва буде відповідати заголовку статті.

"В здоровому тілі - здоровий дух" - так кількома словами можна охарактеризувати суть філософії СПА [9]. Адже головне, чого прагне досягти СПА-вплив, - це гармонія здорового тіла, здорових думок і гарного настрою.

На сьогоднішній момент СПА - це складний комплекс процедур, пов'язаний логікою досягнення певного результату, що розробляється індивідуально для кожного клієнта і включає в себе різні методики оздоровлення. Водоростеві обгортання поєднуються з душем Шарко, апаратний масаж - з рефлексотерапією, китайським масажем шиатцу або стоун-терапією, лікування світлом - з розслаблюючими ваннами і т. п. Все це досягається використанням спеціального СПА обладнання. Підсилюють ефект і новітні наукові розробки, і перевірені часом технології. Причому часто потрібно максимально ефективний результат в найкоротші терміни.

Похожие статьи




Сучасні проблеми організації СПА-центру - Еволюція готельного бізнесу в Україні

Предыдущая | Следующая