Фізичні вправи за певними кваліфікаційними ознаками - Фізіологічна класифікація та характеристика рухів у спорті

Слово "класифікація" походить від латинського слова classis - розряд і facere - робити.

Один з основоположників теорії фізичного виховання А. Д. Новіков вважав що загальна систематика фізичних вправ повинна бути єдиною для всіх ланок системи фізвиховання в іншому випадку вона втрачає своє науково практичне значення. Систематика фізичних вправ як найважливіша умова їх педагогічного використання є одним з головних елементів системи фізичного виховання.

Класифікація фізичних вправі в будь-якому виді спорту відіграє істотну роль у визначенні об'єктивності одержуваної організмом спортсмена навантаження за обсягом і інтенсивності в ході тренувального процесу.

Найбільш поширені класифікації фізичних вправ. Класифікація вправ по переважній цільової спрямованості їх використання. Класифікація вправ по їх переважного впливу на розвиток окремих якостей (здібностей) людини. Класифікація вправ по переважного прояву певних рухових умінь і навичок. Класифікація вправ за структурою рухів. У цьому випадку вправи поділяються на циклічні, ациклічні і змішані. Класифікація вправ, побудована за переважним впливом на розвиток окремих м'язових груп. Класифікація вправ за особливостями режиму роботи м'язів. Класифікація вправ по відмінності беруть участь у роботі механізмів енергозабезпечення м'язової діяльності. Класифікація вправ по інтенсивності роботи.

Розглянемо їх.

1. Класифікація вправ по переважній цільової спрямованості їх використання, за їх призначенням у підготовці та демонстрації досягнень, що передбачаються етапними цілями, реалізованими в процесі фізичного виховання. За цією ознакою вправи поділяються на загально розвиваючі, професійно-прикладні, спортивні, відновлювальні, рекреаційні, лікувальні, профілактичні та ін.. У свою чергу, залежно від значущості їх у відповідному вигляді фізкультурної діяльності, вони можуть мати різні різновиди. Наприклад, спортивні вправи поділяються на змагальні, спеціально-підготовчі та загально підготовчі.

Є сенс розрізняти підготовчі та цільові (або, точніше, етапно-цільові) вправи. Останні (цільові) являють собою вправи, при виконанні яких у процесі фізичного виховання поетапно виявляють певні досягнення, відповідні програмним цілям, реалізованим в підсумку того чи іншого етапу. Часто такими є спортивно-змагальні вправи. Але не тільки вони і далеко не завжди. Що ж стосується підготовчих вправ, то вони, як підказує вже їх назва, є засобами підготовки до досягнень, демонстрованим в етапної-цільових вправах. Комплекс підготовчих вправ поділяється на групи загально підготовчих та спеціально-підготовчих вправ. Спеціально-підготовчі ж вправи в тій чи іншій мірі подібні цільовим вправам, збігаються з ними в певних фрагментах або відтворюють у цілому їх характерні риси. Разом з тим спеціально-підготовчі вправи мають і певні відмінності від цільових вправ, що випливають з необхідності поступово і ефективно впливати на формування та вдосконалення рухових навичок і на розвиток фізичних якостей, що визначають досягнення в цільових вправах.

Змагальні вправи являють собою рухові дії, які є предметом спортивної спеціалізації і виконуються згідно з правилами змагань з даного виду спорту.

Спеціально-підготовчі вправи - це вправи, які представляють ті чи інші варіанти змагального вправи. Обов'язковою ознакою цих вправ є істотне схожість з змагальним дією як за формою, так і за характером прояву зусиль.

Однією з широко поширених і практично виправданих в даний час є класифікація фізичних вправ по тим вимогам, які вони переважно пред'являють до фізичних якостей людини, і по деяких додаткових ознаках. Відповідно виділяють: швидкісно-силові види вправ, які характеризуються максимальною інтенсивністю, або потужністю, зусиль (спринтерський біг, метання, стрибки, піднімання штанги тощо); види вправ, що вимагають переважного прояву витривалості в рухах циклічного характеру (біг на середні і довгі дистанції, лижні гонки, ходьба, плавання, веслування на відповідні дистанції тощо); види вправ, що вимагають прояви головним чином координаційних та інших здібностей в умовах суворо заданої програми рухів (гімнастичні та акробатичні вправи, стрибки у воду, фігурне катання на ковзанах, синхронне плавання і т. п.);

Види вправ, що вимагають комплексного прояву фізичних якостей в умовах змінних режимів рухової діяльності, безперервної зміни ситуацій і форм дій (боротьба, бокс, фехтування, спортивні ігри і т. д.).

За цією ознакою виділяють вправи для розвитку сенсорно-перцептивних, інтелектуальних, естетичних і вольових здібностей і т. д.

Класифікація вправ по переважного прояву певних рухових умінь і навичок. Тут зазвичай розрізняють акробатичні, гімнастичні, ігрові, бігові, стрибкові, метальні і інші вправи.

