ЛІКУВАЛЬНО-ОЗДОРОВЧІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ, Природа лікувально-оздоровчих ресурсів України як основа туристичного потенціалу - Оптимізація оздоровчо-лікувальних ресурсів України

Природа лікувально-оздоровчих ресурсів України як основа туристичного потенціалу

Природою лікувально-оздоровчих ресурсів України є сукупність природних речовин, які несуть в собі властивості лікування та оздоровлення, місця де проходить їх використання мають назву курорти. Курорт - територія, що володіє природними лікувальними факторами та необхідними умовами для їх застосування з лікувально-профілактичними цілями. Також курорт - це місцевість, що має цінними природними властивостями, придатними для лікування мінеральними водами, лікувальними грязями або особливими кліматичними умовами (моря, озера, гірські ландшафти, лісові місцевості, степу та ін.)[17, c. 67].

До курортів пред'являються наступні вимоги:

    1) наявність природних лікувальних факторів, що забезпечують нормальне функціонування курорту; 2) необхідні технічні пристрої і споруди для раціонального застосування курортних факторів (басейни, грязелікарні, пляжі і т. д.); 3) спеціально пристосовані приміщення для лікування та житла (санаторії, будинки відпочинку); 4) наявність лікувально-профілактичних установ, які забезпечують медичне обслуговування хворих і відпочиваючих; 5) наявність оздоровчих закладів, спортивних споруд та майданчиків; 6) наявність закладів громадського користування, закладів громадського харчування, торговельного та побутового обслуговування, культурно-просвітницьких установ; 7) зручні під'їзди і засоби сполучення; 8) упорядкована територія, інженерно технічні споруди, що забезпечують електроі водопостачання, каналізацію.

Діяльність по використанню лікувально-оздоровчих ресурсів - це лікувально-оздоровчий туризм, який передбачає переміщення резидентів та нерезидентів в межах державних кордонів і за межі державних кордонів на строк не менше 20 год. і не більше 6 міс. в оздоровчих цілях, метою профілактики різних захворювань організму людини. Лікувально-оздоровчий туризм заснований на курортології.

Курортологія - це наука про природні лікувальні фактори, їх вплив на організм і методи використання в лікувально-профілактичних цілях[38, c. 9].

Основні розділи курортології:

    1. Бальнеологія - розділ курортології, що вивчає лікувальні мінеральні води, їх походження, фізико хімічні властивості, вплив на організм при різних захворюваннях, розробляє показання до їх застосування на курортах і в некурортних умовах. 2. Бальнеотерапія - методи лікування, профілактики і відновлення порушених функцій організму природними і штучно приготованими мінеральними водами на курортах і в некурортних умовах. 3. Грязелікування - метод лікування, профілактики захворювань організму з використанням пелоїдів, тобто лікувальних грязей різного походження, на курортах і в некурортних умовах. 4. Кліматотерапія - сукупність методів лікування та профілактики захворювань організму з використанням дозованого впливу кліматопогодних факторів і спеціальних кліматопроцедур на організм людини. 5. Курортографія - опис місця розташування та природних умов курортів і курортних місцевостей з характеристикою їх лікувальних факторів, бальнеотерапевтичних, кліматотерапевтіческіх та інших умов для лікування і відпочинку. Зародження і розвиток курортів. Лікувально-оздоровчий туризм належить до найбільш древніх видів туристської індустрії. З античних часів люди навчилися використовувати мінеральні води і лікувальні грязі в лікувальних цілях. До числа найбільш стародавніх (бронзовий вік) матеріальних свідчень про лікування мінеральними водами відносяться руїни капітальних споруд на джерелах вуглекислих вод в околицях сучасного швейцарського курорту Санкт Моріц.

Руїни подібних споруд періоду римського панування збереглися в різних сучасних курортах Румунії, на узбережжі озера Балатон в Угорщині, Бадена в Швейцарії і Австрії, Вісбадена в Німеччині, Екслебена у Франції. На території Італії, особливо в Лаціуме і на узбережжі Неаполітанської затоки, були численні курорти з мінеральними джерелами. Великою популярністю користувався курорт Байї з террасообразно розташованими термами, який був улюбленим місцем відпочинку римської знаті [29, c. 31].

