Планування маркетингової діяльності в туризмі - Маркетинг в туризмі

Управління маркетингом в туризмі тісно пов'язане з процесом маркетингового планування.

Підставою для планування є аналіз внутрішнього та зовнішнього середовища туристичного підприємства. Оскільки інформація про внутрішнє середовище є доступнішою та точнішою від інформації зовнішнього середовища, то слід розрізняти власне планування та прогнозування. Планування стосується тих сфер маркетингової діяльності, на які підприємство може впливати (наприклад, власна рекламна кампанія), а прогнози стосуються сфер, непідвладних впливу підприємства (наприклад, діяльність туристичних фірм-конкурентів).

Розрізняють планування стратегічне (довгострокове) та оперативне (тактичне, поточне). Слід відзначити, що процес маркетингового планування в туризмі має бути постійним, тому стратегічні та оперативні маркетингові плани туристичних фірм тісно переплітаються.

Туристичні фірми планують свою діяльність за наведеною (або подібною до неї) схемою:

1. Аналіз ситуації на ринку туристичних послуг.

Аналіз економічної ситуації в країні, тенденцій розвитку галузі, умов виходу на ринок, характеристика посередників, контрагентів, клієнтів.

    2. Характеристика туристичного продукту фірми. 3. Аналіз ринкових загроз та можливостей:
      - структура попиту, його тенденції; - демографічні, культурні та соціальні детермінанти попиту; - можливості збуту туристичного продукту; - правові аспекти, істотні для даного туристичного продукту; - політична ситуація в регіоні і як вона може вплинути на діяльність фірми; - умови фінансування туристичних фірм та доступність джерел фінансування; - інформаційне оточення (ЗМІ та їх погляд на діяльність фірми, доступність Інтернету); - характеристика цільового сегменту ринку туристичних послуг; - конкурентні загрози: характеристика головних конкурентів, їх продуктів, стратегій, політики цін, методів просування, позитивна чи негативна репутація конкурентів в ЗМІ та у громадськості; - специфічні чинники впливу на діяльність туристичної фірми (групи захисту прав споживачів, активісти охорони зовнішнього середовища тощо).
    4. Аналіз сильних та слабких сторін фірми. 5. Основні маркетингові цілі: обсяг реалізації послуг, частка ринку, який займає фірма. 6. Маркетингові стратегії.

Характеристика стратегій, які стосуються ринку, окремих продуктів.

    7. Способи реалізації стратегії на практиці:
      - тактичні цілі; - реалізація цінової, збутової, продуктової та комунікативної політики.
    8. Контроль маркетингової діяльності в туризмі.

Похожие статьи




Планування маркетингової діяльності в туризмі - Маркетинг в туризмі

Предыдущая | Следующая