Висновки - Управління і розвиток підприємств готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ГК "Спартак" м. Маріуполя)

У результаті проведеного дослідження автором розглянуто сутність та значення підприємств готельно-ресторанного бізнесу у національному економічному розвитку, закономірності розвитку підприємств готельного бізнесу в Україні та особливості управління діяльністю підприємств готельного бізнесу; проведено аналіз господарсько-економічної діяльності та досліджено організаційну структуру управління ГК "Спартак", проведено оцінку маркетинговою діяльністю готелю; визначено напрямки розвитку ГК "Спартак"; розроблено пропозиції щодо оптимізації системи управління підприємством та вдосконалення управління маркетинговою діяльністю готелю.

Підприємства готельно-ресторанного бізнесу займають важливе місце у національному економічному розвитку: вони відіграють провідну роль у формуванні привабливого іміджу країни, податок з прибутку підприємств є джерелом зростання ВВП, надходжень до бюджету та сприяє підвищенню суспільного виробництва і відповідно, зростання життєвого рівня населення.

Розвиток готельного бізнесу в Україні після проголошення незалежності охарактеризувався великою кількістю проблем: зменшення готельної бази, низький рівень якості послуг та коефіцієнт завантаженості. В 1999 р. впроваджується обов'язкова сертифікації готельних послуг. Починаючи з 2005 p. простежується збільшення кількості готелів. Особливу роль в будівництві готелів та поліпшенні їх якості зіграли великі міжнародні заходи, що відбулися в Україні.

Ефективність управління діяльністю підприємств готельного бізнесу залежить від правильності врахування особливостей управління, тому необхідно враховувати специфічність ведення цього бізнесу.

ГК "Спартак" веде ефективну економічну діяльність, яка підтверджується тенденціями росту товарообігу по продукції власного виробництва, прибутку, рентабельності за період з 2012 по 2014 рік.

Таким чином, організаційна структура відповідає усім характерним рисам продуктового типу організаційної структури управління. Така структура дозволяє враховувати особливості управління кожного підрозділу. Відносна децентралізація в управлінні забезпечує високу гнучкість у стратегії кожного господарського підрозділу підприємства, та дає можливість керівнику готельного комплексу зосереджуватись на загальній стратегії функціонування підприємства. Така організаційна структура дає змогу швидко реагувати на зміни зовнішньої середи як в цілому комплексу, так і його підрозділам окремо.

Готель "Спартак" відрізняється серед конкурентів найкращими результатами у сфері менеджменту, що створює додаткові перспективи. Побудовано оптимальний асортимент послуг, цінова політика направлена на стимулювання попиту та збільшення частки на ринку. Можна зробити висновок, що маркетингова діяльність готелю "Спартак" є ефективною.

Необхідною складовою діяльності готельного комплексу є постійний його розвиток.

Після дослідження структури управління були виявлені шляхи оптимізації за рахунок: створення нових посад, групування повноважень, підвищення кваліфікації персоналу, часткового спрощення та відокремлення окремих підрозділів.

Було запропоновано шляхи вдосконалення управління маркетинговою діяльністю, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності за рахунок оптимізації асортиментної політики, розробки та впровадження заходів стимулювання попиту, покращення збутової політики і створення привабливого іміджу готелю.

Похожие статьи




Висновки - Управління і розвиток підприємств готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ГК "Спартак" м. Маріуполя)

Предыдущая | Следующая