Характеристика функціональних обов'язків керівників та спеціалістів різних рівнів управління - Організація діяльності готелю "Рів'єра"

Розподіл задач, визначення повноважень і обов'язків, а також взаємини між співробітниками готелю можна побудувати на персональній і неформальній основі. Готельний комплекс "Рів'єра", як і більшість подібних готельних підприємств, вимагає певної структури, за допомогою якої розподіляються і координуються міжособистісні відносини.

Оперативне управління готелем здійснюється управляючим (директором). Директору підпорядковуються всі служби готелю, він направляє, контролює і координує їхню діяльність з метою одержання максимально можливого ефекту на кожній ділянці. Контроль за роботою персоналу всіх рівнів є однією з головних функцій керівника готелю.

Управлінська структура готельного комплексу "Рів'єра" включає посади директорів окремих відділів, що підпорядковуються генеральному директору. Серед них: директор з розміщення, фінансовий, технічний, комерційний директори.

Вони представляють середній рівень управління і забезпечують реалізацію політики готелю, що розроблена вищим керівництвом, відповідають за доведення більш детальних завдань до підрозділів і відділів, а також за їхнє виконання. Директори відділів, як правило, мають широке коло обов'язків і мають велику свободу щодо прийняття рішень. Крім виконання функцій втілення загальних постановочних задач у конкретні управлінські рішення, вони також вирішують ряд задач, спрямованих на задоволення потреб гостей.

У прямому підпорядкуванні директора з розміщення знаходяться менеджери основних готельних служб: бронювання, обслуговування, прийому і розрахункової частини, експлуатації номерного фонду.

Фінансовому директору підпорядковуються головний бухгалтер, менеджер господарської служби, контролер ЕОМ, завідувач відділом заробітної плати.

Технічний директор очолює інженерно-експлуатаційний відділ. Йому підпорядковуються старший майстер, завідувачі майстернями з ремонту меблів, обладнання, систем опалення, холодильних установок тощо.

У прямому підпорядкуванні директора з розміщення знаходяться менеджери основних готельних служб: бронювання, обслуговування, прийому і розрахункової частини, експлуатації номерного фонду.

Для виконання функцій комерційної служби в готелі "Рів'єра" передбачаються різні посади. Комерційному директорові підпорядковуються менеджер служби конгресового обслуговування, менеджер рекламної служби тощо.

У деяких випадках коли потрібно прийняти важливе рішення (вибір цільового ринку, вибір турфірм-контрагентів, придбання нового обладнання) створюється спеціальна рада, до якої входять вище керівництво і всі начальники відділів. У табл. 4 наведені форми реалізації спеціальних функцій управління в готелі "Рів'єра"

Таблиця 4. Форми реалізації спеціальних функцій управління в готелі "Рів'єра"

Назва спеціальної функції управління

Форма реалізації в готелі "Рів'єра"

Зовнішньоекономічна діяльність

Укладання довгострокових ділових угод з іноземними партнерами (транспортні компанії, туристичні агенції...). Реагування на міжнародну ситуацію відповідного ринку. Врахування міжнародних факторів при плануванні господарської діяльності на майбутнє.

Бухгалтерський облік

Ведення обліку фінансово - господарських даних. Реалізується бухгалтерським відділом готельного комплексу.

Реконструкція

Регулярне поетапне відновлення (реставрація) технічного забезпечення та основних необоротних фондів для підтримки нормального функціонування підприємства.

Аналіз фінансового стану

Проведення аналізу основних фінансово - господарських показників діяльності готельного підприємства. Виявлення та дослідження причинно - наслідкових зв'язків. Оформлення висновків.

Організація праці

Реалізовується кадровою службою шляхом підбору, навчання, мотивування, контролю трудових ресурсів.

Будівництво

Спорудження основних необоротних фондів (будівель, споруд тощо). Проводиться на базі залучення власних коштів або позикових. В основному реалізується у формі інвестиційного проекту.

Матеріально - технічне постачання

Організація ресурсного забезпечення процесу виробництва товарів та послуг. Забезпечення безперервності виробництва. Моніторинг стану та ступеню готовності ресурсів для процесу виробництва товарів та послуг.

Похожие статьи




Характеристика функціональних обов'язків керівників та спеціалістів різних рівнів управління - Організація діяльності готелю "Рів'єра"

Предыдущая | Следующая