У ранньому Середньовіччі відомими курортами були плом бьер Ле Бен і Ахен. Надалі прославилися мінеральні джерела спа Котре, відродилася слава відомих із старовини джерел Абано Терме. У середині XIV ст. був заснований курорт Карлсбад (нині Карлові Вари). На початку XIV ст. Баден Баден став активно відвідуваним курортом.

Так, на початку XVII ст. у Франції була створена курортна інспектура, у завдання якої входив нагляд за станом курортів та їх експлуатацією. При цьому користування курортами продовжувало залишатися виключною привілеєм знаті. У XVIII-XIX ст. починається інтенсивний розвиток європейських курортів на основі комерційного підходу. Пожвавлення курортного справи супроводжувалося розширенням кола їх відвідувачів за рахунок представників буржуазії, чиновників та інтелігенції. У XVIII-XIX ст. "На води" у Баден Баден, Вісбаден і Карлсбад стали їздити влітку багато росіян.

В даний час курортна справа найкраще розвинене у Франції (більше 100 здравниць), Німеччини, Австрії, Чехії, Угорщини, Болгарії та Румунії. Значні успіхи у розвитку курортної справи зробив Ізраїль, який перетворив Мертве море у всесвітньо відомий центр курортології.

У 1958 р. була заснована Міжнародна федерація з курортної справи. Спочатку її завданнями були соціальні проблеми курортної справи і організація санаторно-курортної допомоги інвалідам Другої світової війни. Надалі виникла справжня курортна індустрія.

Зони лікувально-оздоровчих ресурсів України. Серед курортів України представлені всі типи курортів, яких вони налічують:

Алупка - приморський кліматичний курорт в Криму. Показання для направлення на курорт: специфічні захворювання органів дихання. Кліматична характеристика: жарке літо, тепла осінь, м'яка зима. Сезон купання вЧорному морі - з травня по вересень, температура води в морі досягає 18-24 ° С. Лікувальні пляжі - галькові.

Алушта - кліматичний приморський передгірний курорт в Криму. . Відзначається сприятливе поєднання морського повітря і повітря гірських лісів. Показання для направлення на курорт: хвороби системи кровообігу, дихання, нервової системи, порушення обміну речовин, хвороби шкіри. Кліматична характеристика: жарке літо, тепла осінь, м'яка зима, середньорічна температура повітря +12 ° С. Сезон купання в морі з травня по вересень. Морські пляжі - галькові і піщані

Бердянськ - бальнеологічний, грязьовий і кліматичний приморський курорт на північному березі Азовського моря Запорізької області. Природні лікувальні фактори: приморський клімат, мулові пелоїди, ропа лиманів, мінеральні хлоридні натрієві йодо-бромні води з мінералізацією від 12 до 60 г/дм3, слабо мінералізована хлоридна натрієва мінеральна вода "Бердянська". Показання для направлення на курорт: хвороби опорно-рухової системи, кровообігу, органів дихання, нервової системи, ендокринної, сечостатевої системи, порушення обміну речовин. Кліматична характеристика: сухе жарке літо (температура повітря до 33 ° С), м'яка зима з нестійким сніговим покривом. Сезон купання в Азовському морі з травня по вересень (вода прогрівається до 26-30 ° С). Морські пляжі піщані. Сприятливе поєднання морського і степового повітря.

Березовські Мінеральні Води - бальнеологічний питний курорт степової зони Харківської області. Природні лікувальні фактори: гідрокарбонатні, різного катіонного складу з підвищеним вмістом органічних речовин, кремнієві води. Показання для направлення на курорт: захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, порушення обміну речовин, хвороби систем кровообігу, дихання, ендокринної, сечостатевої, кістково-м'язової, нервової. Кліматична характеристика: клімат помірно континентальний, жарке літо (20 ° С), м'яка зима (-7 ° С).

