Висновки - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

На основі проведення дослідження літературних джерел про туристичні ресурси Щорського району можна зробити наступні висновки.

Щорський район має у своєму розпорядженні значну та різноманітну кількість ресурсних можливостей для використання і подальшого розвитку туризму.

Аналіз даних дозволяє сформувати систему їх переваг і недоліків, а також перспектив розвитку туризму в районі.

Переваги.

    1. Географічне та геополітичне положення. Щорський район на півночі межує з Климовським районом Брянської області Росії. Це забезпечує транскордонне співробітництво між сусідніми державами та сприяє розвитку туризму. 2. Наявність значних рекреаційних ресурсів (м'який, помірно-теплий клімат з достатньою вологістю, своєрідна і неповторна природна краса - річка Снов з її притоками, щедрі на дари ліси у поєднанні з наявними археологічними пам'ятками пізньо-палеолітичного періоду, епохи бронзи та часів Київської Русі). 3. Наявність історичних пам'яток і архітектурних об'єктів. 4. Задовільний екологічний стан території району у зв'язку з відсутністю великих промислових підприємств, незаймана природа, є чудові умови для розвитку зеленого туризму. В 2008 році розпочала свою діяльність приватна садиба "Медобори" (Щорський район, с. Піщанка), розташована на мальовничому березі річки Снов, біля багатого на гриби та ягоди лісового масиву. 5. Політична стабільність, відсутність міжнаціональних, релігійних конфліктів, привітність та гостинність населення. 6. Готовність усіх гілок місцевої влади до співпраці з інвесторами в сфері розвитку зеленого туризму. Це полягає в адмініструванні та співфінансуванні проектів у сфері сільського туризму з метою всебічного розвитку сільської інфраструктури та покращення життя, добробуту й зайнятості населення. 7. Незвичайний місцевий колорит, традиції, звичаї приваблюють туристів. У Щорському районі проводяться обрядові дійства та народні гуляння з нагоди свята Трійці, Івана Купала, свята Петра і Павла (с. Займище), Миколая, Різдва, Нового Року. Фольклорний фестиваль-конкурс ім. В. І. Полевика, виставка досягнень народного господарства, народних умільців, квітів та плодів до Дня Незалежності є цікавими дійствами для туристів.

Недоліки.

    1. Недостатньо розвинуті туристична та загальна інфраструктура за межами районного центру. 2. Місто та села району не можуть у достатній мірі забезпечити готельне обслуговування туристів, їх якісне харчування, що, на мій погляд, пов'язано з відсутністю чітко розробленої програми розвитку на місцях, відсутність достатніх інвестиційних вкладень у цю сферу. 3. Занедбаність ряду об'єктів - пам'яток історії, архітектури й культури. 4. Недостатня кількість кваліфікованих кадрів і досвіду роботи у селах Щорського району. 5. Слабка маркетингова та рекламна діяльність по розробці і популяризації туристських ресурсів, віддалених від районного центру.

Перспективи.

    1. Широкі можливості для розвитку сільського туризму, оскільки ряд сіл району мають давню історію, в них відроджуються народні промисли, дається можливість спілкування з природою і придбання екологічно чистих сільськогосподарських продуктів. 2. Можливість більш тісного співробітництві із сусідніми державами, залучення іноземних інвестицій у сферу туризму. 3. Можливість розвитку паломницького туризму в 4. Щорському районі. Існують умови для цього, за рахунок громади будується готель спеціально для прочан. 5. У районі можлива перспектива розвитку екскурсійного виду туризму у зв'язку з наявністю Щорського історичного музею та пам'яток місцевого значення, сімейного, водного та інших альтернативних видів туризму, які мають природоохоронну спрямованість.

Похожие статьи




Висновки - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

Предыдущая | Следующая