Функціональні вимоги до курортних підприємств готельного господарства - Організація обслуговування туристів у готельних підприємствах різних типів

Приміщення в курортній місцевості зі значними лікувальними ресурсами: бальнеологічними, кліматичними, грязелікувальними типу;

Наявність умов для організації профілактичного та дієтичного харчування;

У структурі підприємства обов'язково повинні бути передбачені для надання медичних послуг лікувально-профілактичного характеру, заняття спортом, активного відпочинку тощо;

Наявність умов для організації лікувального сну на повітрі в межах номера, а також в аераріях і соляріях, на лікувальних пляжах;

Наявність торгової мережі.

Внутрішнє обладнання номерів курортних готельних підприємств характеризується облаштуванням спального місця не тільки в номері, але і у великих за розміром лоджіях, на балконах, терасах. У зв'язку з тривалим терміном проживанням (до одного місяця) у номерах передбачаються збільшені за розміром шафи для збереження одягу та білизни.

Курортні готельні підприємства можуть функціонувати цілорічно або сезонно. Готельні підприємства, що працюють цілорічно, мають більш високий рівень комфортності та широкий перелік додаткових послуг, розширений склад приміщень для проведення дозвілля (вітальні, клуби, кегельбани), майданчики для відпочинку та спорту, розвинену мережу підприємств ресторанного господарства.

Найважливіші питання щодо функціонування курортних готельних підприємств обумовлені сезонністю попиту, що значною мірою позначається на завантаженні їхньої матеріальної бази. Тривалість періоду може варіюватися в межах від 90 до 180 днів, що часто залежить від кліматичних і ряду інших факторів. З метою вирівнювання завантаження в період міжсезоння курортні готельні підприємства прагнуть до завоювання нових сегментів ринків туристичних послуг, зокрема, сегмента ділового туризму.

Сезонність попиту на готельні послуги потребує вирішення ряду інших питань:

    * наймання і збереження постійного складу кваліфікованого персоналу; * забезпечення збереження і підтримки будівель та устаткування в належному стані в несезонний період.

Туристичні готельні підприємства. Сутність концепції туристичного готельного підприємства полягає в оптимальному задоволенні потреб туристів і екскурсантів, тобто ці підприємства призначені для туристів, які прагнуть активного відпочинку.

Туристичне підприємство готельного господарства, як правило, розташовують на туристичних маршрутах. Комплекс послуг, що пропонує туристичне підприємство, формується відповідно до програми

Маршруту та заздалегідь визначається ваучером або путівкою; для організації обслуговування в структурі туристичного готелю передбачений бюро подорожей і екскурсій.

У закордонній практиці в групі туристичних готельних підприємств найбільш поширені готельні підприємства спортивного призначення, що надають туристам широкі можливості для заняття різними спорту.

Основні функціональні вимоги до організації туристичних готельних підприємств:

    -наявність приміщень для роботи турагенцій; -можливість номерного фонду змінювати свою місткість за рахунок "номерів-дубль"; -організація приміщень для відпочинку, ігор, розважального та культурного дозвілля; -наявність приміщень спортивно-оздоровчого призначення та озелененої території навколо готельного підприємства; -організація майданчиків для стоянки екскурсійних автобусів.

Туристично-екскурсійні підприємства розраховані на туристів, найчастіше подорожують автобусами. Ці готельні підприємства призначені для короткочасного відпочинку, з терміном перебування доби та для перебування понад три доби. Пасивний спосіб пересування, значна кількість інформації і вражень на туристичних маршрутах зумовлює у туристів потребу у відпочинку розважального характеру, без перевантажень психологічно-інформаційного характеру. Туристично-екскурсійні підприємства готельного господарства нараховані на короткочасне перебування туристів і мають низку характерних особливостей. їх розміщують здебільшого поблизу (в радіусі 3 км) об'єктів туристичної привабливості, в центральних частинах їм непритаманна обов'язкова наявність власної озелененої території для відпочинку та спортивних занять. В окремих випадках замінити внутрішній простір, наприклад зимовий сад та ін. Для цього типу готельних підприємств не є характерними приміщення для відпочинку, ігор, розваг тощо. Це пов'язано з тим, що потребу в цих приміщеннях задовольняє міська мережа діючих розважальних закладів.

Туристично-екскурсійні готельні підприємства, розраховані на перебування туристів понад три доби, мають деякі особливості в структурі приміщень, що обумовлено відповідними вимогами туристів. У таких випадках ці підприємства розміщують на територіях міст або сільських поселень, і тому це вимагає наявності озелененої ділянки з організованими майданчиками для відпочинку та спортивних занять. Передбачаються приміщення для відпочинку, ігор, розваг і закладів ресторанного господарства.