Конча-Заспа - бальнеологічний, кліматичний курорт в Київській області, в лісовій зоні. Природні лікувальні фактори: сприятливі кліматичні умови, хвойно-листяні ліси, мінеральні радонові води. Показання для направлення на курорт: захворювання серцево-судинної, дихальної, нервової, сечостатевої, ендокринної систем, кістково-м'язової системи, травлення та порушення обмінних процесів. Кліматична характеристика: тепле літо, м'яка зима, помірно-континентальний клімат

Ворохта - кліматичний низькогірний курорт в Івано-Франківській області. Природні лікувальні фактори: сприятливі кліматичні умови низькогір'я. Показання для направлення на курорт: захворювання органів дихання туберкульозної та нетуберкульозної етіології. Розташований на висоті 800-850 м над рівнем моря в долині річки Прут, на північному схилі східних Карпат. Кліматична характеристика: тепле літо з температурою повітря +18 ° С, м'яка зима (-6 ° С).

Голубине - кліматичний, бальнеологічний курорт Закарпатській області. Природні лікувальні фактори: вуглекислі борні гідрокарбонатні натрієві мінеральні води. Проводиться пляшковий розлив води "Лужанська", "Лужанська-7". Показання для направлення на курорт: захворювання органів травлення, порушення обміну речовин, хвороби систем кровообігу, дихальної, нервової, ендокринної, сечостатевої, кістково-м'язової. Розташований у Свалявському районі в долині річки Пінія, між селами Голубине і Поляна. Кліматична характеристика: клімат помірно континентальний. Середньорічна температура повітря +10 ° С. Тривалий тепле літо, самий холодний місяць - січень з температурою повітря від -5 ° С до -25 ° С.

Курорт Євпаторія - старий приморський бальнеогрязевий і кліматичний курорт на березі Каламітської затоки Чорного моря. Природні лікувальні фактори: сприятливі кліматичні умови чорноморського курорту, мулові пелоїди, ропа Мойнакського озера, мінеральні термальні хлоридно-гідрокарбонатні натрієві води, бромисті хлоридні натрієві води високої мінералізації, гідрокарбонатно-хлоридна натрієва борна, гідрокарбонатна хлоридна натрієва мінеральна вода. Є міський бювет мінеральної води, свердловина № 13. Крім санаторно-курортного лікування дітей та підлітків, широко організовано їх оздоровлення. Функціонують 37 санаторіїв, у т. ч. 10 спеціалізованих дитячих санаторіїв МОЗ України та МОЗ АР Крим, санаторії для дітей з батьками, дитячі оздоровчі центри, санаторні дитячі садки для дошкільнят. Показання для направлення на курорт: захворювання опорно-рухового апарату, нервової, серцево-судинної, дихальної, сечостатевої, ендокринної, травної систем, порушення обмінних процесів шкіри, наслідків радіаційної дії. Кліматична характеристика: тривале спекотне літо, суха тепла осінь, велика кількість сонячних днів (до 257), відсутні різкі коливання температури повітря. Характерні морські бризи, поєднання теплого морського і степового клімату, цілюще повітря лиманів. Пляжі - піщані, морське дно - піщане. Сезон купання в морі - з травня по вересень.

Кирилівка - кліматичний і грязьовий приморський курорт місцевого значення Запорізької області. Природні лікувальні фактори: мулові сульфідні пелоїди, ропа Утлюкського та Молочного лиманів хлоридно-сульфідного натрієво-кальцієвого типу, хлоридні натрієві розсоли. Показання для направлення на курорт: захворювання опорно-рухового апарату, нервової, дихальної систем, гінекологічна патологія. Розташований на березі Азовського моря і Утлюгского лиману, відокремленого від моря піщаною косою. Розташований на висоті 10 м над рівнем моря, в 40 км від залізничної станції. Кліматична характеристика: клімат помірно-континентальний, степовий. Тепле літо з температурою повітря в липні до +21 ° С, м'яка зима з температурою повітря у січні до -6 ° С. Берег моря - пологий, піщані пляжі - довжиною понад 250 м.

Косів - кліматичний курорт місцевого значення Івано-Франківської області. Природні лікувальні фактори: кліматичні умови хвойно-листяних лісів. Показання для направлення на курорт: неспецифічні і специфічні захворювання органів дихання. Розташований в долині річки Рибниця, у відрогах південно-східних Карпат, на висоті 145 м над рівнем моря. Кліматична характеристика: клімат м'який, тепле літо з середньомісячною температурою повітря в липні до +18 ° С, у січні -7 ° С.

