Аналіз та узагальнення результатів дослідження - Побудова тренувального процесу юних велосипедисток 12-15 років з урахуванням становлення специфічного біологічного циклу

Присвячений аналізу отриманих результатів з урахуванням їх порівняння з опублікованими раніше працями інших авторів щодо теорії побудови тренувального процесу спортсменок. Визначено, що розроблена експериментальна методика побудови тренувального процесу у юних велосипедисток 12-15 років дозволяє ефективно впливати на репродуктивну функцію жіночого організму і сприяє становленню специфічного біологічного циклу.

В процесі першого річного макроциклу у спортсменок 12-13 років експериментальної групи 1 (м'язовий тип статури) на загально-підготовчому етапі лише у двох спортсменок простежувалися нерегулярні менструації, до кінця етапу змагань їх кількість збільшилися до 5. В експериментальній групі 2 (торакальний тип статури) на початок річного циклу у трьох спортсменок спостерігалися нерегулярні менструації, а в кінці відбувалося становлення ОМЦ у 12 дівчат з 15. В той же час в контрольній групі під впливом фізичних навантажень, що використовувались без урахування специфіки жіночого організму, кількість спортсменок з появою кров'янистих виділень до кінця макроциклу скоротилося з 5 до 4, спостерігалася тенденція до затримки статевої функції у 66% дівчат.

За час другого річного макроциклу, в процесі якого в експериментальних групах у юних велосипедисток враховувалося становлення і функціонування специфічного біологічного циклу, стабілізувався менструальний цикл в експериментальній групі 1 у 87%, а в експериментальній групі 2 у 93% спортсменок.

У той же час становлення специфічного біологічного циклу юних велосипедисток 14 років контрольної групи відбувалося більш повільно, до кінця річного тренувального циклу регулярні менструації були відсутні у 9 дівчат, що викликано негативним впливом фізичних навантажень, в процесі застосування яких не враховувався період ознак появи оваріально-менструальної функції.

Використання в третьому річному макроциклі розробленої нами методики розподілу тренувальних навантажень з урахуванням фаз ОМЦ сприяло закріпленню циклічності роботи жіночої статевої функції в експериментальних групах, в яких тільки у одної велосипедистки 15 років експериментальної групи 1 не відбулося повне становлення менструального циклу.

У контрольній групі в кінці експерименту виявлено окремі менструації у 9 дівчат, а у 5 менархе не спостерігалося, що свідчить про несприятливу дію тренувальних навантажень, застосованих без урахування становлення і протікання специфічного біологічного циклу.

Таким чином дослідженнями підтверджено, що раннє виявлено ознак ОМЦ у дівчат-спортсменок, своєчасне застосування найбільш сприятливого режиму тренувальних і змагальних навантажень сприяють становленню і функціонуванню специфічного біологічного циклу.

В кінці трирічного експерименту нами виявлено, що у дівчат 15 років експериментальних груп сформувався тип статури, який є ведучим в фізичному розвитку. В той же час, в контрольній групі відбувалося міграція по типу статури, якщо на початку нашого експерименту у дівчат 12-13 років виявлені м'язовий, торакальний, дігестівний, астеноідний, абдомінальний то в кінці експерименту у дівчат 15 років домінував змішаній торакально-м'язовий тип статури.

У процесі дисертаційного дослідження отримано три групи даних.

До першої групи відносяться результати досліджень, які отримані вперше:

Розроблено і експериментально обгрунтовано методику побудови мезоциклів з урахуванням фаз ОМЦ для юних велосипедисток 12-15 років в період становлення репродуктивної функції; виявлено залежність становлення специфічного біологічного циклу від величин фізичних навантажень та морфофункціональних особливостей юних велосипедисток; обгрунтовано застосування різних за величиною і спрямованістю фізичних навантажень юних велосипедисток в період становлення ОМЦ.

До другої групи віднесено результати, які доповнюють дані В. П. Осадчого (1981; 1987); М. П. Кірієнка (1984); В. О. Орла (1986); В. М. Платонова (1988; 2004); Д. А. Поліщука (1997) про питання, пов'язані з рівнем рухових якостей і функціонального стану організму юних велосипедисток 12-15 років; В. В. Бунака (1941); Б. А. Никитюка (1989); Н. М. Сак (1997, 2002, 2006) про зміни антропометричних показників під впливом фізичних навантажень, які формують типі статури велосипедисток 12-15 років; А. В. Мазуріна, І. М. Воронцова (1985), М. В. Максимової (1987) про зміни зовнішніх ознак юних велосипедисток під впливом занять велосипедним спортом.

До третьої групи віднесено результати, які підтверджують наукові дані провідних фахівців (А. Р. Радзієвського, Н. В. Свечнікової, 1987; В. В. Мулика, 1989; Ю. Т. Похоленчука, 1993; Л. Г. Шахліної, 1997; 2000; 2006; Т. С. Соболєвої, 1999) про те, що жіночий організм в окремі фази ОМЦ неоднаково реагує на різні фізичні навантаження; що відсутність при побудові тренувального процесу урахування оваріально-менструального циклу юних спортсменок 12-15 років загальмовує і навіть порушує циклічність специфічного біологічного циклу.

Похожие статьи




Аналіз та узагальнення результатів дослідження - Побудова тренувального процесу юних велосипедисток 12-15 років з урахуванням становлення специфічного біологічного циклу

Предыдущая | Следующая