ТУРИСТИЧНА ПОСЛУГА ТА ТУРИСТИЧНИЙ ПРОДУКТ - Характеристика туристичного продукту

Згідно Закону України "Про туризм", туристичні послуги - це послуги суб'єктів туристичної діяльності щодо розміщення, харчування, транспортного, інформаційно-рекламного обслуговування, а також послуги закладів культури, спорту, побуту, розваг тощо, спрямовані на задоволення потреб туристів.

Подібне визначення дає Владислав Гаворецкі - відомий польський дослідник туристичної індустрії: туристична послуга - це усяка діяльність, спрямована на задоволення матеріальних та нематеріальних (духовних) потреб туриста.

Туристичні послуги поділяють на:

    1. основні, без яких неможливим є подорожування (проживання, харчування, транспорт); 2. додаткові, які сприяють комфортності подорожування (побутові, торговельні, комунікативні, інформаційні, банківсько-фінансові, медичні. спортивно-оздоровчі, культурні); 3. супутні, які підвищують ефективність подорожі (виробництво і реалізація сувенірів, забезпечення туристичним спорядженням, облаштування пляжів, реставрація пам'яток історії, культури тощо).

Туристичні послуги у процесі споживання доповнюються туристичними товарами спеціального та загального призначення. До товарів спеціального призначення належать сувеніри, поліграфічна продукція інформаційно-довідкового характеру (карти, схеми, путівники, буклети, листівки), туристичне спорядження, обладнання для відпочинку. Товари загального призначення - це будь-які інші товари, які туристи купують під час подорожі (наприклад, одяг).

Туристичний продукт в Законі України про туризм визначено як комплекс туристичних послуг, необхідних для задоволення потреб туриста під час його подорожі.

На думку російського вченого Валерія Квартальнова, туристичний продукт - це право на тур чи туристичну послугу, призначене для реалізації туристу.

Українська дослідниця проблем туризму Ольга Любіцева вважає, що туристичний продукт - це комплекс туристичних благ, послуг та товарів, представлений у вигляді програми, складеної з урахуванням індивідуальних побажань, в межах якої реалізується мета перебування людини поза постійним місцем проживання, і комплекс заходів по її реалізації на відповідному якісному рівні.

Будь-який туристичний продукт має відповідати наступним вимогам:

    Ш безпека; Ш комфортність; Ш достатність послуг; Ш категоріальна відповідність - всі послуги туру повинні відповідати обраному туристом класові; Ш конкурентноздатність.

Похожие статьи




ТУРИСТИЧНА ПОСЛУГА ТА ТУРИСТИЧНИЙ ПРОДУКТ - Характеристика туристичного продукту

Предыдущая | Следующая