Любінь Великий - бальнеологічний курорт Львівській області, на висоті 275 м над рівнем моря. Природні лікувальні фактори: слабосульфідні-гідросульфідно гідрокарбонатно-сульфатні кальцієві, малої мінералізації води, торф'яні пелоїди. Показання для направлення на курорт: захворювання серцево-судинної, нервової, дихальної систем, опорно-рухового апарату, травної, ендокринної, сечостатевої систем, шкіри, порушення обмінних процесів. Кліматична характеристика: клімат м'який, тепле літо з середньомісячною температурою повітря в липні +18,5 ° С, у січні -4 ° С. Середньорічна температура повітря 8 ° С, відносна вологість 60%. Протікає річка Верещиця з мальовничими берегами.

Курорт Миргород - бальнеологічний питний і грязьовий курорт в лісостеповій зоні Полтавської області. Природні лікувальні фактори: маломінералізована хлоридна натрієва вода, мінеральні йодобромні хлоридно-натрієві розсоли, торф'яні пелоїди в заплаві річки Хорол. Показання для направлення на курорт: захворювання органів травлення, порушення обміну речовин, кровообігу, дихання, кістково-м'язової системи, нервової, ендокринної, сечостатевої, хвороби шкіри. Кліматична характеристика: клімат м'який, без різких коливань температур. Середньорічна температура повітря 7 ° С, вологість 77%. У теплий період року відносна вологість до 20-30%, атмосферний тиск 765 мм рт. ст. Купання влітку - у річці Хорол.

Курорт Моршин - бальнеологічний передгірний курорт Львівській області. Природні лікувальні фактори: сульфатна, хлоридно-сульфатна, сульфатно-хлоридні натрієві, магнієво-натрієві розсоли. Використовується озокерит. Показання для направлення на курорт: хронічні захворювання органів травлення, кровообігу, дихання, кістково-м'язової системи, нервової, сечостатевої, ендокринної, порушення обмінних процесів. Кліматична характеристика: тепле літо (липень +20 ° С), м'яка зима (січень -4 °С), клімат помірно-континентальний. Курорт оточений мальовничими долинами, сосновими та листяними лісами, протікає річка Березниця. Передгір'я Карпат створює своєрідність кліматичних умов курорту.

Немирів - бальнеологічний курорт у Яворівському районі Львівської області. Природні лікувальні фактори: слабосульфідниє-гідросульфідно сульфатні, гідрокарбонатно-сульфатні кальцієві води малої мінералізації, торф'яні пелоїди. Показання для направлення на курорт: захворювання нервової, серцево-судинної систем, травлення, кістково-м'язової, сечостатевої, ендокринної систем, захворювання шкіри. Розташований в 100 км від Львова. Кліматична характеристика: клімат м'який, помірно вологий, тепле літо з середньомісячною температурою повітря в липні +18 ° С, м'яка зима з середньомісячною температурою повітря в січні -4 ° С. Курорт оточений листяно-хвойними лісами.

Одеса - бальнеогрязевий кліматичний приморський курорт включає групу: Куяльник, Лузанівка, Хаджибей, Лермонтовський, Аркадія, Великий Фонтан, Чорноморка, Кароліно-Бугаз, Затока, Приморський, Лебедівка, Мала Долина. Природні лікувальні фактори: мінеральні води хлоридні натрієві, гідрокарбонатно-сульфатно-хлоридні натрієві, хлоридні натрієві з підвищеним вмістом метакремніевоі кислоти, використовувані для внутрішнього та зовнішнього вживання, мулові сульфідні пелоїди Куяльницького і Шаболатського лиманів. Показання для направлення на курорт: захворювання органів травлення, опорно-рухового апарату, ураження центральної і периферичної нервової систем, серцево-судинної, дихальної, сечостатевої, ендокринної систем. Кліматична характеристика: поєднання морського, степового клімату солоних лиманів з теплим літом (липень +23 ° С) і м'якою зимою (січень -5 ° С).

