Географічне положення області. Площа території, Коротка фізико-географічна характеристика області - Архітектурні пам'ятки Хмельницької області

Територія хмельницької області лежить між 48 ?27? та 50?37 північної широти й між 26?09? та 27?56? східної довготи. Протяжність області з півночі на південь 220 км, з сходу на захід - 120км.. Область розташована в західній частині України. На Північному Сході межує з Житомирською, на Сході з Вінницькою, на Півдні з Чернігівською, на Заході з Тернопільською областями. Площа 20,6 тис. км І. Утворена область 22.09.1937 року. [1,с.370]. Крайніми точками її території на півночі є с. Веселівка Славутського району, на півдні - с. Гринчук Кам'янець-Подільського району, на заході - с. В'язовець Білогірського району і на сході - с. Вівсяники Летичівського району.

Коротка фізико-географічна характеристика області

Область розташована на південному заході Східноєвропейської рівнини в зонах лісостепу і мішаних лісів. У рельєфі області виділяються такі частини: Волинське плато (Плужне-Ізяслав-Шепетівка-Полонне); Подільське плато (Базалія-Авратин-Волочиськ-Гвардійське, так звана Авратинська височина); товтрові кряжі (від Сатанова до Старої і Нової Ушиці, що підносяться на 30-50 м над навколишньою місцевістю); долина річки Дністер (Зарічанська і Кам'янець-Подільська низовини ). Більша частина території розташована в зоні Лісостепу і лише не велика її частина у зоні Полісся. Центральна частина має типовий лісостеповий ландшафт: злегка хвиляста поверхня почленована не глибокими, часто заболоченими балками. У південній частині, що прилягає до Дністра, є чимало річок, що течуть з півночі на південь. Навислі над берегами скелі привертають увагу різноманітністю рослинності й неповторністю барв. Мальовничі пейзажі Поділля захоплюють. Недарма Леся Українка називала Поділля справжньою окрасою України.

В області налічується понад 90 річок у басейнах Дністра. Південного Бугу, Прип'яті. Найбільші з них Дністер з притоками Збруч, Жванчик, Смотрич, Тернова, Студениця, Ушиця, а також верхів'я Горині і Случі з Хаморою, верхів'я Південного Бугу та озера - Кузьминське у Красилівському районі і Новоставське в Летичівському районі.[2, с.9]

Грунтово-кліматичні умови сприятливі для вирощування озимої пшениці і жита, цукрових буряків, картоплі та інших культур, а також садівництво й овочівництво.

На території області поширена рослинність двох геоботанічних зон України - Полісся і Лісостепу. На Поліссі переважають хвойні ліси, в Лісостепу - широколисті. В минулому лісів на Поділлі було значно більше : протягом ХV-XIX ст. їх винищували для виготовлення поташу та для вивозу деревини за кодон. Проводиться велика робота щодо збереження та збільшення лісонасаджень на землях, не придатних для землеробства.

В області є чимало родовищ нерудних корисних копалин, зокрема будівельних матеріалів: вапняку, гіпсу, крейди, кристалічних порід, пісків, глини також каоліни, фосфати, літографський камінь. Є поклади торфу та бітумінозних горючих сланців. Біля міста Славутич виявлено невелику поклади бурого вугілля.[2, с.10]. Область має також потужні запаси лікувальних і столових вод. Нині розвідані та досліджені родовища мінеральних вод типу "Нафтуся", "Миргородська", родонові води, 10 родовищ столових вод. Фауна області складає 311 видів хребетних (60 ссавців, 190 птахів, 10 рептилій, 11 амфібій). 15 занесені до Червоної книги. 77 видів нашої фауни занесені до обласної Червоної книги. В лісах зустрічаються олені і лосі, дикі свині і косулі, білки і борсуки, вовки і лисиці, зайці-русаки, видри, тхори, їжаки, куниці, вужі, гадюки та багато інших. У флорі Хмельниччини майже 1500 видів вищих спорових і насінних рослин, з яких 237 видів потребують охорони. Вони ввійшли до обласної Червоної книги. З них 68 видів рослин занесені до Червоної книги України.

Похожие статьи




Географічне положення області. Площа території, Коротка фізико-географічна характеристика області - Архітектурні пам'ятки Хмельницької області

Предыдущая | Следующая