Оцінка управління маркетинговою діяльністю готелю - Управління і розвиток підприємств готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ГК "Спартак" м. Маріуполя)

Особливу роль у функціонуванні готелю займає маркетингова діяльність. Діяльність в області маркетингу подібно будь-якій діяльності потребує ефективного управління.

Управління маркетинговою діяльністю передбачає побудову системи збирання інформації, досліджень ринку, реклами, збутових операцій і обслуговування, яка була б здатна забезпечити максимум ефекту [13, с.308].

Маркетинговий відділ визначає основні напрями функціонування і розвитку готелю, приймає рішення щодо поточної і майбутньої діяльності. Від маркетингового відділу залежать цілі готелю і способі їх досягнення. Проаналізуємо маркетингову діяльність готелю "Спартак", а саме основні її елементи: асортиментну, цінову та збутову політику.

Готель "Спартак" надає як основні, так і додаткові послуги гостям. Основними послугами готельного підприємства є послуги розміщення. Номерний фонд готелю становить 82 номери різних категорій. Розглянемо асортимент основних послуг готелю у табл. (Додаток В).

З даної таблиці видно, що вартість проживання в одномісних номерах є мінімальною, а максимальна ціна встановлена в номерах категорії "Апартаменти". Найбільшу частку номерного фонду займають двомісні номери (37,8%), та номери напівлюкс (32,9%). Асортимент основних послуг розміщення є оптимальним, тому що він враховує попит на цільовому ринку та категорійність споживачів. Більш наочно структуру номерного фонду готелю "Спартак" представимо графічно на рис. (Додаток В).

Додаткові послуги готелю: банкомат ПУМБ; сейф, факс; камера схову; обслуговування номерів 24 години на добу; паркування; зустріч і проводи гостей в аеропортах і на вокзалах; відправлення факсу, роздруківка тексту; надання ноутбуків для клієнтів готелю; організація обслуговування харчування в номерах; прання, прасування, і дрібний ремонт одягу.

Цінова політика готельного підприємства направлена на стимулювання попиту і збільшення частки на ринку, тому керівництво готелю орієнтується на потреби споживачів з різним рівнем доходу. Це є необхідним кроком для збільшення попиту, тому що в останні роки в країні загострилася економічна ситуація, що призвело до зниження привабливості регіону та відтоку туристів, це можна спостерігати по коефіцієнту завантаженості (табл. 2.1).

Вартість проживання в готелі коливається від 360 грн/добу до 1200 грн/добу. Цінова політика готелю "Спартак" характеризується оптимальним співвідношенням ціни і якості.

Управління збутом в готелі направлено на планування, організацію та контроль за всіма процесами в сфері збутової діяльності. Готель забезпечує розміщення та обслуговування гостей, що приїжджають з метою відпочинку, проведення дозвілля, вирішення комерційних справ. Споживачами виступають люди, які мають вищий рівень доходів відносно цього показника в Україні. Досліджуючи попит на послуги готелю "Спартак" необхідно зазначити, що він безпосередньо залежить від кількості гостей, що завітали до готелю. На попит готельного господарства обов'язково здійснюють свій вплив наступні фактори, а саме: економічні; політичні; соціальні; національні ідеї, культура.

SWOT-аналіз готелю "Спартак" представлено у табл. (Додаток Г).

Таким чином, акцентуючи увагу на сильних сторонах та вживаючи заходів щодо ліквідації "вузьких місць" у діяльності готелю "Спартак" при наявних можливостях та загрозах дасть змогу ефективно функціонувати у мінливому ринковому середовищі. Готель "Спартак" має реальний шанс залучити потенційних клієнтів та розширити сферу діяльності, зміцнюючи свої конкурентні позиції.

Розглянемо систему маркетингу готелю "Спартак" (табл.2.3).

Таблиця 2.3 Система маркетингу готелю станом на 2014 р.

Функції маркетингу

Елементи, що використовуються

Елементи, що не використовуються

1. Маркетингові дослідження

Спостереження за станом та змінами у економічній, соціальній, демографічній сферах.

Дослідження маркетингового середовища; Ефективності маркетингових заходів; Вивчення мотивації замовлень; Закономірностей поведінки споживачів; Дослідження ринку та його кон'юнктури; сегментація ринку.

2. Управління асортиментом та якістю послуг

Формування та надання замовлень відповідним підрозділам; формування асортименту; контроль якості.

Визначення поточних та перспективних потреб споживачів;

Урахування потреб ринку при формуванні асортименту, його оновлення.

3. Управління збутом та розподілом

Встановлення господарських зв'язків та здійснення договорів; оцінка підприємницької діяльності.

Планування діяльності з надання послуг; Планування попиту окремих послуг у розрізі асортименту.

4. Управління рекламою та СТИЗ

Здійснення реклами через ЗМІ; стимулювання працівників збуту (премії)

СТИЗ - винагорода для споживачів послуг; роздача подарунків; премії споживачам; конкурси.

Готель "Спартак" у порівнянні з іншими підприємствами-конкурентами міста Маріуполь має достатній потенціал для розвитку, зокрема дане підприємство вирізняється найкращими результатами у сфері менеджменту, що створює додаткові перспективи. Для випередження головних конкурентів готель "Спартак" планує розширити асортимент пропонованих послуг, оновити матеріально-технічну базу виробництва та реалізувати рекламні заходи. готель бізнес управління маркетинговий

Оцінка маркетингової активності готелю у табл. (Додаток Д).

Експертна оцінка ефективності маркетингу готелю "Спартак" представлена у табл. (Додаток Е).

Таким чином, можна зробити висновок, що маркетингова діяльність ГК "Спартак" є досить ефективною.

Похожие статьи




Оцінка управління маркетинговою діяльністю готелю - Управління і розвиток підприємств готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ГК "Спартак" м. Маріуполя)

Предыдущая | Следующая