Очаків - кліматичний курорт на Чорноморському узбережжі. Поєднання степового і морського клімату, дрібнопіщані пляж додають особливоїцінності курорту в лікуванні неспецифічних захворювань органів дихання, кровообігу, кістково-м'язової системи, нервової, ендокринної та сечостатевої систем. Показання для направлення на курорт: захворювання органів дихання. Розташоване за 70 км від м. Миколаєва та 150 км від м. Одеси. Кліматична характеристика: клімат теплий, помірно вологий, максимальна температура повітря влітку до +40 ° С, середньорічна температура +10 ° С, відносна вологість у червні-вересні 50-60%.

Поляна - бальнеологічний передгірний курорт лісової зони Закарпаття, в Свалявському районі. Природні лікувальні фактори: вуглекислі, борні гідрокарбонатні натрієві води (мінералізації 5,5-12,0 г/дм3) Полянського родовища "Поляна Квасова" і "Поляна Купель". Показання для направлення на курорт: хронічні захворювання органів травлення, порушення обміну речовин, хвороби системи кровообігу, дихання, кістково-м'язової системи, нервової, ендокринної, сечостатевої систем. Розташований на висоті 290 м над рівнем моря, в 9 км від залізничної станції Свалява, в 35 км від м. Мукачево, в мальовничій долині річки Пінія, притоці річки Латориці. Кліматична характеристика: клімат помірно-континентальний, тривалий тепле літо з максимальною температурою повітря до +30 ° С, м'яка зима. Річна кількість опадів від 900 до 1100 мм з превалюванням у червні і листопаді-жовтні. Середньорічна відносна вологість повітря 82%. Переважає північний напрям вітрів влітку, південний і південно-східне - восени і взимку.

Пуща-Водиця - кліматичний курорт в зоні хвойного лісу на північній околиці м. Києва. Природні лікувальні фактори: сприятливий клімат хвойних лісів. Показання для направлення на курорт: неспецифічні захворювання органів дихання, захворювання серцево-судинної, нервової систем. Находиться на висоті 150 м над рівнем моря. Кліматична характеристика: клімат помірно-континентальний, тепле літо, м'яка зима, тепла суха осінь. Середньорічна температура повітря +7 ° С, відносна вологість 76%. У рік випадає до 600 мм опадів, є джерельні струмки, озера.

Рай-Оленівка - бальнеологічний питний курорт Харківської області. Природні лікувальні фактори: мінеральні води слабомінералізована гідрокарбонатні різного катіонного складу з підвищеним вмістом органічних речовин. Показання для направлення на курорт: хвороби шлунково-кишкового тракту, порушення обміну речовин, реабілітація хворих в пост аварійний періоді Чорнобильської катастрофи. Розташований в 12 км від м. Харкова в листяному лісі, на схилі пагорба. Кліматична характеристика: клімат помірно-континентальний. Тепле літо з середньомісячною температурою повітря в липні +21 ° С, середньомісячна температура повітря в січні -8 ° С. Середньорічна кількість опадів до 500 мм. Переважання західних вітрів влітку, південно-східних та східних - взимку.

Саки - бальнеогрязевий приморський курорт в західній частині Криму. Природні лікувальні фактори: мулові сульфідні пелоїди Східного басейну Сакського озера; ропа Сакського озера високої мінералізації (250-280 г/дм3), слабо мінералізована гідрокарбонатно-хлоридна хлоридно-гідрокарбонатна натрієва термальна вода (температура +45 ° С). Показання для направлення на курорт: захворювання нервової системи, опорно-рухового апарату, системи кровообігу, дихальної, сечостатевої, ендокринної системи, шкіри, порушення обміну речовин. Знаходиться на березі Сакського озера, в 4 км від Чорноморського узбережжя, в 20 км від м. Євпаторії і 45 км від м. Сімферополя. Кліматична характеристика: сприятливий клімат з жарким літом (середньомісячна температура повітря в липні +23 ° С), м'якою зимою (середньомісячна температура повітря в лютому 2,1 ° С), кількістю опадів до 350 мм на рік. Характерні переважання сонячної погоди (2500 годин на рік), морські бризи.

