Вступ - Побудова тренувального процесу юних велосипедисток 12-15 років з урахуванням становлення специфічного біологічного циклу

Актуальність теми. Відомостей про здоров'я жінок спортсменок, про їх функціональні можливості, специфіку адаптаційних реакції до екстремальних фізичних навантажень, які мають в своєму розпорядженні спортивна медицина і фізіологія, існує достатньо велика кількість. У роботах дослідників (А. Я. Квалє, 1977; С. А. Левенець, 1980; В. И. Півоварова, 1980; Ю. Т. Похоленчук, 1987; 1989; Н. В. Свечнікова, 1987; А. Р. Радзієвський, 1990; 1994; Л. Г. Шахліна, 1995; 2001; Т. С. Соболєва, 1999; В. В. Мулик, 2002; В. А. Щіпков, 2005 і ін.) показано, що організм жінок в окремі фази специфічного біологічного циклу не однаково реагує на різні тренувальні навантаження.

У той же час, неможливо досягти високих спортивних результатів без наукового підходу до організації цілеспрямованого тренувального процесу, а також без урахування індивідуальних анатомо-фізіологічних і біологічних особливостей жіночого організму. Це положення має особливе значення в тренувальному процесі юних спортсменок в період становлення специфічного біологічного циклу, оскільки тренувальні навантаження, особливо в циклічних видах спорту, до яких відноситься велосипедний спорт, дуже значні.

У роботах Н. В. Свечнікової, 1987, 1989; А. Р. Радзієвського, 1990, 1995; Ю. Т. Похоленчука, 1993, 2000; Л. Г. Шахліної, 2000, В. В. Мулика, 2002 показано, що відсутність урахування оваріально-менструального циклу (ОМЦ) при плануванні тренувального процесу спортсменок загальмовує і навіть порушує циклічність специфічного біологічного циклу.

Разом з цим, питання, що стосуються впливу фізичних навантажень на становлення ОМЦ у юних спортсменок і рекомендації щодо побудови тренувального процесу в цей період, практично відсутні.

Тому розробка і впровадження в практику методичних основ побудови тренувального процесу юних велосипедисток 12-15 років в період становлення менструального циклу є актуальною проблемою спортивної підготовки.

Мета дослідження: розробити і експериментально обгрунтувати методику побудови тренувального процесу юних велосипедисток 12-15 років в період становлення специфічного біологічного циклу.

Завдання дослідження:

    1. Здійснити аналіз сучасного стану системи підготовки велосипедисток, виявити проблеми і шляхи вдосконалення тренувального процесу в період становлення і протікання специфічного біологічного циклу. 2. Визначити рівень прояву рухових якостей, функціонального і психологічного стану юних велосипедисток в період становлення специфічного біологічного циклу під впливом тренувальних і змагальних навантажень, що використовуються в дитячо-юнацьких спортивних школах. 3. Виявити залежність становлення специфічного біологічного циклу від застосування тренувальних навантажень з урахуванням морфофункціональних особливостей організму юних велосипедисток 12-15 років. 4. Розробити і експериментально обгрунтувати планування тренувального процесу юних велосипедисток в річному циклі в період становлення специфічного біологічного циклу.

Похожие статьи




Вступ - Побудова тренувального процесу юних велосипедисток 12-15 років з урахуванням становлення специфічного біологічного циклу

Предыдущая | Следующая