Біосоціальні ресурси - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

У м. Сновськ Городнянського повіту 25 травня 1895 року народився легендарний герой громадянської війни на Україні Микола Олександрович Щорс. У 1935 році містечко було перейменовано на його честь. Тут він провів свої дитячі і юнацькі роки, у 1909 році закінчив у Сновську церковнопарафіяльну школу. Зараз на Батьківщині Щорса діє музей, директором якого довгий час була його сестра - Ольга Олександрівна Щорс. Також у м. Щорс встановлена меморіальна дошка з мармуру на торцевій стіні будинку №45, де народився і провів дитячі та юнацькі роки полководець. У місті встановлено також два погруддя легендарного комдива.

У м. Щорс народився 10 січня 1907 року видатний диригент Натан Григорович Рахлін. У віці трьох з половиною років він почав грати на скрипці, а в чотири роки - в дитячому оркестрі, а в сім років почав працювати музикантом у місцевому кінотеатрі. Як наслідок, величезний талант Рахліна зробив його легендою серед музикантів. Він Лауреат 1-го Всесоюзного конкурсу диригентів (1938, 2-га премія), нагороджений державною премією СРСР, орденом Леніна, двома іншими орденами, а також медалями. На його честь названа музична школа у м. Щорс.

Тут же провів дитячі та юнацькі роки всесвітньо відомий письменник Анатолій Наумович Рибаков, автор романів "Кортик", "Бронзовий птах", "Водії" "Діти Арбату". У 1978 році побачив світ його роман "Важкий пісок", який розповідає про життя єврейської родини в 1910-1940-х роках в містечку Сновьк (а після 1935 року - Щорс), про трагедію Холокосту и мужність громадянського спротиву. У цьому романі Рибаков розповідає про власний родовід, ті випробування, що пережили його рідні, друзі та близькі. 29 травня 1976 року Анатолій Наумович приїжджав у Щорс для уточнення фактів. Цей роман було екранізовано, його зйомки переважно проходили у м. Щорс. Прем'єра відбулася 2008 року.

У м. Щорс 20 лютого 1926 року народилася відома письменниця та сценаристка Лідія Вакуловська, автор оповідання "Перший сніг", повісті "Толине літо", "Свій слід на землі", "Сашка, моя знайома", "Путівка в Білу долину" та багатьох інших.

У с. Займище народився видатний фольклорист, лауреат обласних премій ім. Г. Верьовки, Б. Грінченка і премії Фонду культури, заслужений працівник культури України Василь Іванович Полевик. Діє самодіяльний народний фольклорний колектив "Спадщина" села Займище, заснований Василем Івановичем. На приміщенні Щорського районного будинку культури під час Першого обласного фольклорного фестивалю-конкурсу його імені було відкрито меморіальну дошку В. І. Полевику. [6, с. 5-6] Уродженцем Щорса є Леонід Большаков - письменник, історик літератури, директор Центру енциклопедичних проектів і професор Оренбурзького державного університету, академік Міжнародної академії гуманізації освіти, автор книг про Т. Шевченка, Л. Толстого, декабристах. Родом зі Щорського району також вчений Павло Бідуля, Яків Жданович, літературознавець Б. Коваленко, Олександр Миколайович Ужанков, доктор філологічних наук, кандидат культурології, теоретик та історик російської літератури та культури.

Похожие статьи




Біосоціальні ресурси - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

Предыдущая | Следующая