Синяк - низькогірний бальнеологічний курорт Закарпатській області. Природні лікувальні фактори: мінеральна вода "Синяк" (вкв. № 15-Р та № 17-Р) - слабосульфідний, сульфатна натрієво-кальцієва маломінералізована. Показання для направлення на курорт: хвороби нервової системи, опорно-рухового апарату, сечостатевої системи, органів травлення, дихання, кровообігу, ендокринної системи. Розташований в 20 км від м. Мукачево, на висоті 420 м над рівнем моря, в мальовничій долині річки Матіїв, недалеко від озера Синякської улоговини. Кліматична характеристика: гірський клімат, тепле літо з середньомісячною температурою повітря в липні +17 ° С, м'якою зимою з середньомісячною температурою повітря в січні -5 ° С. Підвищена вологість повітря (середньорічна вологість 67%), велика кількість опадів за рік (110 мм).

Слов'яногірськ - кліматичний курорт, в 34 км від м. Слов'янська. Природні лікувальні фактори: сприятливий клімат лісової зони, мінеральна вода хлоридно-сульфатна кальцієва, натрієво-кальцієва, залозиста слабкої мінералізації. Показання для направлення на курорт: неспецифічні захворювання легенів, хвороби нервової, серцево-судинної систем, органів дихання, травлення, кістково-м'язової системи, сечостатевої, ендокринної систем і шкіри. Знаходиться в долині річки Сіверський Донець. Кліматична характеристика: помірно-континентальний клімат, середньомісячна температура повітря в липні +30 ° С, у січні -6 ° С. Сезон купання в річці починається з травня і триває до серпня, температура води досягає 24 ° С. Пляжі - піщані.

Слов'янськ - найстаріший бальнеогрязевий курорт степової зони Донецької області. Природні лікувальні фактори: мулових сульфідні пелоїди і ропа озера Ріпного (мінералізація 130-140 г / дм 3), джерела мінеральних хлоридних натрієвих і хлоридно-сульфатних магнієво-кальцієво-натрієвих вод різної мінералізації. Показання для направлення на курорт: захворювання органів опорно-рухового апарату, нервової, серцево-судинної, сечостатевої, ендокринної систем, органів дихання і травлення. Розташований в межиріччі Сіверського Дінця і Казенного торця, в 110 км від м. Донецька, на березі озер Ріпне і Гедзів. Кліматична характеристика: континентальний клімат, тепле літо з середньомісячною температурою повітря в липні +30 ° С, середньомісячна температура повітря в січні -8 ° С. Відносна вологість складає 80%. У літній період переважає ясна сонячна погода.

Трускавець - найстаріший бальнеологічний низькогірний питний курорт Львівській області. Природні лікувальні фактори: більше 25 джерел мінеральних вод з різним хімічним складом і різною мінералізацією. Трускавецьке родовище "Нафтуся"-гідрокарбонатні сульфатно-гідрокарбонатні магнієво-кальцієві слабомінералізовані (0,5-1,0 г/дм3) води з підвищеним вмістом органічних речовин (10,0-45,0 г/дм3). Води джерел № № 1, 2, 12 та інші хлоридні, сульфатно-хлоридні натрієві, сульфатні кальцієво-натрієві малої та середньої мінералізації. Міцні розсоли йодо-бромисті, сульфатно-хлоридні магнієво-натрієві з підвищеним вмістом ортоборної кислоти (вкв. № 188-Е Бистрівского родовища) використовуються для виробництва солі "Барбара". Ефективне лікування озокеритом. Показання для направлення на курорт: захворювання органів травлення, обміну речовин, сечостатевої системи, кровообігу, органів дихання, кістково-м'язової системи, нервової та ендокринної систем. Розташований в 100 км від м. Львова, на висоті 400 м над рівнем моря, в мальовничій долині передгір'я Карпат. Кліматична характеристика: помірно-континентальний м'який клімат, тепле літо з середньомісячною температурою повітря в липні +17 ° С, м'яка зима з середньомісячною температурою повітря в січні -6 ° С.

