УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ В ТУРИЗМІ (4 год.), Поняття і фази маркетингового управління - Маркетинг в туризмі

    1. Поняття і фази маркетингового управління. 2. Планування маркетингової діяльності в туризмі. 3. Маркетингові стратегії в туризмі. 4. Розробка та вибір альтернативних стратегій. 5. Організація маркетингової діяльності туристичних фірм. 6. Контроль маркетингової діяльності.
Поняття і фази маркетингового управління

Управління маркетингом (або маркетинг-менеджмент) визначається як управлінська діяльність, пов'язана з плануванням, організацією, координацією, контролем, аудитом і стимулюванням заходів по інтенсифікації процесу формування попиту на товари та послуги, збільшенню прибутків.

Відомий учений Пітер Дракер визначив мету маркетингу так: "Мета маркетингу - зробити продажі постійними. Мета - знати і розуміти клієнтів настільки добре, щоб продукт чи послуга підходили їм і продавалися самі".

Це не означає, що реклама і просування товарів та послуг не потрібні взагалі - вони мають бути частиною системи, робота якої спрямована на задоволення потреб клієнтів. Реклама і просування послуг досягнуть максимальної ефективності в тому випадку, якщо спочатку будуть визначені потреби та інтереси клієнтів, а потім будуть запропоновані доступні за ціною товари та послуги.

Управління маркетингом в індустрії туризму - це досягнення наступних маркетингових цілей: визначення можливостей ринку та ресурсів компанії, а також планування та здійснення маркетингової діяльності, яка є необхідною для досягнення цілей фірми. У зв'язку з цим управління маркетингом має проводитись у масштабі всього підприємства і стати завданням для цілого підприємства, а не обмежуватись лише рамками відділу маркетингу. Ефективні маркетингові рішення у сфері обслуговування туристів обов'язково повинні координуватися та інтегруватися з управлінням операціями надання послуг, а також з управлінням персоналом та фінансами.

Фази маркетингового управління в туризмі:

    1. діагностика зовнішніх та внутрішніх умов діяльності підприємства; 2. визначення місії та цілей туристичної фірми; 3. вибір маркетингових стратегій; 4. вибір маркетингової тактики; 5. добір інструментів для реалізації планів; 6. контроль маркетингової діяльності.

Похожие статьи




УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ В ТУРИЗМІ (4 год.), Поняття і фази маркетингового управління - Маркетинг в туризмі

Предыдущая | Следующая