Класифікація вправ за структурою рухів. У цьому випадку вправи поділяються на циклічні, ациклічні і змішані. У групу циклічних вправ входять ходьба, біг, плавання, веслування, пересування на велосипеді і на лижах, біг на ковзанах та ін Їх характерними ознаками є закономірна послідовність, повторюваність і зв'язок самих циклів. До ациклічним вправ відносяться: метання диска і молота, штовхання ядра, стрибки з місця, гімнастичні вправи на снарядах, ривок і поштовх штанги та ін.. Тут кожна вправа являє собою закінчену дію, а якщо вона буде багаторазово повторюватися, то чи не стане циклічним, так як повторення не випливає із суті самої дії. До змішаних вправ відносяться такі, в яких поєднуються дії циклічного і ациклічні типу. У цю групу входять стрибки у довжину з розбігу, стрибки з жердиною, метання списа з розбігу і т. д.

Класифікація вправ, побудована за переважним впливом на розвиток окремих м'язових груп. Залежно від того, на які м'язові групи вони впливають, виділяють вправи для м'язів шиї і потилиці, спини, живота, плечового пояси, плеча, передпліччя, кисті, тазу, стегна, гомілки і стопи. Така класифікація широко застосовується при складанні комплексів силових вправ у процесі проведення занять з бодібілдингу, атлетичної гімнастики, гирьового спорту та ін.

Класифікація вправ за особливостями режиму роботи м'язів. При цьому виділяють динамічні вправи, якщо в процесі виконання будь-якої дії м'язи скорочуючись, коротшають або подовжуються; статичні (ізометричні), при виконанні яких довжина м'яза при скороченні залишається незмінною; комбіновані, тобто одночасно поєднують обидва режими роботи м'язів.

Класифікація вправ по інтенсивності роботи. Існують різні способи оцінки інтенсивності, тому угруповання та рівні градації вправ за цією ознакою в окремих видах фізичної культури може відбуватися по-різному. Як правило, вони поділяються на вправи максимальної, субмаксимальної, великої, середньої, малої або помірної інтенсивності.

Крім зазначених класифікацій існують і інші класифікації вправ: по впливу на різні системи і функції організму (на розвиток органів дихання, кровообігу, вестибулярного апарату і т. д.), за предметними формами застосування (гімнастика, спорт, ігри, туризм); за кількістю займаються, виконують вправи (без партнера, з партнером).

Чи не втратила своєї педагогічної цінності класифікація фізичних вправ, розроблена П. Ф. Лесгафтом відповідно до дидактичним правилом "від простого до складного". Фонди та основні групи його класифікації вправ наступні: розділ - прості вправи (елементарні рухи, складні рухи, вправи з пересуванням, на місці, метання); розділ - складні вправи або вправи з збільшується напругою (вправи з обтяженням, ускладнені, тривалі, ходьба і біг, вправи в метанні з збільшенням напруги, вправи лазіння стрибання, вправи в боротьбі); розділ - вправи у вигляді складних дій (ігри, прогулянки, плавання, біг на ковзанах, фехтування).

Висновки до 1 розділу

Таким чином в 1ому розділі було висвітлено питання класифікації фізичних вправ в історії фізичного виховання. Це насамперед розподіл їх на взаємопов'язані групи за спільними ознаками. В історії фізичного виховання відомо багато різноманітних класифікацій фізичних вправ. В сучасній теорії фізичного виховання найбільш науково обгрунтовані для практичного застосування класифікації фізичних вправ за такими ознаками:

1. Класифікація фізичних вправ за ознакою переважного впливу на прояв і розвиток фізичних якостей: силові, що передбачають подолання опору, швидкісні, що передбачають короткочасне виконання рухових дій з великою швидкістю, швидкісно-силові, які вимагають прояву великих зусиль за якомога коротший час,

На витривалість, які передбачають тривале виконання рухових дій без перерви для відпочинку або їх повторне виконання до втоми, на спритність, виконання яких вимагає складно координаційних дій, незвичайних вихідних положень, перебудови рухової діяльності відповідно до зміни ситуації, на гнучкість, що виконуються з великою амплітудою, * на рівновагу, які виконуються на обмеженій площі опори -- на підвищенні та рухомій опорі

    2. Класифікація фізичних вправ за їх значенням для вирішення освітніх завдань:основні (змагальні), які є предметом засвоєння відповідно до вимог програм фізичного виховання або конкретного виду спорту, підготовчі, за допомогою яких розвивають необхідні для виконання основної вправи рухові якості, підвідні, за допомогою яких легше засвоїти техніку складних за структурою основних вправ. 3. Класифікація фізичних вправ за їх значенням для розвитку тої чи іншої групи м'язів: вправи для м'язів рук І плечового пояса, вправи для м'язів тулуба І шиї, вправи для м'язів ніг і тазу. 4. Класифікація фізичних вправ за видами спорту (гімнастичні, Ігрові, легкоатлетичні тощо).

Похожие статьи




Фізичні вправи за певними кваліфікаційними ознаками - Фізіологічна класифікація та характеристика рухів у спорті

Предыдущая | Следующая