Феодосія - приморський кліматичний бальнеогрязевий курорт Криму. Природні лікувальні фактори: приморський, степовий клімат, сульфатно-хлоридна натрієва вода (мінералізація 4,6-5,5 г / дм 3), сульфідні хлоридні натрієві води (мінералізація 6,5-10,0 г/дм3). Показання для направлення на курорт: захворювання органів дихання, травлення, опорно-рухового апарату, нервової системи та органів кровообігу. Знаходиться в 116 км від м. Сімферополя на березі Феодосійської затоки. Кліматична характеристика: помірно континентальний клімат. Тепле літо з середньомісячною температурою повітря в липні +24 ° С, м'якою зимою з середньомісячною температурою повітря у січні +1 ° С.

Хмільник - бальнеологічний курорт Вінницької області. Природні лікувальні фактори: мінеральні радонові води Новохмельнікского і Хмільницького родовищ (ділянки "Курортний" і "Голодкінскій") характеризуються як мінеральні слаборадонові-среднерадонові гідрокарбонатні магнієво-кальцієві води слабкої мінералізації. Широко використовуються торфові пелоїди Війтовецького родовища. Показання для направлення на курорт: захворювання органів опори та руху, ревматичні хвороби, серцево-судинні захворювання, хвороби нервової системи, ендокринної системи, захворювання шкіри, сечостатевої системи і шлункового тракту. Розташований в 65 км від м. Вінниці, на річці Південний Буг, на висоті 285 м над рівнем моря. Кліматична характеристика: помірно-континентальний клімат, тепле літо з середньомісячною температурою повітря в липні +20 ° С, тривала зима з частими відлигами і середньомісячною температурою повітря в січні -4 ° С. Число сонячних днів досягає 190. Відносна вологість повітря влітку складає 60%, середня швидкість вітру посилюється в зимові місяці (6 м / с). Масиви хвойно-листяних лісів додають своєрідності кліматичних умов.

Черче - бальнеогрязевий передгірний курорт Івано-Франківської області. Природні лікувальні фактори: мінеральні води - сульфідні мінеральні води, торф'яні пелоїди. Показання для направлення на курорт: захворювання опорно-рухового апарату, нервової системи, захворювання органів травлення, сечостатевої системи, органів дихання, кровообігу, ендокринної системи та порушення обмінних процесів. Знаходиться 80 км від м. Львова, у передгір'ях Карпат, на висоті 300 м над рівнем моря. Кліматична характеристика: тепле літо з середньомісячною температурою повітря в липні +18 ° С, помірно м'яка зима з середньомісячною температурою повітря в січні -5 ° С.

Ялта - найстаріший кліматичний приморський курорт в Криму. Природні лікувальні фактори: сприятливі умови передгірного приморського субтропічного клімату північно-середземноморського типу, ландшафтотерапія, маломінералізована сульфатно-гідрокарбонатна різного катіонного складу мінеральна вода свердловини № 6837 м. Ялти (початкові дослідження етапу клінічної апробації). Показання для направлення на курорт: специфічні і неспецифічні захворювання органів дихання, кровообігу, кістково-м'язової системи, нервової, ендокринної, порушення обмінних процесів, захворювання шкіри. Кліматична характеристика: м'який середземноморської клімат, спекотне літо з середньомісячною температурою повітря в липні +24 ° С, Нетривала м'яка зима. Переважання ясних сонячних днів (2250 годин на рік). Відносна вологість повітря нижче, ніж на курортах Кавказу. Тривалий сезон купання в морі (з травня по жовтень).

Яремче - гірськокліматичний курорт Івано-Франківської області. Природні лікувальні фактори: сприятливий клімат гірського курорту лісової зони. Показання для направлення на курорт: специфічні і неспецифічні захворювання органів дихання. Знаходиться в 70 км від м. Івано-Франківська, в долині річки Прут, на висоті 665 м над рівнем моря. Кліматична характеристика: тепле літо з середньомісячною температурою повітря в липні +17 ° С, м'якою зимою з середньомісячною температурою повітря в січні -6 ° С [16, c. 287].

Отже, нами досліджено курорти України, що пропонують істотний лікувально-оздоровчий потенціал, який успішно застосовується в санаторно-курортному лікуванні.

Похожие статьи




ЛІКУВАЛЬНО-ОЗДОРОВЧІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ, Природа лікувально-оздоровчих ресурсів України як основа туристичного потенціалу - Оптимізація оздоровчо-лікувальних ресурсів України

Предыдущая | Следующая