Туристично-спортивні готельні підприємства призначені для задоволення потреб туристів у туристично-спортивному обслуговуванні та відпочинку в різні пори року. Залежно від пори року передбачається спортивний туризм зимового та літнього сезонів. У зимовий сезон серед населення значно поширені лижні та гірськолижні маршрути. У літній сезон найбільш популярними є піші, гірсько-пішохідні, водні маршрути спортивного туризму.

Готельні підприємства для спортивного туризму та відпочинку мають ряд функціональних особливостей:

    * наявність приміщень туристично-спортивного обслуговування; * наявність приміщень і споруд, майданчиків спортивно-оздоровчого призначення; * наявність трас, пляжів, споруд, що відповідають вимогам *-' маршруту; * озеленена територія навколо підприємства.

Особливі функціональні вимоги висуваються до готельних підприємств, що надають послуги спортсменам, які займаються окремими видами спорту:

    - наявність приміщень для спортивно-тренувальних занять, проведення зборів; - наявність приміщення для тренерського складу; - забезпечення медичним обслуговуванням, профілактичним лікуванням, спортивно-оздоровчими заняттями у приміщеннях - підприємства і поза ним; - створення умов для торгівлі, ремонту та збереження спортивного інвентарю.

Готельні підприємства для спортсменів розміщують поблизу місцевостях (гірських, рівнинних та ін.) з відповідними тренувальними можливостями.

Спеціалізовані туристичні готельні підприємства здебільшого визначені для туристів, які використовують свій власний транспорт. Розміщують уздовж всього туристичного маршруту. До цієї групи інших підприємств також належать круїзні судна усіх видів екскурсійні теплоходи), пасажирські судна, а також розміщення у потягах і автобусах. Умовно до цієї групи можна віднести певний і водний транспорт, переобладнаний під засоби розміщення.

Готельні підприємства для масового туризму. Концепція підприємств готельного господарства для масового туризму полягають тому, що ці засоби розміщення призначені для задоволення туристичного ринку "масовий туризм". До них належать пенсіонати, будинки відпочинку, хостели, санаторії, сільські туристські комплекси.

Пансіонати призначені для тривалого відпочинку від 10 до 20 оздоровлення дорослих і батьків з дітьми. Відпочинок у пенсіонати регламентується розпорядком дня. Місткість пансіонатів - НКМООО місць. Для кращої організації відпочинку в структурі пенсіонату передбачають виділення житлових груп на 200-250 осіб. На розміщення контингенту відпочиваючих використовують спальні, 2 і 3 ліжко-місця та двокімнатні житлові номери на 4 і 5 ліжко. Харчування організовують в їдальнях, додатково передбачаються буфети, бари.

У пансіонатах, в яких до 50% загальної кількості відпочиваючих - інші, обов'язковим є наявність умов для організації дитячого відпочинку. Зокрема передбачаються ігрові майданчики для дітей, приміщення для роботи з дітьми, гральні автомати, бібліотека з читальним тощо. Пансіонати розраховані на широке коло відпочиваючих віку, статі, соціального статусу.

Будинки відпочинку - це оздоровчі заклади з регламентованим відпочинку. Як правило, харчування входить до вартості проживання. Будинки відпочинку розташовують у місцевостях з привабливими природно-кліматичними умовами. В основному, це склади розміщення відомчого підпорядкування.

Хостели широко використовують в організації молодіжного туризму. Житлові приміщення для тимчасового мешкання мають мінімальні зручності. У кімнатах, розрахованих на розміщення декількох туристів, часто використовують двоярусні ліжка. Ванна (душ), умивальник, туалетні кімнати загального користування передбачені на кожному поверсі.

Санаторії - це оздоровчо-лікувальні заклади з регламентованим режимом відпочинку для людей з різними видами захворювань. Харчування - дієтичне й обов'язково входить до вартості проживання. Санаторії розміщують у місцевостях із лікувальними та профілактичними властивостями. При санаторіях функціонує мережа лікувальних медичних закладів.

Сільські туристичні будинки розташовані в сільських будівлях, де місцеві сільські підприємці надають послуги туристам.

Характеристика вищезазначених типів готельних господарств не обмежується тільки цими підприємствами. З розвитком туристичного бізнесу, впровадженням нових технологій, видів обслуговування та у зв'язку зі змінами попиту туристів виникають нові типи готельних господарств.

За останні роки у світі широко використовують приватний житловий сектор для таких сегментів ринку туристичних послуг, як сімейний, паломницький та сільський туризм.

Похожие статьи




Функціональні вимоги до курортних підприємств готельного господарства - Організація обслуговування туристів у готельних підприємствах різних типів

Предыдущая | Следующая